Followers

_Nur Amirah Ishak_

My photo
đź’«Juru bekamđź’«Penulis & penterjemahđź’«Perunding Takaful Ikhlas Berhad & Shaklee đź’«Kaki Travel (◕‿◕✿)

Tuesday, December 18, 2012

Kenapa Aku Binti Abdullah

Bismillah.

Sobahul Khair!
:D

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi kerna masih dipanjangkan usia, disihatkan roh, dikuatkan iman untuk menempuh sisa hidup ini.

Photobucket

Straight to the point


Semalam, saya duk layan cerita ni.
Alhamdulillah, rumet tak ada, so, ambil kesempatan tutup lampu dan baring.
Tu pun lepas telan panadol dua biji. 
Sekarang suara dah macam ala-ala Ella.
Siapa nak berduet dengan saya, boleh aje.

KENAPA AKU BINTI ABDULLAH?

Actually tak nak tengok pun. Tertarik dengan cerita ni sebab nama pelakon bawakan dalam cerita ni Amira. Disebabkan empunya blog ni pun nama Amirah.

Overall boleh tahan.
Hopefully sesiapa yang tengok terbukalah hati dan terasa bertanggungjawab. Untuk apa?
Dalam kisah ni, Amira tertanya-tanya kenapa dia binti Abdullah sedangkan ayahnya bernama Hairi?
Uminya pula tak nak cerita sebab katanya belum ada kekuatan untuk bercerita.

Dari awal hingga akhir, uminya tidak mahu bercerita.
Kehadiran seorang ustaz tu bagi saya tak membantu pun.
Sebab, dia hanya terangkan tentang apa itu maknanya anak bukan taraf (anak luar nikah),
tapi tak terangkan hal yang sebenarnya.

Saya yang dengar makna anak bukan taraf tu pun saya tak faham, inikan Amira dalam cerita tu.
Seriously, saya tak faham. Term-term yang digunakan bagi saya tinggi.

Sampailah uminya meninggal dunia, Amira minta maaf, Uminya minta maaf.
Taufik dalam cerita ni sangat baik. 
Tak expect pun dia pun BIN ABDULLAH.
Mekasih Taufik serikan cerita.

Cuma satu saya tertanya-tanya.. anak bukan ke ada hak untuk tahu asal dia?
Maksud saya, dalam kes Amira ni,
Umi dia patut ceritakan,
memang Umi mengandungkan Amira sebelum kahwin dengan Hairi,
then berkahwin secara paksa.
Hairi pula tinggalkan Umi sambil kutuk-kutuk kata Uminya perempuan murahan,
kalau senang kat Hairi dia boleh bagi, kat orang lain apatah lagi.
Dan katanya lagi, Umi tak layak untuknya kerna terlalu murah.

Bagaimana Umi besarkan Amira hingga sanggup meminta-minta pada mertua sebab tak ada duit, suami tak balik.
Alih-alih tinggalkan begitu je.

Rasanya kalau Amira tahu cerita ni, tak mungkin dia akan sisishkan uminya.
Photobucket

Bak kata Ustaz tu..
" Cuba bayangkan betapa beruntungnya Amira. Kalau orang lain, anak luar nikah ni depa buang je merata, letak dalam tong sampah, depan masjid, depan rumah. Ada yang bunuh. Amira dijaga dan dibesarkan oleh Umi sendiri. Ada setengah tu diberikakan pada rumah kebajikan. Amira diberi pendidikan, kasih sayang,"

***********************************************************

Saya rasa kasihan pada mereka yang punyai konflik begini.
Apalah dosa mereka?

Rasa terhina bila lelaki hina perempuan sebagai murahan, haram dan sebagainya.
Tapi salah perempuan tu juga.
Juga salah lelaki tu juga.

Entahlah..
apa makna sayang pada mereka sebenarnya?
Hinggakan berani melakukan dosa berterusan?
Entahlah...

0 comments:

 

~ cahayanurish ~ Template by Ipietoon Cute Blog Design