Followers

_Nur Amirah Ishak_

My photo
đź’«Juru bekamđź’«Penulis & penterjemahđź’«Perunding Takaful Ikhlas Berhad & Shaklee đź’«Kaki Travel (◕‿◕✿)

Wednesday, March 13, 2013

Ziarah Melaka

Bismillah.

wwweeeeee~~~
Hari ni dah masuk hari ketiga saya berada di Melaka.
Yup...

pak cik google

blogger-emoticon.blogspot.com

Hajat dan matlamat di hati ingin selesaikan sedikit urusan.
Tapi nampaknya macam tak sempat nak siapkan. hohoh.
Tak pe, siapkan apa yang sempat.
Berkejar nak balik Jumaat ni juga sebab dah janji dengan orang.. hurm..
Ya Allah, permudahkan segala urusan..aminn

Bila bas KKKL melepasi tol Ayer Keroh Isnin lepas, aku sengih sorang-sorang.
"Melaka, sebulan tak jenguk kamu. Rindu."

InshaAllah, tak lama lagi saya akan cakap pula
"Ipoh, aku lagi rindu kamu!"
hahaahah..

blogger-emoticon.blogspot.com

Jujurnya, kerinduan pada sahabat2 telah terubat.
Dah lama saya tak gelak besar bila bergurau dengan sahabat-sahabat.
Banyak benda yang diceritakan.
Banyak benda yang dikongsikan.
Indah!

Tapi...
Bila ke meja makan tu..
teringatlah juga, 
Ecah dengan Nadiah tak ada kat depan.
Tempat kami duduk tak berubah pun.
Part tu terasa lah sikit.
huhu..
semoga Allah sentiasa pelihara sahabat-sahabat saya semuanya.

Semalam memang berjimba habislah, tapi kat kedai buku je..huhu..
Meneman sahabat-sahabat menghabiskan separuh dari voucher buku mereka.
Saya?
huhu..
ada juga beli walaupun pada asalnya malas bebenar nak beli.
Thanks to kak Iqa lah, kalau tak, memang tak sentuh apa-apa pun.

hehe

Bab Munakahat.
Sebenarnya.. buku yang saya beli dua je pun..yang dua bawah tu..
Bahagia & Tentang Cinta tu.
Yang lagi dua kat atas tu buku Wani & Eda..
Deme sesaje suruh tangkap sekali =.='

Tapi yang buku Hilal tu dah baca dah,
nantilah saya buat review.
Memang best dan sangat bagus bukunya.
Pengalaman Hilal sendiri.

Dan semalam juga berlaku satu lagi kes.
Saya ni kan, kalau tak buat something bila keluar memang tak sah, atau bukan Amirah namanya.
Tengah tenang masukkan barang dalam kereta,
dengan selamba saya campakkan beg duit sekali dengan kunci ke tempat duduk belakang.
Terdetik juga hati "baik aku buka pintu semua dulu"
tapi terdetik je lah.
Habis masukkan barang, dengan selamba lagi saya tutup pintu tu.
Termangu dan terpaku seketika sambil terjerit juga.

"Alamak!!! Macam mana ni?"

Rupanya kunci ada kat dalam kereta
=.='
Memang entahlah!!!!

Maaf pada pak cik Man dan Faain.
hohoho..

Pak cik Man gelak je. Yalah, banyak dah kes saya buat sepanjang sewa kereta dia.
huhu..
Dari jauh senyum je pak cik Man tu.
Sangat baik tau pak cik Man.
Mekasih pak cik :)

Walaupun Melaka ni bahang panas dia sangat menguji kesensitif-an kulit wajahku,
Melaka tetap di hati!

*************************************************

DUA BULAN.

Dan kini, aku serahkan segalanya padaNya.
heh.

Ok lah, malas dah nak fikir.
huhu..

p/s : sempat ke ni mira, dua hari je lagi nak hantar... hohohoho

Tuesday, March 05, 2013

Sabah diceroboh

Bismillah


Saya tak pandai nak cakap dan komen banyak.
Apa yang terjadi, saya lakarkan dan nukilkan dalam buku ni.
Hurm..
sejak peristiwa itu hinggalah ke hari ni.

Apa yang saya baca, dengar dan tahu dari mana-mana sumber sekali pun,
semuanya ada dalam buku tu.

Well, saya bukannya jenis yang ambil tahu dan kisah, kemudian sebarkan.
Saya jenis, ambil tahu dan kisah, kemudian simpan.
Andai saya rasa perlu khabarkan, saya akan khabarkan.
Jika tidak, saya akan simpan.

Hurm...

Susah hati.
Mohon agar segalanya diberikan pencerahan yang terbaik.

p/s : beberapa kali air mata menitis membaca dan mendengar khabar berita. Andai aku di tempat mereka, tabahkan aku? hurmm... Allah.. berikanlah kekuatan yang luar biasa pada mereka.

Monday, March 04, 2013

Menarik

Bismillah

Sabtu& Ahad yang lepas, masa saya terisi dengan hadiri majlis meminang anak dara orang.
Fuuuhhhh...
Abah dipilih sekali lagi sebagai juru cakap.
Ingat lagi dulu, abah siap suruh saya buat pantun kot kalau abah dijemput sebagai juru cakap.

Hahaha..
Dan disebabkan tak prepare sangat, abah melantunkan pantun dua kerat secara spontan.
Hebatlah abah..hehe

Ok, bukan nak cerita tentang pantun, minang bagai..
Saja nak update sesuatu yang saya rasakan unik dan menarik.
Saya je la yang rasa, orang lain tak tahu :P

blogger-emoticon.blogspot.com

Yang pertama..


Lepas majlis minang ni, dua benda ni paling saya minat.
Hahaha..
Choki-choki dan gula-gula tu.
Dua benda yang dari dulu sampai sekarang dah besar ni pun masih nak makan.

Dengan muka yang agak tebal ni, terhegeh-hegeh ke meja utama dan ambil masuk dalam beg.
Saya tahu benda ni tuk budak-budak pada hari tu, tapi saya pun kira masih muda la kan..??

walaupun bukan budak-budak :)

Bila dah dikatakan tabiat, memang susah nak diubah.
Choki-choki tu jangan cakaplah, trademark saya tu..
hohoho..

Yang kedua..

On da way balik,
kami singgah ke Puncak Alam.
Tengok rumah baru Kak Ikin kat sana.

Yang menarik perhatian saya untuk kali kedua sewaktu saya drive adalah bendera BULAN yang paling besar pernah saya lihat
*ehem... tak bermaksud apa-apa ye*

Seriously, bendera tu sangat besar hinggakan saya lebih tertumpu pada bendera daripada jalan raya
=.='

Dan bendera tu jelas menunjukkan kawasan tu adalah milik siapa..haha


Yang ketiga...

Pertemuan kami dengan Ateh.
Allah atur dengan indah sekali.
Jujur, memang tak sangka lelaki yang approach kereta kitaorang time tu adalah abang sendiri.
Dah lama kot saya tak jumpa dia, sampaikan tengok je muka dia
"Macam pernah aku tengok je..siapa ye?"

Waktu abah peluk ateh tu, rasa nak nangis sangat.
Haiihh..
susahlah gini, selalu sangat touching.
pepun, alhamdulillah,
Allah lembutkan juga hatinya.

Dan semalam, kami lepak sama-sama rumah kak ikin.
Rindunya nak dengar Ateh sembang macam semalam.
Banyak cerita yang kami kongsikan..
Seriously, Allah itu hebat!

*****************************************************

And now,
I'm back.
Home sweet home Amirah!

Mulalah rutin saya semula.
Beberapa hari lagi result nak keluar dah.
Takut,berdebar semua ada.

p/s : ....... menarik tak? hahaha 


 

~ cahayanurish ~ Template by Ipietoon Cute Blog Design