Monday, October 08, 2012

Pencari Jalan Lurus

Bismillah.

Photobucket

Sambil menggentel jem nenas untuk dibuat tart nenas nanti, inshaAllah,
saya pun nontonlah satu cerita ni.
Selama dua jam menonton cerita tu di TvAlHijrah tadi, terasa nak bagi *thumbs up* pada pengarah.
Well..well..


Sumber : Pak Cik Google

Mula-mula tengok tajuk ni jam 8.55 malam, terasa cam berat je cerita ni.
Bila tengok barisan pelakon pula, secara automatik nya bibir ni tersenyum lebar.

hehehe..

Photobucket

Sumber : Pak Cik Google.
Antara barisan pelakon

Nampak tak BETO tu???
Haaaaa..
Sebab tu terasa nak senyum!
Minat kot kat Beto ni.
First time kenal dia ni waktu tengok GENG SURAU MUSIM PERTAMA dulu.
Lepas tu barulah layan cerita-cerita lain yang dia lakonkan.
Mantap kot lakonan dia! :)

Berbalik pada kisah Pencari Jalan Lurus ni.
Tajuknya nampak cam berat, tapi sebenarnya sangat santai dan menarik.
Sepanjang cerita ni, memang diri ni asyik tersenyum sendiri.
Rasa tak boleh nak biarkan mata mengadap je TV tu, sebab setiap kali mata mengadap TV, mesti nak tersenyum tengok pelakon-pelakon yang sangat sempoi berlakon.
Yalah, risau pula ibu abah tengok anak dara depa sorang ni asyik tersenyum je.
Sakit ke pun?
Photobucket

Kisahnya tentang seorang pembawa bas pustakaan bergerak, Mustaqim namanya, yang dilakonkan oleh Beto Khusairy ni.
Mustaqim ni sangat CINTAKAN dan SUKAKAN ILMU.
Oleh yang demikian, dia pun bekerja sebagai pemandu bas pustakaan bergerak, dan niatnya untuk sebarkan dan berkongsi ilmu.

Mustaqim ni banyak bantu kawan-kawan dia, sepetti Naelah (Tiz Zaqyah), Ehsan (tak ingat nama pelakon), dan beberapa orang kampung yang lain.
Cerita ni sangat sweet, lebih-lebih lagi part Mustaqim dan Naelah keluar makan dan beli barang, tapi masing-masing naik kereta sendiri. hoho..
sweet kan??
Balik pun sendiri-sendiri :)


Kat bawah ni antara pengajaran yang dapat dikutip dari cerita ni :

1. Sentiasa bersyukur dengan apa yang Allah berikan.
Watak Ehsan yang tak suka sangat jadi posmen dan selalu merungut tu boleh dijadikan contoh. Janganlah kita ni selalu sangat merungut. Bersyukurlah dapat kerja walaupun kerja tu kita tak gemar. Ramai lagi yang tak dapat nak kerja. Bersyukur, kemudian ikhlas buat kerja, barulah rezeki pun diberkati.

2. Cintakan ilmu
Ini jelas dapat dilihat daripada watak Mustaqim sendiri. Banyak kata-kata hikmah yang dia sampaikan pada kawan-kawannya. Dengan ilmu, ia mampu menyelamatkan pengamalnya dari tipu daya.

3. Ikhlas dan amanah
Ehsan ni kan seorang posmen, dan dia memang tak suka SANGAT-SANGAT dengan kerja dia ni, hinggakan buat kerja sambil lewa. Hantar surat lambat, salah alamat bagai. Lepas kes Naelah punya surat interview sampai lambat, Ehsan mula insaf, barulah dia tahu surat-surat tu adalah AMANAH BESAR bagi dia. Kesan tarbiyah daripada Mustaqim, tika Ehsan tengah sakit accident kat tengah jalan, dia masih fikirkan tentang surat-surat yang perlu dia hantar. Risaunya pada surat2 tu lebih daripada risaunya pada diri sendiri yang tengah sakit.

4. Yakin dan redha dengan ketentuan Allah
Nenek Naelah ni pun banyak membantu. Nasihat dia pada Naelah bila Naelah terlepas interview (disebabkan juga oleh Ehsan yang salah hantar surat),sangat best. Katanya, "Tak apalah. Rezeki Naelah bukan pada interview tu. Allah nak bagi yang lagi baik buat Naelah. Ramai lagi yang tak ada kerja kat luar sana. Sekurang-kurangnya Naelah ada kerja kat kilang tu, ada gaji."
Lihat..
Memang kecewa..interview kot!
Tapi iman dalam diri itulah yang mendorong untuk bersangka baik pada Allah. Redha dengan setiap apa yang terjadi dan yakin Allah sentiasa janjikan yang terbaik buat diri.
Ingat~~ Allah tak pernah hampakan hamba-hambaNya.

5. Berusaha hingga berjaya
Yang ni dimainkan oleh watak kawan Naelah. Apa ek nama dia? Diana ke? hahaha.. lupa lah.
Kawan Naelah ni suka menulis. Seperti saya :D..hehe..
Naelah yang sentiasa berikan semangat padanya untuk teruskan minatnya itu.
Punyalah dia tension macam mana nak hasilkan cerita.
Tension sebab idea tak datang-datang.
Saya yang tengok ni pun tension.
Kalau idea tak datang, buat apa nak paksa. Benda ni kena sabar. 
Itu yang saya cakapkan waktu tengok part kawan Naelah ni tungkus-lumus memaksa ideanya untuk keluar.

Tapi.....
kalau kita tak berusaha, manakan nak dapat hasilnya ye dak?
Berkat usaha, alhamdulillah, berjaya akhirnya.

Banyak lagi.
Tapi itu ja yang terlintas dalam kepala ni waktu begini.

Pepun, 
BEST!


Sumber : Pak Cik Google

p/s : ya Allah.. sentiasalah bimbing diriku ini..

No comments:

© ~ cahayanurish ~ | Blogger Template by Enny Law