Followers

_Nur Amirah Ishak_

My photo
đź’«Juru bekamđź’«Penulis & penterjemahđź’«Perunding Takaful Ikhlas Berhad & Shaklee đź’«Kaki Travel (◕‿◕✿)

Saturday, March 31, 2012

My Jeddak~~

Bismillah.
Alhamdulillah.

Hoollllaaaa~~~~

Malam ni, nak update tentang My Jeddak.
=.='

Semalam, merupakan hari pertama aku ada kura-kura.
What? Tortoise??

Hah..
ni salahkan cerita cinta kura-kura!
Asalnya, aku nak bela hamster, siap deal dengan sepupu aku dah.
Tapi...tetiba ibu abah REJECT.
Abah..bila dia terasa sesuatu yang tak berapa sesuai dengan anak-anaknya,
selagi itu lah dia akan hubungi anaknya.
So, bagi menyedapkan hati abah, daku menolak hasrat di hati dengan gembira.
Tunggu dah ada rumah sendiri nanti, inshaAllah.
Kat Perak nanti.. ada satu hamster.. kucing.. wah2!!!!
bestnye!!
:)

Then, aku decide nak beli kura-kura.
Nama asal aku nak bagi.. KimMin.. sempena nama LEEJUNKI dalam cerita VIRGIN SNOW.
Pernah ingat nak tukar gak..
Tukar punya tukar..melekat nama JEDDAK.
Jeddak dalam cerita JOHN THE CARTER, merupakan seorang ketua.
Dan semoga JEDDAK-ku yang kecil ni boleh jadi ketua buat diri sendiri..heh!

~ credit pada mek Ecoh.. yang tolong pilihkan Jeddak ni ~


Tengok-tengok!
Dah boleh jadi tugu FIRAUN!


Ini idea giler aku!
So, pada beginner, JANGAN IKUT!
Ini gara-gara aku nak paksa dia makan,
sejak semalam tak makan.
Tapi tak berhasil juga.
Mek Ecoh search, kami baca-baca, hoho..
baru dapat clear view.

So..kena banyak membaca yep! :)


Part ni Jeddak dah makan!
Dia dengar kot aku ngadu dia tak nak makan.
Alhamdulillah, banyak pula dia makan.
haaaiihh..
^___^


Tengok-tengok...
Ada gaya tak?
Macam tuan dia, perasan cantik~~
hahaha..


Rumah Jeddak!
Nanti ada bajet, kita tambah alat mainan yep.
Kamu ni aktif.

Dia suka benor nak keluar.
Pantang nampak kelibat orang, pasti nak keluar.
Kalau dia tak nampak kelibat orang, dia akan tidur.
=.='

Bila dia keluar, kalau dia buka mulut tu, maknanya dia dahaga.
Dan waktu tu kena letak dalam bekas dia..
Baru nampak dia akan rendam kepala sambil minum.
Comel!!!!~~~

Pagi tadi, saja bawa dia keluar..
letakkan dia kat bantal sebelah kepala aku.
Steady je dia duk diam.
Entah sejuk ke ape ke..
Haha..
alih-alih aku ambil tisu selimutkan dia,
mana tahu dia sejuk ke kan..
hahaha...
Tapi sepanjang aku tido tu, dia tak lari.
Good Boyyy~~~
:)


~CINTA & RINDU~

Pengalaman mengajar erti hidup.
Ada kisah 2 ekor ikan ni.
Semoga Cinta, Rindu, Jeddak sihat dalam jagaan kami.
Hehehe..
Kalau ada kawan tuk Jeddak, aku akan namakan dia JEDDUK!
HAHAHAHA....

p/s : Jeddak masih tidur.. :)

Friday, March 30, 2012

ACEH - Day 3 & 4

Bismillah

Aceh
6 Mac 2012

Hari ketiga ni, kami tak pergi mana sangat.
Kami mengunjungi rumah anak yatim di sana.

Anak-anak kecil yang ditinggalkan oleh insan yang tersayang yang telah terkorban dalam tsunami.
Dan ada seorang mak cik ni, dia yang jaga semuanya. Seluruh ahli keluarganya terkorban dalam tsunami.
Dia cerita kat kitaorang semua sambil menangis-nangis.
Walaupun kurang faham; sebab nya bahasa Aceh yang digunakan terlalu pekat,
tapi dapatlah tangkap jalan ceritanya.
Dan jujur, sayu lihat anak-anak ni.
Usia terlalu muda tapi jiwa kental!

Ada seorang adik ni, namanya Muhammad.
Dia bukan kehilangan insan yang disayanginya kerna tsunami, tetapi kerna keganasan.
Lupa tahun bila, adik kecil ni melihat dengan mata nya sendiri bagaimana ibu dan bapanya dibunuh.
Selepas daripada peristiwa itu, Muhammad ni berkeliaran di merata-rata tempat sehinggalah ada yang bawanya datang ke rumah anak yatim.
Dan sehingga ke hari ini, adik ni tidak mempunyai sijil beranak.
Sehingga ke saat ni...,masih tiada.

Cuma sayangnya mereka ni, mereka tidak diendahkan oleh penduduk sekitar.
Pada pandangan orang di luar sana, rumah anak yatim mendapat sumbangan daripada pihak luar oleh itu mereka boleh survive sendiri. Tapi sebenarnya jangkaan mereka jauh sama sekali.
Rumah anak yatim yang kami kunjungi ni kalau ikutkan akan dibubarkan bila-bila masa sahaja sebabnya tidak mempunyai sumber kewangan bagi menampung anak-anak yang tinggal di rumah tu.

Semoga Allah mudahkan segala urusan mereka.
Murahkan sumber rezeki penghuni rumah ini agar usaha murni mereka menjaga dan mendidik anak-anak kecil ini dilipatkan gandakan ke arah yang terbaik, inshaAllah.

Hari kami lebih banyak dihabiskan di PASAR ACEH!
Di sinilah SYURGA membeli-belah.
Macam-macam ada dan sangat panjang pasar dia.
Seronok shopping kat sini.
Tapi susahnya sedikit bila mana mahu meminta diskaun.
Orang Aceh susah nak bagi diskaun.
Berbeda dengan kita di sini.
Kalau kita orang yang benar-benar handal meminta diskaun,
mungkin harapan nak dapat diskaun di Aceh cerah sedikit.

Malam tu me and my parents keluar cari SATAY!
Hohoo..
Jauh cari satay kan.. sampai perlu menjelajah ke Bumi Aceh.
Rasanya?
Tak sesedap satay kita di Malaysia.
Tapi ada satu satay tu menarik!
Namanya SATAY GOYANG LIDAH.
Satay ni boleh dikatakan satay yang pedas arrr..
tapi bukan daging atau ayam.
Ia nya adalah SATAY LIDAH LEMBU.
hehehe....
^_^

Siapa yang pernah makan PERUT lembu, rasa LIDAH nya lebih kurang sama je.

***********************************************************

Aceh
7 Mac 2012

Hari terakhir ni...
Siap-siap untuk pulang semula ke tanah air.

Rasa sedih sangat.
Jarang aku dapat rasa setenang ini waktu cuti.
Dan tak pernah aku rasa bestnya cuti di negara orang macam ni.
Dapat jumpa orang baru, 
suasana baru, bahasa baru.
Semuanya ini merupakan pengalaman buat aku.
InshaAllah, ke negara lain pula suatu hari nanti
 :)



****************************************************



~ Ni namanya LABI-LABI.~
Kat Aceh, tak banyak kereta ada, yang banyak adalah MOTOSIKAL.
Dan Labi-Labi ni kiranya macam TEKSI la kat Malaysia.
Boleh muat dalam 12 orang.
Comel tak???

Kalau kat Thailand, namanya TOK-TOK
:)




* CUT - Nama bagi golongan bangsawan (wanita)
* TEKU - Nama bagi bangsawan (lelaki)
* TENGKU - Nama bagi golongan Sultan 

* AIR - EE
* KELAPA - UU
* GOPIS - Goreng Pisang
* PISGO - Pisang Goreng
* WARKOP - Warong Kopi

* ACEH - Asia, Cina, Eropah, Hindia
Dulu nya nama Aceh adalah ATJEH.. 

Inilah negari kelahiran LAKSAMANA SUNAN!

Orang Aceh gemar guna singkatan
Ada lagi..tapi tak teringat.

Thursday, March 29, 2012

ACEH - Day 2

Bismillah.

5 Mac 2012
Aceh

Hari kedua berada di bumi Aceh.

Sebelum berangkat, sahabat aku, mek Nadiah ada pesan.
"Eh...orang Endon pagi makan nasi tau,"

Haaa... itu aku tak tahu dia pesan ke atau berikan fakta atau mahu sangkal kata-kata aku >.<
Tapi betul cakap dia, memang sarapan pagi adalah nasi.
Nasi macam makan waktu tengah hari.
Dan lauk rasmi mesti ada...
TEMPE!


Sedap! tapi PEDAS!
hehe..
sarapan ditaja oleh pihak Hotel. :)

Selesai makan, kami bersiap-siap untuk trip lawatan pula.
Pak Rezal tak jadi lead kami.
Tapi dia sempat ajar beberapa perkataan orang Aceh.
Alhamdulillah.
Susah sikit tapi menarik.

Yang menggantikan dia adalah Pak Fikri.
Juga merupakan salah seorang mangsa tsunami. 

Kapal Atas Rumah

Sebuah kapal yang dibawa oleh arus tsunami ke atas sebuah rumah.
Kapal ni berjaya menyelamatkan 59 orang.
Dan tempat ni telah dibeli oleh kerajaan Aceh untuk dijadikan muzium.

Tuan rumah masih hidup lagi.
Dan kapal ni sangat besar!


Abah ni kan.. sesuai jadi model candid aku snap gambar. hehe..
Apa hikmahnya Allah hantar kapal ni ke atas rumah ni ye..
Aku tak berani nak masuk rumah tersebut dan snap gambar, hanya boleh tengok dari luar.
Entah mengapa terasa kurang berani.



Ada sorang pak cik ni, dia berjaya menemuramah seorang mangsa tsunami yang merupakan salah seorang di antara 59 orang atas kapal ni. Kalau tak silap, dia pernah perform dalam kumpulan Raihan dulu.
Sayangnya tak ada gambar orang tu. 

Then..kami bawa diri ke Perkampungan Indonesia-China.
Orang-orang China yang berikan bajet untuk didirikan rumah di Indonesia.
Permandangan dia, jangan cakaplah, cantik.
Dari atas, dapat tengok dua benua.
Satu nya Selat Melaka.
Satu lagi  Lautan Hindi.
Seriously... indah sungguh ciptaanNya.

~Masjid~



~Best Couple Award~


Seterusnya, kami ke Gunongan
Taman istirehat Permaisuri Aceh dahulu kala.
Disebabkan Sultan Iskandar Muda berkahwin dengan Puteri Pahang,
so..Puteri ni rindu bebenor dengan Gunongan yang ada di Pahang.
Dia request pada Sultan untuk dibinakan satu bangunan yang sama bentuknya dengan yang ada di Pahang, supaya terubat rindunya pada Pahang.
Disebabkan kasih sayang dan cinta, Sultan ni pun binakan.


Sekali tengok seperti TEMPLE, tapi bukan.
Dahulunya, sekitar kawasan ni adalah sungai dan taman.
Tapi lama-kelamaan struktur berubah, akhirnya jadi seperti Taman biasa.
Kat sini pun ada satu tempat yang Puteri Pahang ni selalu SALON kan rambut dia, SPA kan diri dia.
Hebat owh!!
Sempat juga merasa duduk. Tapi tak snap gambar~~~ @.@!

Masuk lah dalam bangunan putih tu.
Seriously...memang mencabar.
Macam kita daki Gunung.
Dengan sempitnya.
Dengan tingginya. Gayat!
Seriously.. lepas naik bangunan ni..
Kaki aku sakit!
Kene warming up dulu..haha..


Kat dalam tu, aku terfikir, kenapalah Puteri ni minta pelik-pelik.
Apa lah yang dia buat kat sini dahulu kala?
Tak de permintaan lain ke?
Tapi yalah, kalau aku di tempat Puteri pun, mungkin aku akan minta benda yang sama.
Tak kan nak balik Pahang selalu.
Lainlah kalau time tu dah ada Air Asia kan.....

Selesai di Gunongan,
kita berangkat ke Muzium Aceh dan Muzium Tsunami


Kan dah cakap, abah boleh jadi model.
Smart tak gaya abah??
hehe...



Yang kat atas ni kat dalam Muzium Tsunami.
Dalam muzium ni, kita dapat rasa sikit-sikit macam mana suasana ketika tsunami terjadi.
First masuk, sekeliling dipenuhi air, dapat dengar jeritan suara orang, dapat dengar bunyi ombak, dapat dengar bunyi kalut.

Then... kita akan tengok beberapa slide kejadian tsunami berlaku.
Selepas tu, kita dibawa masuk dalam satu tempat yang dindingnya dipenuhi dengan nama-nama mangsa tsunami. Dapat snap, tapi gelap sangat.

Kat dalam ni, tenang sikit, sebabnya sentiasa dialunkan ayat-ayat suci al-Quran.



Kat bawah ni pula nama-nama negara yang telah memberikan bantuan untuk membangunkan semula Aceh selepas tsunami melanda.
Aku dan ibu punya lah cari nama Malaysia..tak jumpa..
Depa guna nama DAMAI, instead of MALAYSIA.

Dan.. ada sesuatu yang menarik perhatian aku.
Dan sesuatu ni pun telah buat aku terdiam seketika.
Ejaan lain, tapi sebutan barangkali boleh sama.


Next... isi perut.
Isi perut kali ni memang best!!!
Kitaorang pergi PANTAI!!!!!!!
Ke...laut?
hahahahaha...

Sangat cantik!!
Seriously!!
Sangat tenang!
Angin laut tu even bahang tapi lama-lama sejuk je.
Ya Allah! 
Aku nak pergi lagi!!!!!






Dan ikan bakar dia AWESOME!!
Ibu siap cakap lagi..
Rugi tak pesan banyak sikit.
Dengan air kelapa nya lagi.
Alhamdulillah!
Sangat fresh!!

Lama gak la kitaorang dekat sini.
Sambil duduk tunggu ikan dibakar,
hirup udara laut yang segar.
Siap ada yang tidur lagi.
^___^

Masa kami banyak habis kat sini.
Sampai petang then kami packing balik.
Sempat singgah satu lagi masjid yang selamat ketika tsunami.
Tapi sayang, bateri Samsung aku habis pula.
Masjid tu..
sangat sejuk.
Kipas tak banyak ada dalam masjid tu, tapi entah kenapa,
sejuk je berada dalam masjid tu.
Syukur.

Lewat petang, balik hotel dan rehat.
Asyik jalan dan makan.
Penat~~~


~Romantic Couple Award :) ~

ACEH - DAY 1

Bismillah.

ACEH
4 MAC 2012

Baru ada kesempatan nak update tentang trip ke Aceh waktu cuti semester yang lepas.
Trip jalan-jalan bersama ibu abah dan kawan-kawan mereka.
And this is my first time trip going out from Malaysia.
Kali terakhir pun waktu sekolah rendah.
I want to update simple....
And there are not many pictures taken, sebabnya handphone kehabisan bateri.
Masalah teknikal di situ :)



Kami bertolak ke LCCT daripada Ipoh jam 1 pagi waktu Malaysia.
Flight kami jam 11.40 pagi.
Kenapa awal sangat =.=' ?
Salah satu sebabnya adalah kami tak mahu tertinggal Subuh.
Andai kami ikut trip sebenar, ada kemungkinan akan kelam-kabut sikit,
so kami ambil jalan sendiri pergi. Sampai awal, rehat awal, Subuh pun boleh solat di awal waktu :)

Pergi melawat Aceh.
Melawat tempat-tempat peninggalan musibah tsunami.
Even tak jalan banyak, tapi setiap tempat yang kami lawat tu, meninggalkan kesan di hati. Betapa besar dan agungNya Allah.



Di Aceh, waktu nya awal sejam daripada Malaysia.
Andai Malaysia 10 pagi, di Aceh 9 pagi.
Perjalanan dari KL ke Aceh memakan masa 1 jam 30 minit.
Dan pemandangan dari atas bila tiba di Bumi Indonesia, 
ya Allah!! indah! untung juga aku dapat duduk kat tingkap!
Hanya Allah yang tahu perasaan aku time tengok kat bawah tu.
;)

Kami sampai, disambut oleh Ketua Trip kami, iaitu Pak Rezal.
Masih muda tau :)
Tapi satu yang TAK BEST kat Aceh ni..
lelaki kat sana SEMUANYA MEROKOK.
Memang susah dan payah untuk jumpa lelaki yang tak merokok.
Kat LOBBY HOTEL, RESTORAN, merata-rata, merokok je kerjanya...
hohoho..


Ni la bas comel kami. Disebabkan jalan di Aceh agak kampung dan kecil,
bas besar-besar memang susah nak jumpa.
Hanya bas yang comel macam ni je leh jalan atas jalan raya tu.
Jalan di Aceh sana sangat sibuk, banyak MOTOSIKAL,
tapi.....mereka hormati pemandu yang lain.
Setiap masa bunyi HON, sebagai ingatan pada pemandu lain agar berhati-hati.
Kalau kat Malaysia, HON itu adalah tandanya kita MARAH.
Betul tak?
Aku lebih suka Aceh!
Mereka prihatin!



KUBURAN MASALSIRON
Ini lah tempat yang pertama-tama sekali kami lawat.
Menziarahi salah satu daripada kuburan mangsa tsunami.
Di kubur ni, seramai 46,100 ORANG disemadikan dalam satu liang lahad.
Tak ambil gambar penuh sebab rasa tak berapa manis pula.
Semoga roh mereka dicucuri rahmat.
~Al-Fatihah~

Selesai ke kuburan, 
kami isi perut pula :)

RUMAH MAKAN MASAM KEU-EUNG
Pelik benor namenye..
Maksudnya, Restoran Asam Pedas.
Memang makanan di Aceh semua pedas-pedas!
Duduk di sana, hari kedua, sudah diserang sakit perut.
Maklumlah, ada penyakit b******** ni kena elak makan pedas.
Tapi kalau rezeki depan mata memang pedas, telan juga..

KOPI ACEH
Kopi pekat Aceh ni memang tak leh GO dengan aku.
Sebab apa?
Sebab ia pekat sangat!
Hahaha..
Tapi kopi ni lah sangat popular di Aceh.
Kat mana-mana je pasti akan ada CAFE atau KEDAI MINUM kopi.
Sepanjang 3 hari dekat sana, memang inilah minuman kami. T_T
Kopi ni sangat pekat!

BAWAN JAGUNG
Kalau lihat, ada satu kuih kat dalam gambar tu.
Itulah namanya BAWAN JAGUNG.
Tak tahu dalam bahasa Malaysia apa,
tapi BAWAN ni sedap sangat!
Rangup!
hoho.. makanan di Aceh memang sedap-sedap!!!


Alhamdulillah.
Kenyang!
^_^

Sesudah isi perut, kami segera bertolak ke Masjid Rahmatullah.


MASJID RAHMATULLAH
Inilah salah satu masjid yang selamat sewaktu tsunami 8 tahun yang lepas.
Di Aceh...
kat mana-mana sahaja korang pergi, korang akan nampak MASJID.
Banyak MASJID kat sana, even masjid yang tak siap dibina pun ada.
Dan yang buat aku sedikit kagum, even masjid tu tak siap sepenuhnya, 
sudah ada JEMAAH di dalamnya.
Mungkin kerna hikmah tsunami, rumah Allah mula banyak didirikan.

Dan...
tiada bangunan yang tinggi-tinggi di Aceh.
Sebab apa?
Sebabnya....
Bangunan yang dibina di Aceh, tak boleh tingginya melepasi tingginya bangunan masjid.
So, andai di Aceh ada masjid tinggi nya  ********* meter, 
setinggi itu jugalah bangunan yang paling tinggi yang ada di Aceh.



Di Indonesia, nak dapat masjid yang tutup serba serbi susah sikit.
Lihatlah dalam gambar di atas.
Kami yang perempuan ni sembahyang di tempat terbuka.
Di mana-mana masjid pun, begitulah keadaannya.
Nasib baik sudah terbiasa di Malaysia, so, perkara begini bukan sesuatu yang baru :)

Ada bahagian struktur masjid yang masih tersisa rosaknya dijadikan muzium pula.
Kesan peninggalan tsunami di rumah Allah ini.
Inilah masjid yang kita tengok menyelamatkan ramai orang ketika tsunami.
Dan masjid ini sahaja yang elok strukturnya..sedangkan apa sahaja yang ada di sekelilingnya musnah ditelan tsunami.



Syukur sebab dapat jejakkan kaki ke sini.
InshaAllah, satu hari nanti, Masjid Nabawi pula.
Ameen.

Sesudah melawat masjid,
kami terus melawat Ulhe Lhe.


ULHE LHE
Di sini, kami dapat lihat kapal apung yang tersadai di Kampung Punge.
Kapal tu memang besar.
Dibawa oleh tsunami dari pelabuhan Ulhe Lhe ke perkampungan Punge.
Gambar kapal tak dapat nak snap. Rugi pula~~~~~
Dan sempat juga kami lihat gambar-gambar di atas tu.
Sangat sedih lihat keadaan mangsa-mangsa tsunami dalam gambar yang ada.

Hurm...
Hari first ni tak banyak kami pergi melawat.
Sampai ke hotel pun agak petang.
Dan seriously, penat memang terasa.
So, lepas ke ULHE LHE, 
Kami terus check in hotel
>.<


Nanti sambung hari kedua pula ya... :)



p/s : aku jadi JUTAWAN dekat ACEH!!!!~~~~
 

~ cahayanurish ~ Template by Ipietoon Cute Blog Design