Followers

_Nur Amirah Ishak_

My photo
đź’«Juru bekamđź’«Penulis & penterjemahđź’«Perunding Takaful Ikhlas Berhad & Shaklee đź’«Kaki Travel (◕‿◕✿)

Tuesday, November 13, 2012

Kertas

Bismillah.

Fuuhhh.
Berzaman tak update yee..
haha...
Bilalah kali terakhir blog ni ter-update?
Maaf, alasan yang diberikan,
malas dan tak ada idea.

Mungkin kekangan masa uruskan itu ini merupakan penyebab juga tak berjaya nak update blog cantik comel ni dengan kerapnya :)


Baiklah, kembali ke niat asal untuk update.


"Tidak ada daun yang gugur yang tidak diketahuiNya..."

Unik!
Allah Maha Besar!

Bila kita diuji sesuatu benda, apa/siapa biasanya yang kita akan teringat?
Dalam banyak-banyak perkara, bila senang/suka/gembira bagai, kita jarang nak ingat,
tapi bila susah dan jatuh bagai semua tidak boleh membantu, 
siapa lagi tempat kita nak bergantung?

Jawapan dah ada kan?
Allah!

Percaturannya memang unik.
Dan sungguh!
DIA amat memahami diri kita ni.
Bukan mudah untuk kita nak positifkan diri dengan ujian yang datang menjelma.
Susah. Dengan tahap iman yang tak berapa nak tinggi,
tentu terasa sukar untuk menjernihkan tanggapan bila mana ujian datang menjengah hidup kita ni.

Sungguhpun begitu, Allah tak pernah berputus asa memberikan semangat dan keyakinan pada kita, yang EVERYTHING WILL BE ALRIGHT!

Minggu lepas, Allah uji dengan hilangnya satu benda yang mungkin pada pihak lain merupakan sesuatu yang sangat penting.
Ya, aku akui, ada salahnya aku di situ. Cuai diri aku, tapi cuai juga yang satu lagi pihak.
Hahaha *tak nak mengaku kalah ke mira?*

Malam tu, aku memang sedih gila dengan takdir menimpa aku ni.
Sampaikan aku mengira-ngira kenapa ini jalan yang aku pilih?
Kenapa aku masih teruskan benda ni semua?
Dan sampai satu tahap, aku salahkan diri aku kerna terlalu bodoh.
Kasihan pada diri yang tidak tahu apa-apa.

Dalam sedih tu, aku cuba pujuk diri, 
InshaAllah ada hikmahnya. 
InshaAllah, Allah akan bantu.
Jika tak jumpa benda tu pun, Allah akan kuatkan hati aku untuk berdepan dengan orang tu.
Malam tu juga, aku kerap kali tengok Learning Point  (Main Hall),
manalah tahu barang tu masih ada di situ.
Setiap kali aku pandang, aku rasa nak menangis, tapi sabar, sebab dua sahabat baik aku ada
bersama aku time tu.
Kasihan mereka, ada sahabat macam aku ni.

Malam itu juga aku tidur dalam tidak senang, masih memikirkan barang yang hilang tu.

Pagi esoknya, disebabkan aku awal ke booth jualan (ada fund raising event),
aku kemas booth, angkat apa  yang patut seorang diri.
Aku spontan berdiri menghala ke longkang tepi dekat dengan booth.

Ada sehelai KERTAS kat atas lantai tu.
Dengan berdebar-debar aku angkat dan teliti habis kertas tu.

Aku rasa nak MENANGIS lagi!
ALLAH!
ALLAH!
ALLAH!

Barang yang hilang semalam tu, yang aku jangka dah masuk tong sampah,
rupanya terlekat pada lantai berhampiran dengan longkang.
Bayangkan apa perasaan aku time tu?

SPEECHLESS!
Rasa terlalu BERSYUKUR menyelebungi diri aku,
even masa aku menaip ini pun, hati aku masih terkesan dengan peristiwa tu.

ALLAH!
Tiada kuasa yang mampu menandingi kuasaNya!

Hanya Allah je yang boleh buat kertas tu bertahan kat situ, dengan hujan lebatnya,
dengan angin kuatnya,
tulisan pada kertas tu pun masih elok.

ALLAH!
ALLAH!

Malam sebelumnya, aku sangat salahkan takdir yang aku lalui,
terasa nak putus asa.
Tekanan demi tekanan menerjah aku.
Tapi ...

pagi tu..
Allah telah selamat aku!
DIA telah selamatkan aku!
DIA telah selamatkan aku!

Bagi aku, jika kertas tu hilang, 
mungkin hubungan antara dua orang akan keruh.
Alhamdulillah.
HEBATNYA ALLAH!

**********************************************************

Pasti ada sesiapa di luar sana pernah alami benda sebegini?
Bersyukurlah.
DIA mendengar rintihan kita.
Allah tak pernah tinggalkan kita,
kita je yang EGO meninggalkannya.

Allah...

Peristiwa kereta habis minyak dua kali yang lepas tu pun
sebenarnya terselit hikmah yang cukup indah.

Aku menulis ni ingin berkongsi..
Ada di antara kita yang mudah putus asa, seperti aku.
Mudah menyalahkan takdir.
Mudah mengambil jalan singkat.
Tanpa berusaha untuk menjernihkan keruhnya masalah yang
 ada dengan bersangka baik pada Allah.

Peristiwa KERTAS ini sangat terkesan pada aku.
TanpaNya, aku memang NOTHING!

Sahabat-sahabat...
Untuk melaksanakan sesuatu yang baik bukan mudah,
banyak ranjau yang datang menyinggah,
tapi janganlah berputus asa.
Teruskan walau sukar.

Selalu aku pesan pada adik..

"KUASA MINDA ITU SANGAT HEBAT! APA YANG KITA FIKIRKAN SANGAT REFLEK DIRI KITA. SELAGI BOLEH BERFIKIRAN POSITIF, POSITIFKAN DIRI TU. TIADA YANG MUSTAHIL"

Mula-mula memang susah, tapi percayalah, tiada apa yang mustahil di dunia ini..
semuanya berlaku atas kehendakNya jua. :)

"BERBICARALAH DENGAN DIA. SEMBANGLAH DENGAN ALLAH!"

Ada pelbagai cara nak sembang dengan Allah.
Solat.
Doa.

Tapi...tak ramai yang buat satu ni.. iaitu..
bercakap sendiri..
Maksudnya..

Tika kemas barang tu..
"ya Allah.. mana satu ek nak kemas dulu..nak bawa balik? Yang ini ke yang itu? Banyak sangatlah pula, kang ada yang tak muat beg ni kang"

Tika ada masalah datang tiba-tiba..
"ya Allah boleh ke aku buat ni?Benda ni mana cover dalam lecture..KAU rasa aku boleh buat tak?? Permudahkan aku, ya Allah.."

Tengah drive..
"Tengok tu ya Allah, boleh pula dia break tiba-tiba. fuhh..sabarkan aku. Orang kat depan ni... Adooiii"

Sentiasa bersembang dengan Allah.
Ini semua aku belajar dari kem2 yang aku pernah pergi.
InshaAllah..tak rugi kalau amalkan :)


Cukuplah kiranya entry untuk kali ni.

Allah..
Redhalah aku bertuhankan Allah, beragamakan Islam, bernabi dan berRasulkan Muhammad.

3 comments:

luqman zakaria said...

seriously..nice post..bende yang baik untuk dikongsi..

Cik Mira said...

:).
terima kasih sudi singgah dan baca.
semoga bermanfaat :)

Anonymous said...

Kebergantungan hanya pada Allah..

Akhirnya blog terupdate jugak! =)
stay strong..stay cool..stay cute..

Miraie.. =))

 

~ cahayanurish ~ Template by Ipietoon Cute Blog Design