Wednesday, July 18, 2012

Aku merinduimu Ramadhan

Bismillah

Alhamdulillah.

Semalam, di MMU Melaka, ada talk daripada
Imam Muda Hassan judulnya

"AKU MERINDUIMU RAMADHAN"

Hebat!
Talk yang disampaikan oleh Imam Muda sangat menarik.
Lawak tu jangan cakap la kan.
Lebih membanggakan, Imam Muda Hassan ni orang PERAK.

Kekadang tu terkeluar jugalah loghat Perak nye tu.
Suke-suke!!!

ambil dari page Imam Muda Hassan (FB)

Juga ambil dari page Imam Muda Hassan (FB)
Imam Muda menanyi ni... daebak!!!

Kali ni, aku snap je gambar dari note yang aku tulis.
Part yang menarik bagi aku adalah part Taqwa kat gambar atas tu (yang point bawah tu)

Checklist untuk tengok tahap Taqwa dalam diri kita :

1) Takut dengan Allah.

Takut dengan Allah. Takut dengan Allah. Takut dengan Allah.
Apa yang kita lakukan, kita tahu dan kita sedar yang Allah itu perhatikan kita. Hinggakan kita rasa hadirnya Allah dalam diri kita. Nak buat benda yang tak baik pun kita terhindar, sebab kita tahu, Allah itu ada dan sedang perhatikan kita. Parahlah iman kita andai kita dengan bangga berbuat kemungkaran dan berkata dengan bongkaknya, Allah itu tiada. Nauzubillah.

2) Beramal dengan Al-Quran

Tidak menolak ajaran dalam al-Quran dan mengamalkannya. Iman boleh terbatal andai kita menafikan kewujudan Al-Quran ini dan menentang segala isi yang ada di dalamnya. Setiap perkara yang Allah catitkan dalam Al-Quran semuanya bersebab dan memang berguna untuk diri kita ni.

3) Redha dengan sedikit

Allah bagi rezeki sikit, kita redha. Allah bagi kita rezeki banyak,pun kita redha. Indah bukan?
Lepas ni, mari sama2 kita kurangkan mengeluh dengan apa yang kita dapat.
Sesungguhnya, Allah dah tetapkan rezeki masing2, so, tak perlu nak mengeluh dan tak perlu nak berebut-rebut. Yakin pada dia dan sentiasalah bersyukur, jangan KUFUR.
Ingatlah... andai kita sentiasa rasa cukup dengan rezeki pemberianNya.. itulah tanda adanya keberkatan dariNya.
Jom check diri kita sama2.. :)

4) Siap sedia hadapi akhirat

Ini memang sudah tersedia maklum. Kita hidup untuk beramal. Kita hidup untuk beribadah padaNya.
Apa yang kita lakukan di bumi yang sementara ni adalah untuk mengumpul harta amalan yang akan kita jadikan bekalan di akhirat nanti. Dunia sementara ini adalah tempat semaian, untuk kita rasa hasilnya nanti bila tiba di dunia yang kekal abadi



p/s : Mukmin itu adalah muslim, tapi muslim itu belum tentu dia adalah mukmin. 

Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak

No comments:

© ~ cahayanurish ~ | Blogger Template by Enny Law