Followers

_Nur Amirah Ishak_

My photo
đź’«Juru bekamđź’«Penulis & penterjemahđź’«Perunding Takaful Ikhlas Berhad & Shaklee đź’«Kaki Travel (◕‿◕✿)

Saturday, May 19, 2012

Sayonara

Bismillah.

Alhamdulillah.

Just came back from my lovely last date.

Meeting with them..
is my nice memory ever in MMU Melaka.

Thank to Allah.
I learn a lot, they learn a lot too.

Well.. their English much more better.
hoho..

I surely will miss you girls.
Truly, I want to cry just now, but I try not.
And I know you're crying just now.

We will meet again, insyaAllah.

Take good care of yourselves 
Sunny & Geuni.

You girls are my best Korean friends I ever had!
Have fun in your studies.
Have fun in your trip to Thailand, Hong Kong, Vietnam.

We sure meet again!
Send my regards to Lee Jun Ki tau!~~
>.<



~ Special gift. Very cute!!!!! ~


~ Small gift from us :) ~


~ Sayonara ~

p/s : mana pernah aku jangka, aku akan berkawan dengan orang Korea. Banyak benda aku belajar tentang budaya mereka. Dan banyak juga mereka bertanya tentang Islam :)

" When I am a Muslim, you must give me hijab as present "

~ InsyaAllah, I wait that time to come. ~

Minum tengah hari

Bismillah

Alhamdulillah.

Hari ni cuba minum di Restoran Ayam Penyet 
bersebelahan dengan Tutti Frutti.

Dulu, mula-mula pergi, service dia kurang bagus sikit.
Makanan pun ok-ok..

Tapi kali ni much more better.
I'm only order drink
because still full with the breakfast meal 
inside my tummy~~


Ice-blended Chocolate.
Can't deny that I really love Chocolate so much!
So, this drink really looks tempting to me.
hehe..

It's tasty, with the hot weather we have today,
so kinda 'masuk' with the theme..hehe..

But, the straw little bit short i think.
Susah nak habiskan air ni dengan cara yang sopan.
We laughed couple of times
and keep thinking, how should I finish it.

hohohoh..

>.<

You guys can try it out.
Nasi goreng ikan bilis ordered by Mohana also quite delicious.
And Yam Yogurt ordered by Hajar also not bad!

Ice blended Chocolate : RM 5.90
Yam Yogurt : RM 4.50

p/s : hehehehe

Friday, May 18, 2012

2 things today

Bismillah

Sayyidul Ayyam.

Alhamdulillah.

Huaaarrrgghhh!!
Hari ni tambah kemalasan lagi.
Nasib baik duit dalam poket tak cukup untuk pulang ke Ipoh,
kalau tak, boleh terbang sekejap ke Ipoh. 
heh~~

Hari ni, penantian warga Taman Meru, Meru Raya, Chepor, Chemor,
Taman Jati, dan sebagainya telah berakhir.
:)

Mydin terbesar di Ipoh dirasmikan hari ni.
Hari tu Jusco Aeon terbesar di Perak juga sudah dirasmikan.
Tapi sayang beribu kali sayang, 
aku masih tidak dapat jejakkan kaki ke sana.
Kali ni pun sama.

Bukan apa, kalau kita nak experience sesuatu, 
kita kena laluinya.
Bukan kerna nak shopping semata.
Tujuan aku nak ke sana, nak tengok dengan mata sendiri
apa yang hebatnya tempat tu seperti yang di war-war kan oleh orang ramai.

Bila sudah puas tengok, baru boleh komen.
Dalam penulisan karya pun aku terapkan nilai yang macam ni.
Apa yang aku telah alami, itu yang aku jadikan cerita.
:)

Untunglah pada mereka yang boleh balik.
huhu..


Lepas ni tunggu stesen bas pula di buka.
Selamat tinggal Medan Gopeng.
Welcome Meru Raya.
Kalau balik naik bas, tak perlu risau sangat,
sebab sangat dekat dengan rumah.
Jalan kaki pun boleh :)

**************************************************

Lagi satu berita yang aku terima :)))

Buku Sunan Musafir aku telah sampai!
Yeeay!!!!!
Dah lama tunggu.
Hari tu bersesak-sesak di PBAKL semata-mata mahu jumpa En Ramlee.
Tapi yalah, jodoh masih tidak ada.

Dia lah satu-satunya penulis yang aku betul-betul nak jumpa.
InshaAllah, andai masih ada waktu untuk aku dan dia.
Bila agaknya?
:)


Seperti novel Ungu Kamila,
kali ni, En Ramlee sudi menandatangani novel barunya ini.
Yeay lagi!!

Best juga bila RAMFC mention tweet aku.
huhuu..
bangga kejap >.<


****************************************************

So, pada sesiapa yang nak follow aku,
follow aje, tak ada masalah.

Lagi pun, akaun Twitter aku ni memang aku buat 'public'
Hanya medium aku bercanda dengan kawan-kawan.
Untuk privasi sendiri, lain medium nya.

Klik pada gambar bawah yep,
kalau nak follow :)
Tak pun, klik pada gambar kat atas entry ni.
Malas nak tambah gadget Twitter~~


~ Rihito-sama ~

p/s : "Ibu ingat pakwe mana bagi kamu hadiah". hehe.. Ibu, andai mira sudah jumpa siapa di hati, akan mira bagitahu ibu nanti.. :')

Thursday, May 17, 2012

Drama & Movie

Bismillah.

Alhamdulillah.

Selama dua hari tak kerja ni terasa sunyi sangat.
Hurm...

Beberapa hari ni dan termasuk hari ini, aku telah menghabiskan beberapa drama, movie,
dan satu buku.

Short I think for this time?


MAOU

Cerita Jepun yang penuh dengan MISTERI.
Kita jangkakan yang lain akan terjadi, 
tapi benda lain yang jadi.
Watak yang Naruse-san / Tomoo-san bawa sangat menjadi.

My stars for this drama 9/10.
Well, can't give full even Toma berlakon kan.
Bagi yang suka kes-kes misteri mungkin akan suka cerita tapi 
pada yang sederhana-sederhana, mereka pasti akan cakap
"Cerita ni slow! Ngantuk!"

Main cerita ni : kerna dosa dan salah masa silam,
buatkan ramai terluka, berubah, dan berusaha untuk balas dendam.

Tapi satu je yang kurang puas hati..
ending dia!
Kenapa mesti macam tu!
Aaarrrrggghhh!!!!!!!
hehe :)

And I can't deny Naruse-san &Toma-san totally awesome!

Next....




Death Note the series!

Aku tengok balik cerita ni.
Light & Ryuzaki (L).

Kalau duu, aku tertanya-tanya kenapa ada yang pakai baju 
logonya huruf 'L'.
Bila aku tengok cerita ni dulu, baru aku faham.

Because of justice, a person may be a murderer.
That the bad thing of having a Death Note book.

Well.. jujur, rating for these movies 7/10
The story line perfect, just that, sometime it slow.
Itu apa yang aku rasa, sampaikan aku tertidur tengah tengok.
Tapi,kalau dilihat dari strategi yang dilakukan oleh Light dan juga Ryuzaki,
hebat! :)

Last one...


Mei-chan no shitsuji

Hehhee..
Cerita ni aku akan bagi 9.5/10
Hahaha..
seriously, second cerita yang best after Hanazakari

Setiap future lady yang dilatih mesti mempunyai seorang butler.
Menjadi seorang lady yang hebat dan menjadi seorang butler yang taat.

Fuuuuhhhh!!!

Susah sebenarnya, tapi tak mustahil kan?
Hehehe..
Cerita ni menarik.
Aku tengok ending je dulu, 3 kali aku tengok,
hari ni aku tengok full, sebab aku tak jumpa cerita Hanazakari aku.

Mei-sama..
Mame Shiba...
Lucia-sama..
Rin..
Rika...
Aoyama...
Daimon...
Miruka..
dan ramai lagi.

Nak ingat semua memang tak lah kan..
:)

Ada masa korang leh tengok.
Aku nak tengok Hanazakari balik semula!
huhuhu


Rihito-sama.... (。◕‿◕。)

" It is hurt when Mei-sama look into other person. So.. please don't look other than me"
~~aauuuwwww.. romantik sih..~~

********************************************

Monday, May 14, 2012

Baru 2 hari

Bismillah.

Alhamdulillah

Yeay! Esok cuti!
:)

Syukur, hingga saat ni, kerja semuanya ok.
Baru dua hari.
Tapi letih juga lah.

Hari first tu rasa susah sikit.
Maklumlah tunggu bas bagai berjam-jam.
Alih-alih aku naik teksi dengan dua budak cina lain.
terpaksa!

Tapi sesampainya aku kat sana, kedai tak buka lagi,
aku cari port, duduk dan aku tidur kejap.
hoho..

Syukur, kak Ila tu baik orangnya.
Sangat baik. 
Tak kekok aku rasa even aku buat salah banyak kali.
Siap naikkan harga barang sesuka hati je.
heh~~ >.<

Tapi penat sikit lah sebab hari Ahad orang ramai.
Baliknya pula agak lewat.
Risau tak ada bas, tapi syukur, ada.
Kalau boleh tak nak susahkan bos.
Rumah dia jauh dari MMU even dia dah willing nak hantar.
Lagipun, bos ada keluarga, kasihan pula aku tengok dia.

Hari kedua ni..
alhamdulillah, bas datang awal pula.
So, aku sampai MC agak awal.
Adalah dekat 45 minit aku kena tunggu.
So, aku pun cari port yang sama cam semalam,
dan aku tidur tersengguk-sengguk.

Seriously..memang aku mengantuk sesangat pagi ni.
So, ada peluang tidur, biar orang nak cakap apa,
aku tidur je! hehe

Sedar je, aku jalankan tanggungjawab aku sebagai seorang pekerja.
Tapi hari ni aku dengan orang lain, Balkis, namanya.

Kiranya, memang part-time la kan,
bila staff permanent cuti, aku kea datang gantikan.

Hari ni tak ramai sangat orang, 
so ringan sikit kerja,
tapi cam biasa ar, aku memang suka buat salah banyak.

Semalam lagi best,
aku siapkan promote barang lagi kat customer.
Yelah, kita dah pernah guna barang tu,
pada waktu yang sama dia sedang mencari,
tak salah aku nak bagi pendapat.
Kak Ila tengok je aku.
Satu je masalah aku ni,
setiap kali aku promote barang sambil bagi pendapat,
barang tu memang agak mahal =.='

Memang tak leh nak diubah sikap ini.

Balik je kerja, lepas bagi makan kat dua buah hati ni,
aku pergi tapau makanan kat kedai kuning.
Memang terasa forever alone la.
uhuk..

Pepun,
aku bersyukur esok cuti~~
hehehehe..
dan bersyukur, Allah sentiasa lapangkan jalan untukku.
Selagi hati kuat berpegang teguh padaNya,
inshaAllah, DIA akan salurkan satu rasa dalam diri kita yang buatkan 
kita sentiasa rasa..
"InshaAllah ada.. InshaAllah boleh..dan InshaAllah semua ok"

Terima kasih ya Allah.

*********************************************************

#### DIALOG 'KEREK' BAGI AKU ####

Adik-comel : Ayah! Ini nak tak?
Ayah-nya : Tak nak.
Adik-comel : Tak nak sudah~~
** Aku merasakan persamaan antara aku dengan adik tu kuat plak..haha **

Mira-comel : Ada duit kecil?
Customer : Tak cukuplah
Mira-comel : Tak pe.. baki RM2.50
Customer : Eh.. duit 50 sen baru ek?
Mira-comel : Ah'ah. Kenapa, tak nak ke?
Customer : Eh.. tak de la..
** Aku memang rasa serba salah, tapi spontan tu. dan sejuk mata aku mandang customer tu **

Pak-cik-bas-baik : Asal balik lambat nak?
Mira-comel : Saya ada keje pak cik.
Pak-cik-bas-baik : Yela, kalau lambat, bas pak cik ni bas akhir, boleh tunggu bas pak cik
Mira-comel : Oh..ok.. terima kasih pak cik
** Aku terharu sekejap. Esok saya cuti pak cik. pepun..thank you pak cik :) **

*******************************************************************

Sebenarnya, bila kita banyak berdepan dengan orang,
 ribuan perilaku yang kita akan lihat.

Bermacam ragam manusia kita akan jumpa.
Bila tengok mereka, aku tengok semula diri aku.
Adakah aku akan jadi seperti mereka?
Apa pula nasib aku nanti?


Paling tersentuh bila lihat pak cik dan mak cik seorang diri berjalan,
tanpa teman,
bila ditanya, jawabnya ke sana ke mari demi anak.
Sedangkan anak-anak yang lain tidak mahu membantu.
Adakah aku nanti begitu?
hurm...

p/s : semoga aku cepat dapat jodoh..hahah

Saturday, May 12, 2012

What am I doing here?

Bismillah.

Alhamdulillah :)

I'm still in Melaka.
Sekarang musim final exam buat pelajar MMU.
And yes, I don't have any final exam this sem,
but I'm still here.

Hurm...

"Kenapa tak balik?"
"FYP ek.."

Aku hanya mengangguk.
Meng-iya-kan walaupun tidak seratus peratus benar.
Bukan menipu, tapi cuma tidak berterus-terang.

Semua perkara dipermudahkan olehNya.
Terletak pada diri untuk membuat pilihan.

Terima kasih pada Abang Din.
Dan terima kasih pada En Hadi, kerna beri peluang pada diri untuk 
membuat keputusan dan menghormati keputusan aku.

InshaAllah,
esok aku akan mula bekerja di salah sebuah kedai buku 
di sekitar Melaka.
Rancangan mahu start lewat dan menghabiskan cuti bersama keluarga
terpaksa aku kuburkan.
Mungkin ini namanya pengorbanan, moga Allah redha.

Inilah sebab utama kenapa aku masih ada di bumi bersejarah ini.
Bukan semata-mata kerna FYP aku.
Tapi kerna aku ada tanggungjawab dengan majikan aku.

Aku cuma berharap, aku dapat naik bas balik malam tu,
supaya aku ni tidak membebankan majikan sendiri.
Kenapalah aku merasakan aku ni asyik menyusahkan orang lain?
heh~~
Semoga Allah memberkati dan memurahkan rezeki majikanku
yang willing nak hantar aku balik.

Dan, aku masih mencari kerja yang dekat-dekat dengan tempat aku tinggal ni.
Jalan kaki je lagi baik.
Dan aim aku nak kerja dekat Taska@Tadika..
Andai aku punyai kereta, dah lama aku hantar application kat KUMON,
sebab mereka nak recruit orang.
hurm...

Andai waktu event yang lepas aku mampu laluinya,
saat ini aku boleh juga laluinya!
InshaAllah.
Nak kata aku sendiri, aku punyai DIA.
Dan apa yang terjadi pada aku hingga kini..
semua ini pengajaran dariNya.
Melatih diri aku supaya sentiasa bergantung harap hanya padaNya.
Melatih diri ini agar sentiasa yakin padaNya.

hurm...
Kena tidur awal malam ni.
Esok pagi kena tunggu bas pula.
heh~
Jeddak dan Jedduk sedang dilatih untuk makan sangat lewat.
Aku mula latih mereka sejak semalam.
Hati kena kuat time tengok mereka minta makanan.
Kena kuat! 

Sabar ye Jeddak dan Jedduk~~

p/s : abah ibu turun KL esok. sedih.. tak dapat jumpa. moga doa mereka sentiasa berada dengan ku. dan moga redha mereka sentiasa dengan aku. kerna redha Allah letaknya pada redha mereka.

Wednesday, May 09, 2012

Rumah baru mereka

Bismillah

Heh~~

Sementara tunggu hero-hero Avengers tengah training, update blog kejap.
:)
Addicted plak main games ni.

Hari tu duk fikir, apa nak buat supaya kura-kura aku ni ada tempat yang gelap tuk rehat.
Tak kan nak lepaskan je kat bawah bantal.

So.. aku wat lah benda ni,even tak kreatif.
Asalnya mek Ecah suh buat rumah.
So, aku pun buat rumah setinggan.


Si Jedduk tu sangat suka tempat gelap tuk tido.
Jeddak pun.
Tapi Jeddak lebih suka bertenggek kat batu perasan hensem,
macam tuan dia.

So, bila aku buat rumah tak seberapa macam kat atas tu,
Si Jedduk ok la, boleh lah lepak-lepak sebab dia KECIL.

Tapi bila si Abangnya masuk,
dia memang akan start buat dan perasan yang dia KECIL,
hinggakan batu tu lari dari tempat asal.
Aku tengok je...

Tersepit kau!
Nampak kepala dia je duk usung tutup bekas tu merata =.='
Sangat lah ntah apa-apa kura-kura aku yang sekor ni.

So, aku duk pikir,
apa nak buat..
Kalau kat rumah Ipoh, dah lama dah aku cari bahan buat sendiri.
Tapi kat Melaka ni..
Nak beli, aku tahap kedekut beberapa  minggu ni,
maklumlah dah nak kering poket.hehe...

So berbekalkan idea sementara aku ni...
terhasillah yang kat bawah tu.
Nak tengok berapa lama leh tahan..



Sekarang ni, Jedduk tengah tidur kat bawah tu.
Aku angkat tadi, ingat nak snap gambar, tapi dia dah terjaga.

Si Jeddak lak dah duduk bertenggek perasan hensem mula
menggerakkan dirinya untuk mengacau si adik yang sedap pejam mata.
Owhh..kasihanilah adikmu itu..

Ok-la.. nak sambung main Avengers~~
wwweeee~~

p/s : syukur. 

Monday, May 07, 2012

My two cute babies

Bismillah.

Simple update.

Mari tengok anak-anak ku tidur.


Yang tudung bekas tu, dijadikan  rumah sementara untuk Jedduk.
Jedduk suka tempat yang gelap gitu..
Tengok dia tidur tutup mata cam kat atas, rasa kasihan menerpa diri.

Usai solat maghrib tadi, tengok Jedduk dah hilang.
Dah dapat agak yang dia masuk nyorok kat bawah tudung bekas tu.


Si Jeddak jangan cakap la..
Dia memang suka bantal ni.. 
Hot spot la katakan.

Hari tu terpijak dia!
Dia menyorok dalam bantal tu, i mean,
dalam sarung bantal tu.
Alih-alih kena pijak dengan tuan sendiri.

Heh~~
Masih nak biasakan diri dengan Jedduk.
Bahasa badan Jeddak dah boleh tangkap,
untuk Jedduk ni,
masih nak belajar..
macam mana nak ajar dia.
#eh..

p/s : itulah dia cerita dua baby aku :)

My wish to all of you

Bismillah.

Hoho..

saja ja ni.

Alangkah bagusnya kalau aku boleh create dan ambil teladan dari sirah-sirah Nabi.
:).

Well.. this is a beginning.
hehe..
InshaAllah after this maybe something different.
So, as a starting point, 
I take a short summary from SAILORMOON
for my beloved friends..
especially who are going to sit for their final exam.


Maybe can't read well the text.
Just click on it :).

Semoga Allah permudahkan segala urusan kalian..
dan semoga cemerlang hendaknya semester ni.

Yakin padaNya!~
Bergantung harap padaNya!~
Dan teruskan usaha selagi masih punya waktu!~

p/s : ok..poyo~~

Sunday, May 06, 2012

Jeddak Hari ke 37) dan Jedduk ( Hari Pertama)

Bismillah

Alhamdulillah.

Hari ni masuk hari ke 37.

:).

Dah besar rupenye..

dan hari ni aku carikan Jeddak kawan.
Asalnya mahu cari betina..
Alih-alih yang jantan gak aku ambil.

Bila aku jenguk je akuarium tu, semua bertempiaran berenang,
tinggal lah yang seekor ni sedang berenang dengan riangnya..
hahaha..
apa lagi, ambil je la die..

So, tak dapat lah namakan dia COMBI.
Namakan dia JEDDUK je.

Saiznya jauh lebih kecil dari Jeddak,
sebeasr duit lama 50 sen.
kecil..

Asyik jadi mangsa kena pijak dengan si Jeddak.
Owh Jeddak.. jangan buli adik baru =.='



p/s : Jeddak dah ada teman, at least bila aku pergi kerja, dia tak ke-se-ekor-an

Saturday, May 05, 2012

One whole day

Bismillah

Alhamdulillah..

:)






Syukur pada Allah...
;)

Thursday, May 03, 2012

[SEGMEN] Pencarian Bloglist Empayar Fariz Reza™

Bismillah.

Pada malam yang hening ni, saja nak cuba join blog-list blogger yang lain.
Mulanya Cik Mai.. 
Maaf, tak ada entry untuk Cik Mai

Lepas tu dari blog Cik Mai, jalan-jalan pula ke blog yang lain.
Cuba join satu lagi.
Tapi kali ni empunya blog minta isi borang, so kita isi.

*******************************************************************


Borang Pilihan 1

Nama Blog dan URL Blog (homepage)
nurish0310
http://nur0310ish.blogspot.com

Nama Pena(profile) anda di blog
Cik Mira

Nama ID Facebook
Nur Amirah (Nurish)

Satu perkataan menggambarkan blog saya
nurish0310


(Ceritakan apa sahaja mengenai gambar ini...)

One of the famous and addicted place that people can stuck with.
How much time spend in here totally can be more that the amount of time 
spend for study, eat, sleep, or even outdoor games.
Can say that, it rank number one in most of people's heart,
 then comes Twitter.
People polish their 'stalking' skill in here, yet..
it also will be a best medium in spreading da'wah.

Nombor Misteri

Bismillah.

Alhamdulillah.

Hehehe...
Hari ni jalan-jalan sampai ke Kuala Kangsar gitu.
Pekena ikan bakar..peerrgghh.. nikmat!
Nak-nak pula ikan keli yang besar tu.
Alhamdulillah.

Ok, bukan perihal ikan bakar nak diketengahkan.
Terima kasih kepada nombor misteri ini.
Kerna mu, blog ku ter-update

# KES 1 # 
Beberapa hari yang lepas, selama 3 hari, ada satu nombor misteri 
menegurku dengan menghantar SMS ringkas.

Hari berikutnya aku diganggu lagi.
Ada dua waktu sahaja yang dia akan hantar mesej pada ku,
yang itu biarlah rahsia.

Lepas 3 hari, aku tekad untuk membalas mesejnya.
Dan agaknya, kata-kata aku tu kasar gamaknya,
sampai ke la ni..alhamdulillah, senyap.
hohoho..
Pada empunya diri, maaf la ye.
Memang berniat pun nak hantar mesej macam tu.

# KES 2 #
Tahun lepas, aku pernah diganggu dengan satu nombor misteri ni.
Peliknya, dia akan miscall tiap kali waktu maghrib dan awal pagi dalam jam 8 gitu.
Aku pernah angkat sekali je, sebab aku pelik siapa gerangannya.
Tak jawab pula.
Diam je.. so aku pun diam je la jugak.
Tapi nombor sampai sekarang aku ingat-ingat sikit.

Lepas beberapa bulan, (dalam sebulan dua),
nombor tu muncul balik.
Aku biar je la.
Ingatkan salah nombor ke.
Tapi lepas kali kedua dia miscall pada hari berlainan,
aku hantar mesej tanya gerangan.
Jawapan dia buat aku rasa macam... =.='

"Sorry tertekan"

Sorry tertekan??
Kita ni kenal ke?
Macam mana pula boleh cakap tertekan?
Nombor aku tu kau simpan ke?
Siapa ye?

Itulah soalan yang menerpa benak fikiran aku.
Aku pun save la nombor tu, wat rujukan la katakan.

Hari ni..
nombor yang sama menelefon aku semula.
Dan gayanya bukan miscall,
tapi seperti biasa, aku tak akan jawab.
Siap tinggalkan voice mail lagi..
hurm...

Pelik..
Bila aku dengar voice mail tu..
hurrrmmm..
Macam mula-mula aku angkat call dia tahun lepas.
*********************************************************

Ok, 
kita kenal ke?
Kau kawan aku ke?
Kenapa tak jujur?

Kekadang aku pelik.
Kalau betul nak tahu siapa aku, 
tolonglah jujur.
Tak perlu belok sana, belok sini.

Buat masa sekarang,
aku nuetral.
tidak berada di pihak mana-mana.
Tidak juga mempunyai sebarang ikatan dengan sesiapa.

Tapi.. kalau hal begini terus terjadi..
Nampaknya aku kena nikah awal ni..
hahahhaa..

p/s : ini bukan cerita drama Melayu yep. so, tolong hormat diri aku juga.mekasih~~~

My words

Bismillah

***********************************************




****************************************************************


 p/s : " What you give, you will get it back~~ "
 

~ cahayanurish ~ Template by Ipietoon Cute Blog Design