Followers

My Wattpad

30 Nov 2016

Zoffy : Servis wajib dari Perodua


Alhamdulillah biiznillah. Kabare semua? Hari Rabu sudah yep. Selalunya kalau tahun-tahun yang lepas, blogger-blogger pasti akan update satu entri tentang 'Wordless Wednesday'. Haaaa, Acik Mira pun seorang kaki blogger walaupun tak aktif, tenggelam timbul juga kan, tetapi dapatlah merasa fenomena 'Wordless Wednesday' ni suatu masa dulu. Actually, Acik Mira sendiri tidak tahu mana datangnya entri seperti ini. Haha, tengok blogger lain update, Acik Mira pun update sama.
😜😜😜

Rasanya kini masih ada fenomena ni kan? Tak pelah, nanti ada kelapangan Acik Mira kaji asal usul 'Wordless Wednesday' ni. But today, Acik Mira's entry does not related to any of that topic. Nope, tak ada kaitan pun. haha. Saja teringat, tu yang taip ni. 

Calling all the MyVi (Perodua) that get the same letter as Acik Mira, please raise up your hand (bajet Acik Mira nampaklah kan).hahah. Acik Mira ingat, Acik Mira seorang je yang dapat surat tu, rupanya geng-geng MyVi kat FB group yang lain pun dapat sama. Tidak keseoranganlah Acik Mira rupanya, hahah.

Surat apa? haaa kejap, nak upload. hak hak hak.. 👼 👼 

28 Nov 2016

Jodoh : Wow!



Alhamdulillah biiznillah atas segala nikmat hingga ke detik ini. Untuk entri kali ni, Acik Mira terdetik nak bercerita tentang saudara Ubaidullah Jaafar. Haaaaa siapa pula saudara ni yek? Hahaha.

Mesti tak asing lagi anak muda ni. Kes viral dia nak mencari jodoh di FB tu. Alhamdulillah tak lama lagi, beliau akan mendirikan mahligainya dengan gadis istimewa, satu dari yang ramai PM dia selepas diviral beberapa bulan lalu.

Sebelum tu, mari baca blog dia dulu nak? Then, baru Acik Mira akan cerita pula apa yang Acik Mira rasa nak tulis. hahaha.


Mak dan Ibu : Bidadari


Alhamdulillah biiznillah. Waaaaaaaa, hujan! hahaha. Sejuk kemain dan sedap menghirup kopi panas waktu begini. Alhamdulillah nikmat hujan hari ini, dan semoga Allah berikan hujan ni seribu hikmah kebaikan buat diri Acik Mira dan seluruh manusia di setiap pelusuk bumiNya ini.

Haaaaaaaaa, kawan-kawan apa khabar? Sihatkah? Acik Mira masih maintain sihat, cantik, dan awesome, gituhhhhh. hahaha. Alhamdulillah dengan nikmat kesihatan ini. Semoga kawan-kawan pun diberikan nikmat kesihatan yang terbaik oleh Allah.

Baik, petang senja yang menawan ini Acik Mira nak cerita tentang "MAK" atau in english we can call it "MOTHER MUMMY" or in arabic we used to call "Ummiiiiiiieeeee" 
👧

27 Nov 2016

KAP 2016 : Hari Kelapan


Alhamdulillah biiznillah. Today is Sunday! Yeay! No class. hahaha. No class pun, bangunnya seperti biasa, mungkin badan ni sudah terlatih, jadinya, bangun je lah. Hari ini, Acik Mira kena jaga anak buah, sebabnya, si abang ada konvo, jadi, si adik duduklah dengan Acik Mira kejap. haha.

Sebelum tu, acik Mira nak update sikit tentang kelas KAP semalam (Sabtu, 26 Nov). What did we learnt yesterday? Hurm... jap, Acik Mira nak ingat kejap. hahaha. 
😱😱

25 Nov 2016

KAP 2016 : Hari Ketujuh


Alhamdulillah biiznillah. *yawn*. Allah... Acik Mira is really sleepy today. Just need to have a cup of hot chocolate (perghhh coklat kau) and then straight to bed. Haha. Bila dah atas katil, haramlah mata ni nak pejam, then mulalah sesi stalk sana sini. ish ish ish.  
Okey, tonight, Acik Mira just want to update the class for today. Yup, Friday! We did a replacement class for this Sunday's session. There will be another two (2) Friday for the class, instead Saturday-Sunday. So, just let it goooo! Let it gooooo. hahaha. 

Alhamdulillah, Acik Mira is not yet working, so bolehlah isi dan korbankan masa yang ada untuk kelas ni. Walaupun dalam hati meronta nak kerja sangat-sangat, tidak mengapa, Allah knows the best. Just keep calm, and wait for that best to come.
💓💓

21 Nov 2016

KAP 2016 : Kelima & Keenam



Alhamdulillah, biiznillah. Another new chapter for a new week. How are you all? Good? Extra good? Awesome? Alhamdulillah. What? Bad? Not good at all? Relaks, insyaallah, everything that we gone through will give positive impact in our lives. Everything happen for a reason, a good one, insyallah.

Orait, as usual, Acik Mira will update my session in KAP 2/2016. But for this entry, it will be a short one. hahaha.😉😉

14 Nov 2016

Pencarian Cerpen : Acik Mira dan cerpen



Acik Mira tengah berfikir dan mencari idea ni. Acik Mira ada niat nak sertai satu pencarian cerpen ni. Selalunya Acik Mira bersemangat ja, siap menulis cerpen, bila nak hantar, tengok-tengok dah lepas tarikhnya. Sedih betul. Inilah akibatnya bila suka tangguh kerja juga. hahaha.

Pencarian cerpen yang Acik Mira nak sertai ni da temanya, oleh terbitan FuFu. Menarik tema kali ni. Sebelum ni (terbitan syarikat lain), temanya SUPERHERO. Apa tema kali ni pula ye? hehe..

KAP 2016 : Miggu kedua (day 4)


Haaaaaaaaaaaa, jumpa lagi kita ye? hehe. Kali ni, Acik Mira nak update pula hari keempat kursus KAP. Sementara rajin ni, update je la. Sebagai kenangan Acik Mira dan juga rujukan mereka-mereka di luar sana (kononnya). 

Apa pula yang Acik Mira belajar hari keempat ni? Hari minggu (Ahad) ni, kelas Acik Mira 300% teori. Haaaaa, hari ketiga 200% je kan, hari seterusnya naik lagi seratus. Begitulah tahap teorinya buat Acik Mira. haha.

Nak dijadikan cerita, Acik Mira hampir tidak hadir ke kelas, gara-gara lupa hari tu adalah Ahad, ingatkan hari Isnin. Bangun ja tidur, kepala fikir, 'owhhh hari ni kelas tak ada, boleh rehat lebih sikit'. Bangun pergi ke bilik air, Acik Mira macam blur, patah balik masuk bilik, tengok ada jubah tergantung elok ja. Kemudian, Acik Mira angguk kepala beberapa kali, "Owh... jubah tu masih tergantung. Hari apa hari ni? Ahad ke Isnin?" 

Acik Mira kembali ke bilik air setelah sedar sepenuhnya. Bukan lagi mamai. 😪😪😪😪

KAP 2016 : Minggu kedua (day 3)

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Alhamdulillah biiznillah.

Barulah dapat didik diri ni menghadap laptop dan mula menulis. Apa khabar teman-teman? Ewah, macam berjuta pula yang baca ye. hehe.. Malam ni juga ada fenomena 'Supermoon' kan? Teman-teman dapat tengok ke bulan tu? Jika dapat tengok, lihatlah kebesaran Allah padanya. Bukan selalu dapat tengok sebesar itu ye dak. Acik Mira tak tengok pun, hanya tengok update kawan-kawan lain di facebook aja. Ada yang update tentang Sailormoon pun ye juga. Macam-macam sungguh kreatif minda kawan-kawan ni. Tu belum kira yang edit gambar bulan tu, diletaknya gambar orang lain. haha. Macam-macam sungguh.

Malam ni, Acik Mira nak update tentang kelas KAP hari sabtu yang lepas (12 November 2016). Tapi sebelum tu, kita buat revision sikit kelas KAP pada 5-6 November yang lepas. Seingat Acik Mira, kelas 5 Nov (Sabtu) lepas, kami diajar serta didedahkan tentang akta/undang-undang kanak-kanak dan peratuan taska, disampaikan oleh pegawai JKM. Kelas sehari tu memang hadap akta dan peraturan. Naik tepu otak, tapi menarik. Sebab apa menarik? Sebab tenaga pengajar yang berikan kuliah tu pandai tackle kami ni. Gaya penyampaian dia tak bosan dan best. Suka betul dengar dia bercerita. haha.  Kami diajar mengenal satu persatu undang-undang yang ada dalam Akta kanak-kanak. Sebagai pengusaha, pengasuh, pendidik, wajib tahu. Kalau tidak, silalah bersedia untuk disaman. haha. 

Pada hari ahadnya pula (6 Nov), kami didedahkan pula pada Kurikulum PERMATA. Apa itu PERMATA? Apa elemen dalam PERMATA? Berapa jenis perkembangan kanak-kanak yang ada. Berapa jenis teori psikologi yang terlibat dalam perkembangan kana-kanak. Apa tafsiran kanak-kanak dari tafsiran UNESCO? Apa itu lagu PERMATA? Dan banyak lagi. Basically, pendedahan ini lebih kepada modul menyeluruh yang akan kami pelajari selama 28 hari ni. Dua hari yang teori sungguh buat kami. haha. Dah lama tak masuk kelas kan, macam ni lah jadinya. 
😏😏😏😏
Sekarang masuklah hari ketiga pula. Apa pula yang diketengahkan pada hari tu? hehe... Lagi tepu otak. Jujur sungguh pengakuan Acik Mira ni. 
😁😁😁😁😁

8 Nov 2016

KAP 2016 : Lagu PERMATA

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Malam ni, Acik Mira nak update tentang Lagu PERMATA.
Benda ni merupakan perkara wajib hafal tau. 
Dan wajib dinyanyikan sewaktu Circle Time.
Haaa... apa pula tu Circle Time?
😲😲😲😲

6 Nov 2016

KAP 2016 : Minggu pertama

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

Alhamdulillah biiznillah.

Cepat sungguh masa berlalu. Sudah hari ahad dah. Beberapa minit lagi akan masuknya Isnin. 
Fuhhhhhhh.

Alhamdulillah, Acik Mira sudah mula kursus KAP (Kursus Asuhan & Didikan Awal Kanak-Kanak PERMATA). Kursus ni selama 28 hari; kelas setiap Sabtu dan Ahad, bermula awal pagi hingga lewat petang. 

2 Nov 2016

Diari : nota lama (impian)

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

Hari ni, Acik Mira duk lah cari sijil-sijil lama semata-mata nak isi borang jawatan kosong kat sini ni. 
Dalam tak larat, paksakan juga diri dan alih-alih jumpa pula diari lama. Sebahagian isi diari ni dah buang dulu, koyakkan dan bakar. hahaha. Kadang-kadang, ada sesetengah perkara tu kita kena just let it go. haha

 

~ cahayanurish ~ Template by Ipietoon Cute Blog Design