Friday, October 05, 2012

Aku seorang PROMOTER?

Bismillah

Aku seorang promoter?

Gambar sekadar hiasan
Source : Pak cik Google

Kerja sebagai promoter bukannya senang.
Pernahlah terlibat dengan kerja-kerja promoter ni, tapi, zaman belajar lebih kepada promoter program-program yang dijalankan.

Bukan nya senang.
Nak bagi orang tertarik pada keterangan kita.
Nak bagi orang faham apa yang kita nak sampaikan.
Nak bagi flyers/catalong pun susah, kekadang orang buang merata.
Bukan senang nak jadi seorang promoter ni.
Kalau tak ada promoter, siapalah yang nak promote barang-barang jualan pada orang ramai kan??

Nak dijadikan cerita, lewat petang tadi, adalah beberapa orang promoter ni mendekati  saya dan juga ibu. Maklumlah, bila Mydin dah dekat dengan rumah, makin kerap ke sana..haha..
tambahan pula Terminal Aman Jaya (stesen bas baru) bakal beroperasi tak lama lagi, so bertambahlah kerap ke sana :)

Cara promoter ni tarik kitaorang memang menjadilah.
Ibu yang dari tak nak layan, terus layan SEKEJAP.
Kenapa SEKEJAP?
Haaaaa... Macam ni ceritanya..

Promoter : Puan, kami ada nak bagi BEG FREE. Ambillah.
*BEG FREE?? Pantang dengar ni..*

Ibu : Saya nak cepat ni.
*Memang nak cepat pun. Abah dah tunggu kat bawah. Nak kejar gi solat Maghrib kat masjid*

Promoter : Ala puan, sekejap je. Kami bagi BEG FREE, puan buat survey sekejap. Marilah puan.
*Baik punya pujuk, sampai kejar kami nak turun tangga, ibu pun tak sampai hati. Katanya SEKEJAP je kan? So, ibu pun ikut lah. Nak isi boranglah kononnya.

Datang seorang lagi promoter.

Promoter B : Macam tu lah puan. Support kami. Puan bagi kami masa setengah jam untuk terangkan. Kalau tak boleh, lain kalilah puan kitaorang terangkan.

Ibu yang baru tulis nama kat borang terus LETAK PEN.

Ibu : Kata sekejap tadi. Ni nak SETENGAH JAM pula. Maaflah. Saya kejar masa. Pak cik dah tunggu kat bawah. Kalau setengah jam, saya datang lain kali. Minta maaf ya.

Ibu LETAK PEN dan kami pun beredar dari situ.
Rasa KASIHAN, tapi tak boleh nak buat apa.

Mereka approach kami pada waktu yang tak kena.
Waktu orang nak pergi solat gitu.
Abah seorang yang ke masjid tiap kali masuk waktu solat.
So, kitaorang memang kejar masa sebab waktu tu dah nak masuk maghrib.
Rasa kasihan pula layan mereka macam tu.
Tapi nak buat macam mana.

Sekurang-kurangnya mereka kenalah JUJUR.
Kenapa saya cakap macam tu?
Ok...

FIRST >> Mereka cakap nak bagi BEG FREE je.
TAPI >> Nak BEG FREE kena isi borang survey

SECOND >> Mereka cakap SEKEJAP je. NAK WAT SURVEY
TAPI >> Once dah nak isi borang, tetiba cakap NAK SETENGAH JAM untuk terangkan produk

Nampak tak ke-tidak-jujuran di situ?
Kalau dari awal cakap JUJUR, kami nak buat ini, itu. boleh luangkan masa sekian, sekian.. selepas tu kami bagi beg ini, itu, selepas tu, boleh balik.
Tak susah kan?

Mungkin itu STRATEGI mereka nak TARIK CUSTOMER.
Tapi sekurang-kurangnya JUJUR.
Ada setengah orang tak boleh terima cara begitu, nanti mulalah terasa annoy dan sebagainya.

Ada tu yang lagi BEST,

"Kami kat sini HARI NI je. ESOK DAH TAK ADA KAT SINI"

Tapi bila kita datang ESOKNYA, masih lagi mereka ada kat situ promote barang.
Bukan ESOK je, sampai BERMINGGU-MINGGU.

Derrrrrr.. JUJUR LAH.
"Kami tak tahu lagi ada kat sini sampai bila..."

Kan senang!!
Ni tak..dah MENIPU!
REZEKI tu...???
hurmmm....

Dan paling penting, promote tu promote juga, 
SOLAT jangan lupa. :)
Itu AMANAH ALLAH untuk kita.

p/s : Hopefully lepas ni tak jumpa dah mereka-mereka tu.


No comments:

© ~ cahayanurish ~ | Blogger Template by Enny Law