Sunday, November 27, 2016

KAP 2016 : Hari Kelapan

Image result for bismillah

Alhamdulillah biiznillah. Today is Sunday! Yeay! No class. hahaha. No class pun, bangunnya seperti biasa, mungkin badan ni sudah terlatih, jadinya, bangun je lah. Hari ini, Acik Mira kena jaga anak buah, sebabnya, si abang ada konvo, jadi, si adik duduklah dengan Acik Mira kejap. haha.

Sebelum tu, acik Mira nak update sikit tentang kelas KAP semalam (Sabtu, 26 Nov). What did we learnt yesterday? Hurm... jap, Acik Mira nak ingat kejap. hahaha. 
😱😱

Perkembangan Deria dan Pemahaman Dunia Persekitaran (disampaikan oleh Puan Kunavathi)

Apa itu deria? Berapa jenis deria yang kita semua ada? Apa itu Dunia Persekitaran? Apa pula dimaksudkan dengan dunia sains, alat, dan bahan? Dan bagaimana nak implement kan dua kefahaman ni pada kanak-kanak? Apa tugas pengasuh/pendidik dalam perkembangan ini? Itulah overall objektif pembelajaran.

Kita semua ada 5 deria : penglihatan, pendengaran, menghidu, merasa (taste), dan sentuhan. Jika dikaitkan dengan anggota tubuh : mata, telinga, hidung, lidah, dan kulit. These are all the senses that we have and we want to stimulate all these senses on our children, through activities. Lots of activities can be done in this lesson. 
Image result for 5 deria

Dalam perkembangan ni, kita boleh hasilkan dua RPA yang berbeza, iaitu, RPA deria dan RPA dunia persekitaran. RPA Deria, kita boleh fokus pada 'Kasar vs lembut (permukaan sesuatu objek-deria sentuhan), panas vs sejuk, merasai rempah ratus (semua deria), bermain doh tepung, dan sebagainya. 

Apa itu pula dunia persekitaran? Dunia persekitaran ni adalah apa yang ada di sekeliling kanak-kanak juga kita. Sebagai contoh, cuaca, kenderaan, tumbuh-tumbuhan, alam semesta, angkasa lepas, dan lain-lain lagi. Jadi untuk RPA dunia persekitaran ni, bolehlah jika nak buat tentang 'Hujan dan panas', 'Kitaran hidup rama-rama', dan sebagainya. Make it fun and enjoyable for children to learn. Meaning to say, create that 'Sun' with cotton and swe it nicely, so that children can touch it, can paste it on the board, etc. 

Same goes if you are doing 'Life-cycle of Butterfly', do it creatively. Idea ni lah yang Acik Mira nak buat untuk RPA, tapi Acik Mira takut fikir too complicated, end up children pula keliru nanti. haha. Dan ambil kira juga jumlah umur kanak-kanak untuk aktiviti ini. Hampir semua ahli ambil umur 3-4 tahun, kalau semua amik range yang sama, tak ke habis semua kanak-kanak dalam taska praktikum tu nanti? hahaha. Jadi, Acik Mira buat RPA Deria sahaja yang lebih mudah, even kanak-kanak 2 tahun pun boleh buat aktiviti ni. 
😌 😌 😌 
After lunch, we did our RPA session. senyap terus kelas. haha. fokuslah katakan. Dah siap, hantar ke lecturer, one-to-one session, so that we know where's the right and wrong we do. Lepas dah habis check sume, kena tulis balik semula dalam borang format RPA, with STRICTLY NO LIQUID PAPER USED, NO HIGHLIGHT ANYTHING, NO SHORT-FORM, AND MUST BE A STANDARD MALAY LANGUAGE. Jika terdapat setitik liquid paper sekali pun, nak padam kesalahan, kena salin balik semula. the RPA must be REALLY CLEAN. Part ni yang ramai kami stress, sebabnya tinggal sebaris ja lagi, sekali salah dah. uwaaaaaaaa, memang menangis weyyyhh!!
😭😭😭😭😭
Orang duk sibuk siapkan RPA, kami ber-wefie..haha
Selesai semuanya, ada sedikit kelapangan, kami cuba siapkan kerja kumpulan untuk aktiviti 'Cipta Bahan/Alatan Mainan'. Kerja ni semalam punya task, diminta hantar sebelum habis kursus. Jadi, mana yang terlapang, kami cuba siapkan agar tak kelam kabut last minit nanti. Sebenarnya, kami tak sabar nak balik je, sebabkan hujan lebat tu yang terkandas di kelas. hahahaha

Tekun tak groupmates Acik Mira? hahaha. Ni kes tunggu Acik Mira punya RPA dipanggil untuk semakan. Bosan, kita snap picta

Yang belakang sekali tu (Indian lady) is our lecturer. She just get married!!! Congratssssss

Next week punya kelas, we will have 'Perkembangan Kreatif dan Estetika'. Hopefully will be extra triple fun. Dan hopefully juga, Acik Mira tak last minit dapat idea untuk RPA. haha. 

Ya Allah, I kinda love this area so much. Just, ease for me to find any job so that, I can use that money to do necessary things towards my life. Sama-sama doakan ya.

Till then.
Much love,
Acik Mira
😘 😘 

No comments:

© ~ cahayanurish ~ | Blogger Template by Enny Law