Followers

My Wattpad

24 Feb 2013

Fikir?

Bismillah.

:)


Dating!
blogger-emoticon.blogspot.com

Hari ni jadual padat juga. Sama seperti semalam, tapi semalam sibuk di rumah, tapi kali ni sibuk di luar.
Lepas Subuh dah siap-siap bagai.. semangat nak jumpa buah hati.

Buah hati kali ni kecik molek dan comel giler.
Masuk je dalam kereta, panggil saya dengan panggilan..
"Acikkkkkk..."
Allah... terharu dia dah boleh panggil "Acikkk" :')

Dah habis dating bagai, barulah uruskan hal mak sedara sikit.
Ulang-alik ke sekolah Bainun..
Selama menetap di Ipoh, inilah first time jejak kaki ke Bainun.
Jalan nak ke sana pun orang kena bagitahu =.='
Memang buat malu orang Ipoh sungguh kamu ni Mira...
Eh silap... orang Taman Meru!

Sampai lewat petang jugalah, barulah balik ke rumah semula.
Penat weyyhh!
Dah lah kebelakangan ni tidur lewat tapi bangun awal.
*aicececece....statement apa tu mira? o.O?*

Balik je rumah, abah tegur,
"Penat?"
Saya buat muka selamba. Dalam hati penat. Nak tidur je.
Abah sambung,
"Itulah dia namanya family life"

Terdiam kejap diri ni.
Tetiba perasaan penat tu cam hilang sementara.
Betul cakap abah, ini baru sikit.
Kalau dah berkeluarga, tak tahu macam mana penatnya lagi.
Abah menasihati anak dia yang sorang ni dan secara tak langsung pulihkan semangat yang hilang sikit-sikit.
Mekasih abah :)

*************************************************

Waktu duduk sembang dengan mak sedara tadi,
sekali lagi Allah ajar saya sesuatu.

Kekadang, kita selalu ingat diri kita dah teruk/susah hidup. 
Tapi dalam tak sedar, ada lagi yang lagi teruk keadaannya.
Apa yang mak sedara ceritakan tadi, ada benarnya.

Kekadang, orang yang ada ilmu, I mean tak kisahlah ilmu agama ke, ilmu dunia ke, ilmu falsafah ke, ilmu hidup ke. Apa jua ilmu, pernah tak kita terlintas untuk bersyukur dengan apa yang telah kita miliki?

Sebagai contoh :

"Tahun ni dah masuk 50 tahun dah umur aku. Apalah amal yang aku nak bawa bila mati nanti? Aku solat pun  entah ke mana. Mengaji lagilah aku tak pernah nak tahu. Macam manalah aku dalam kubur nanti?"

"Ajim jangan jadi macam mak, mengaji tak tahu, solat pun malas-malas. Tak ada sesiapa yang nak tegur mak dulu-dulu. Ajim kalau tak solat, sekurang-kurangnya mak paksa Ajim solat. Mak paksa Ajim belajar mengaji. Mak tak nak Ajim jadi macam mak. Macam manalah mak bila mak mati nanti Ajim"

"Entahlah Mira... aku tak rasa aku cukup amal nak bawa jumpa Tuhan nanti. Aku tak ada apa-apa"

Apa rasanya bila mana kita berdepan dengan situasi begini. Sedih tak? Sayu tak?
Pernah tak kita terfikir bagaimana mereka-mereka di atas ni berfikir?
Apa pula reaksi kita bila mereka bercerita begini pada kita?
Apa usaha kita?
Hurmm...

Saya sendiri tak terkata.
Setiap apa yang berlaku dalam hidup ini pasti bersebab.
Dan Allah ingin sampaikan sesuatu pada saya dalam diam.
Allah..

Punyai ilmu sahaja tidak cukup andai kefahaman tidak ada..
Jika ada ilmu dan kefahaman juga tidak memadai andai tidak mempraktikkannya.
Namun, berapa ramai di antara kita ada ilmu+faham+praktikkan?
Tepuk dada, tanya iman.
InshaAllah, masih belum terlambat untuk terus menggapai dan capai pintu taubatNya.
Dan yang paling penting, tiada erti jalan mati dalam menuntut ilmuNya.

p/s : andai aku ada rezeki untuk berkeluarga...aku ingin benar anak-anakku nanti mampu menjadi tunggak utama dalam agama Allah. mesti comel anak-anak aku nanti..huahahaha =.=' *xde kaitan*

4 Feb 2013

Bye-bye

Bismillah

I dont want to see you anymore!!!!


Alhamdulillah,
at last....

Even though I have to edit more the coding parts..
but its ok :)

Bye-bye!
Jangan kita jumpa lagi tau!

p/s : jom belajar masak! #eh

3 Feb 2013

Tagged

Bismillah

Hari ni kita buat tagging-tagging di facebook.
Dah lama dah tinggalkan benda ni..
Mungkin sebab pak cik sorang tu buat facebook baru, so tak pe lah.

Ada jawapannya saya akan kekalkan seperti saya buat dulu :)

1. Where did you take your profile pic?
Cameron Highlands tahun 2011.

2. What exactly are you wearing right now?
baju

3. What is your current problem?
duk pikir masa depan

4. What makes you happy most?
bersama mereka yang aku sayang.

5. What's the name of the song that you're listening to?
Zinnirah-UNIC

6. Any celeb you would marry?
would je kan? Muniff Isa..hahahaha

7. Name someone with the same birthday as you?
Jason, staf MMU sorang, kawan YTM sorang

8. Ever sang in front of a large audience?
time sekolah menengah

9. Has anyone ever said you look like a celebrity?
hehehe..tak de.

10. Do you still watch kiddie movies or kiddie TV shows?
yup

11. Do you speak any languages?
yup

12.Do you ever watch MTV?
ada-ada, but mostly korea laaa

Chapter 1:=====================

1. Middle name:
none

2. Nickname(s):
mira, timah, amirah, nur, nurafaz, makcikT, kakcik.

3. Current location
bunga raya, melaka

4. Eye color:
entahlah.. hitam kot.. eh?

Chapter 2:=====================

Do you get along well with your parents?
yes :)

Chapter 3: Favorites===========================

1. Ice creams
chocolate

2. Shampoo/conditioner:
najwa

Chapter 4: Do You...===========================

1. Dance in the shower?
=.='

2. Do you write on your hand?
sometimes kalau terdesak sangat.

3. Call people back?
klu penting...kredit ade.. kol je.

4. Believe in love?
yeah.

5. Any mental health issues?
alhamdulillah tak pernah.


Chapter 5: Have You...=============================

1. Broken a bone?
nope.

2. Sprained anything?
tak ingat

3. Had physical therapy?
xde

4. Gotten stitches?
ada..time operate telinga dulu

5. Taken painkillers?
depend


HOW I END MY SENTENCES===============================
1. I love:
with all my heart.

2. I don't understand:
the thing that i don't understand.

3. When I wake up in the morning:
baca doa...hehe

4. Life is full of:
opportunity.

5. I get annoyed very quickly when:
people make fun of me

6. Parties are:
depends.

7. Dogs are:
animals

8. Cats are:
animals too

9. Tomorrow is:
a chance for everything.

10. I have a low tolerance for:
people that drive me crazy

11. If I had a million dollars I would:
haji+umrah, inshaAllah

12. I'm totally terrified of :ALLAH

 *************************************************************************

Yang ni baru ditag petang tadi..

1. How old are you?
23 years old

2. Are you single?
yes

3. At what age do you think you'll get married?
24 atau 25?

4. Do you think you'll marrying the person you are with now?
hahaa..jodoh itu rahsia Allah..so kena tanya DIA.

5. if not, who do you want to marry?
sesiapa je..

6. Who will be your bridesmaid & best man?
family.

7. Do you want a garden/beach or traditional wedding?
simple sudah, tak yah nak tema bagai

8. Where do you plan to go on honeymoon?
mana-mana yang cik suami nak bawak :)

9. How many guests do you think you'll invite?
all my frenz and family.....

10. Will that include your exes?
exes? nope, i dont have any exes!

11. How many layers of cake do you want?
kek? perlu ke.. cam bazir je..

12. When do you want to get married, morning or evening?
pagi lah

13. Name the song/tune you'd like to play at your wedding.
abah suka nasyid. so nasyid je lah.

14. Do you prefer fine dining or just normal spoon,fork and knife?
mana2 yang tetamu selesa

15. Champagne or red wine?
haram. 

16. Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
days after la.. night after tu cam =.='

17. Money or household items?
money of course. household leh hold..yg penting2 je dulu.

18. How many kids would you like to have?
hurm... 4 atau 5? hahaha

19. Will you record your honeymoon in DVD/CD?
inshaAllah... :)

20. Whose wedding plan would you like to know next?
sesiapa je yang nak cerita :)

********

Tamat sudah :)

Asam Pedas Melaka

Bismillah.

2 Februari 2013

Kami (Saya, Nadiah, Aishah, Aida, Wani).

Mak cik Minah ajar kami-kami ni masak asam pedas Melaka.
Alhamdulillah, hajat dia nak memasak bersama-sama kami telah Allah makbulkan.

Lepas solat Asar, dengan muka selamba, menapak ke rumah sebelah.
Mak cik ajak duduk dan sembang akan bahan-bahan yang diperlukan.
hehehe..

Wani siap salin kot.

3 perkara utama yang mesti untuk jadikan asam ni sedap
1. sambal mesti garing
2. garam kena cukup rasa
3. asam juga kena cukup rasa

Tepati je 3 ciri di atas tu, gerenti sedap beb!!!!!!

Bahan-bahan dan cara-cara nak masak yang lain, tak nak kongsi kat sini!!!!!
hahahaha..
Photobucket

Banyak perkara yang kami bualkan dengan mak cik.
Siap request tuk doakan kami bila mak cik berada di depan Kaabah nanti.
hohoho..
perangai kami memang budak-budak =.='

Terima kasih mak cik.
Jujurnya, semalam, dari pagi hingga ke malam,
bibir ni tak lekang nak sengih dan senyum.

Awal pagi lagi Allah hantar adik-adik rumah untuk bungakan hati.
Masuk tengah hari sikit, Allah hantar abang kesayangan untuk ubat rindu.
Masuk ke petang, Allah hadirkan mak cik dalam hidup kami untuk eratkan silaturrahim yang ada.
Masuk ke malam nya pula, Allah ingatkan saya untuk berkongsi gembira dengan ibu dan abah di rumah.

Allah Maha Hebat.
Kalau boleh, nak sentiasa rasa begitu tiap-tiap hari.
Dan semoga Allah sentiasa bersama kami semua :)

Biarlah gambar di bawah meneruskan entry ini.
Gambar mak cik masih tiada, sebab mak cik request nak tangkap gambar hari lain.
Hohoho..
Nak pakai cantik-cantik katanya... 

Kad ucapan yang tak seberapa sebagai cebisan kenangan dari kami berlima

phewiitttt

hehehe

=.='. ok candid!



 

********************************************************************
Pada sahabat saya,
Nadiah Mohd Arshad
Sanah helwa!
:)


Letting you go

Bismillah


I'm letting you go!!!!!!!

Since Bunga Raya you with me.
When I moved to Emerald also, you still with me.
And now, Im letting you go.

Forgive me.
And I hope you will be happy with your new life.
Alyaa and Amsyar,
take a good care of them for me.
They served me well.
Bye-bye..


Almost two years with me. Still in a good condition. Letting go to Amsyar.

Same goes to you dear. Letting go to Alyaa.

For my dear brother.
Thank you.
Take good care of yourselves.
Thank you for your sharing yesterday
:')


Muhd Fadli Ishak. Still single :)

Few days left.
And then,
I will say bye-bye Melaka.
Welcome tough life! 
Ni baru separuh... ada lagi  kat bunga raya..hahaha

p/s : Im letting you gooooooo....

*************************************************

Me : Abah, Mira nak jual drawer dan barang-barang mira boleh?

Abah : Boleh je. Tapi kalau ada yang boleh diberi pada kawan-kawan. Bagi je. Sedekah, hadiahkan pada mereka.

*Aku diam sejenak*

Me : Abah.... kalau mira nak jual boleh?

Abah : Boleh je. Tapi kalau ada yang boleh dibagi, bagilah.

From here, I can see the difference between me and Abah.
So, thank you Allah, because.. YOU let my heart listen to what Abah said :)

1 Feb 2013

Suami Aku Ustaz & MAID

Bismillah

Pak Cik Google

Semalam disebabkan kebosanan yang agak terlampau, paksakan juga diri untuk 
baca novel kat atas tu
SUAMI AKU USTAZ

Asyik tidur je manjang sampaikan terasa biul dah kepala ni,
baik baca something kan?

Alhamdulillah, dapatlah habiskan novel ni pagi tadi.
Kira cepat jugalah saya baca dan semestinya, novel ni tak terlalu berat dan tak terlalu banyak konflik yang watak-watak novel ini hadapi.
Syukurlah.
Plus, banyak scene yang sweet gitu bila dibaca :)

Bila baca tu, memang banyak kali jugalah duk tersengih-sengih manjang. hahaha.
Ok..

Pembawakan cerita ni ringan.
Boleh dikategorikan konflik kahwin muda?
Haaaaa..

Nur Alisa ni yang telah dinikahkan dengan Ustaz Hafiz ketika masih bersekolah (for five) hadapi konflik dengan status kahwin muda ni.
Dengan semua orang dia mahu rahsiakan.
Kalau boleh biar tiada sesiapa pun yang tahu dia kahwin dengan siapa kan.
Sampailah dia masuk Universiti pun, dia merahsiakan status nya itu.

Bagi Alisa, cita-cita paling dia utamakan dan tidak mahu kerna berkahwin cita-cita yang dia mahu kecapi tak kesampaian, seolah-olah hidup ini sudah berakhir je.

Sabarnya Hafiz dalam mendidik Alisa.
Dan betapa naiknya level kematangan Alisa sehari demi sehari buatkan cerita ini lagi menarik sebenarnya.
Seriously... siapa yang  tak mahu suami seperti Hafiz?
hahahahhahahaha....

Overall cerita ni memang best lah.
Gigih juga saya nak habiskan cepat :P

***************************************************************

Pak Cik Google

MAID
Berkurun lamanya nak saya habiskan satu novel ni.
Gigih juga nak habis baca buku ni setelah rasa kasihan pada empunya novel.
Hahaha..
Lama tahu pinjam buku ni, baru minggu lepas dapat habiskan.

MAID
Cerita yang terlampau SWEEEEEEEEETTT sebenarnya!
Banyak konflik melanda tapi jalan cerita terlalu sweet!

Tertanya-tanya masih ada ke lelaki seperti MR.F tu?
Noorul yang asalnya sebagai orang gaji akhirnya menjadi suri di hati MR.F.

Entahlah..
tak tahu nak describe macam mana.. tapi seriously sangat SWEEEETTT.
Hahahahahah..


Saya pun tak sangka saya boleh baca cerita genre begitu.
hahaha.
=.='

Cubalah baca.
Dan yang pastinya, jangan baca kosong tau.
Ambil pengajaran dari apa yang kita baca.
Kalau rasa SWEEEEEETTT tu, moga-moga boleh jadi guideline dalam hidup bila dah punyai suami nanti.
#eh!

***********************************************************************

Begitulah ceritanya bagaimana masaku digunakan.
Masih tidak efektif pembahagian masa begini.
Haiihhh..
Tak sabar nak balik IPOH ni!!!
 

~ cahayanurish ~ Template by Ipietoon Cute Blog Design