Monday, November 21, 2016

KAP 2016 : Kelima & Keenam

Image result for bismillah


Alhamdulillah, biiznillah. Another new chapter for a new week. How are you all? Good? Extra good? Awesome? Alhamdulillah. What? Bad? Not good at all? Relaks, insyaallah, everything that we gone through will give positive impact in our lives. Everything happen for a reason, a good one, insyallah.

Orait, as usual, Acik Mira will update my session in KAP 2/2016. But for this entry, it will be a short one. hahaha.๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

This week (Saturday, 19 Nov 2016), was our really first class for real RPA thingy. Please do visit my previous post, what is RPA. hahaha. In short, RPA stands for (Rancangan Perlaksanaan Aktiviti). As pengasuh or pendidik, you must have this RPA, so that you can organize well activities that you want to do with the children. In KAP, this thing is REALLY IMPORTANT. And Acik Mira believe that whoever in Dip Awal Kanak-Kanak, also need to learn and do this thing. Am I right? haha

On Saturday, we did learnt 'Perkembangan Fizikal', the first 'Perkembangan' out of 8 'Perkembangan' that we need to know in 'Pendidikan Awal Kanak-Kanak'. Our lecturer for that day was Madam Anne. We did some activities with the idea of Parachute games. Seriously, it was awesome. hahah. Main kot, mana boleh tak seronok, kan? ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

After that, lecture-slide session. Hahaha, We learnt everything about this 'Perkembangan Fizikal', starts from 0-6 months of children up to 4 years old. Setiap stage umur kanak-kanak ni, we must know what capability that children can do/develop/and must do. Then, we need to think what kind of activities that we can carry out with the children, depending on their age/milestone. Haaaaaa. This part, really HARD for me. But, alhamdulillah, my groupmates help me a lot. Whenever Acik Mira get confused what activities can be done, will it be right or wrong or can ah? haha, They really help me. "Mira, budak-budak ni kecil lagi, tak boleh ni. Mira, besar dah ni, boleh boleh, tapi senang sangat". Haaa all that kind of 'teguran'. hahah. Thank you all. haha ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Then, we sat in a group, according to the stages year of children. We need to do RPA group (in a mahjong paper). Imagine how big was our RPA. haha. You can search in Google how RPA looks like. Serious details. You need to list out every little little thing you want to do. DETAILS. Even you want to give back that children to the pengasuh, you need to mention it. "Pendidik menyerahkan semula kanak-kanak kepada pengasuh". You need to write it!. haha. After RPA group, we did our own RPA in RPA format paper. Madam Anne checked it and walla...if you have no errors/correction to make, that means your RPA acceptable! Congratsssssss ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜. So remember, in RPA class, please concentrate ya. If not, you will end up like us. hahahhaa.

On Sunday, we learnt about "Perkembangan Sahsiah, Sosioemosi, dan Kerohanian". In short, we called it "SE". This class conducted by Madam Sumati. This class seriously awesome and seriously tension. hahahah. Why is that? In SE, you really need to clear up your attention/mission/vision on the activities that you want to do. 

For example, you want to do the activity "Mari Hias Kek HariJadi Ibu" for children 3 years old (seramai 2 orang). Why? Why do you want to do such activity? What do you expect your children learnt from the activity? What the GOOD VALUE that children can get? Can be a creative girl/boy? Creative is "Perkembangan Kreativiti & Estetika", not SE. So???? This part, most of us BLANK! Do not know how to proceed. Madam Sumati guided us. She said, you must know the milestone of the children. 

What is the milestone means? Milestone is the capability that the children already develop/have during that age. For example, Kanak-kanak 2 tahun suka melihat diri mereka di cermin, means, kanak-kanak ni suka kepada kecantikan dan berhias diri. Sebab tu kanak-kanak umur begini suka ambil lipstick ibu, bedak dan sebagainya. Jadi, this 'suka melihat diri di cermin' is the milestone for that children. Dia sudah ada perkembangan itu pada usia yang sepatutnya benda tu ada. Faham tak? hahaha. Senang cerita milestone bermakna perkembangan sedia ada kanak-kanak pada usia itu.

Once dah tahu milestone each children for that particular age, then you can know how to do the activities for them. Macam kat atas tadi tu, aktiviti Hias Kek ibu kan?, jadi milestone : kanak-kanak sangat suka kepada sesuatu yang cantik/menarik. Objektif aktiviti pula : Kanak-kanak dapat memupuk semangat bekerjasama menghias kek dan bersyukur dengan kesihatan diri kerana dipanjangkan umur menyambut hari jadi. Macam ni dinamakan SE (SosioEmosi, Sahsiah, Kerohanian). Haaaaaaa. ada format tersendiri nak isi RPA ni. Jadi, dalam kelas ni, kami memang BLUR STRESS gila sebab tak nampak jalannya. hahaha. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Alhamdulillah, managed juga siapkan RPA SE. Madam Sumati banyak ajar kami dan sangat sabar guide kami. RPA kelas dia ni, lagi DETAILS dari RPA sebelumnya. ahaha. But, we learnt a lot. Memang kena banyak sabar sungguh. Itulah cabarannya dalam menuntut ilmu ni. 

Dan Acik Mira sangat teruja sebabnya, Madam Sumati ni one of the lecturer in Kolej Perkembangan Kanak-kanak dan juga salah seorang author dalam buku modul PERMATA yang kami guna ni. If one day, Allah izinkan Acik Mira sambung Diploma nanti di Kolej tu, Acik Mira nak Madam Sumati ajar. Dalam borang kajiselidik, Acik Mira siap komen lagi minta ditambahkan masa untuk sesi Madam Sumati, sebab perkongsian dia sangat best. Acik Mira bagi 1000000 bintang!!!!

Disebabkan sedikit mencabar dalam kelas minggu ni, Acik Mira tak snap gambar banyak. Kami banyak baring baring tidur time lunch sebab otak tepu. Baru 20 lebih umur, dah tepu. hahahaha. Di bawah ni, Acik Mira kongsikan contoh yang boleh dikatakan sebagai Milestone tu. Contoh yang diberi ni bukannya mengikut 8 Perkembangan tu ye. Yang sebenarnya ada dalam buku, malas nak snap picture kat sini. haha. 

Image result for milestone perkembangan fizikal kanak-kanak
Credit picture : google (ibuhamil.com)
  
Cukuplah rasanya for this week entry. If you want to know more, just comment kat bawah ni, atau email ke Acik Mira, I will answer/respond later. Mungkin ada seperkara dua yang Acik Mira lupa nak tulis, sekarang ni tak ingat, bila orang bertanya, boleh ingat ke kan. hahaha

Inilah Puan Sumati. Puan Anne tak sempat nak snap gambar sama.
Till then.
Much love,
Acik Mira.

No comments:

© ~ cahayanurish ~ | Blogger Template by Enny Law