Monday, January 23, 2012

3S + AD

Bismillah.

Alhamdulillah, seronok rasanya dapat duduk rumah ni.
Tapi, satu masalahnye, terasa 'rajin' nak study.. =.='
Bila nak ubah sikap ni cik Mira??
Dari tahun pertama sampai tahun ketiga still tak berubah.
Mungkin ini yang dikatakan, rumahku syurgaku..haha..
^_^

Lagi best bila semua anak sedara aku ada sekali.
Ye!! Semua tu...
3S + AD
Syabil..Syafia..Syamim..Ahmad Danial.

Hanya Allah yang tahu bagaimana letihnya melayan karenah budak-budak ni.
Si Danial dah makin tembam. Satu malam tu, dia dipaksa belajar dan cabar diri sendiri untuk merangkak ke hadapan dengan perlahan-lahan. Good job Danial! He made it! Haha..
I should record that actually.

3S tu jangan cakap la macam mana petahnya depa bercakap. Macam-macam soalan yang ditujukan. Terasa nak je suruh depa diam untuk sesaat! haha..
Tapi depalah penawar hati aku sebenarnya. 
Setelah sedih tengok markah course work, layan budak-budak ni gembira sikit hati aku.

Meh aku highlightkan dialog@soalan depa

HANA (1)
*Aku, Ilah, K.Long harapkan Syafia jawab muka bapak dia sikit-sikit nak sama dengan Syamim, tapi... =.='


K.Long :  Pia.. cuba cari mana satu bapak (merujuk pada gambar keluarga waktu semua masih kecil)
       Syafia : Yang hitam ni.
       K.Long : Cuba tengok, bapak rupa macam siapa Pia?? 
       Syafia : Macam bapak.

TUL(2)
*Ganti vs Tukar

       K.Long : Syabil kene ganti sekolah. Cuti seminggu...
       Syabil : Kene ke ibu?
      K.Long : Ye...kene ganti.
       Syabil : Bole. Sekolah mana Syabil nak kene tukar?

SET(3)
*Budak bila dah mula semangat nak ke sekolah. Semuanya nak dikaitkan dengan sekolah dia..

        Syabil : Ni beli kat mana ni? (Sambil angkat-angkat magnet yang ada kat peti ais)
        Me : Beli dekat kedai la....
        Syabil : Macam kat sekolah punya. Beli dekat sekolah ke?
        Me : Apa pula beli dekat sekolah. Kat kedai...
        Syabil : Sekolah la...
        Me :  Haaa.. sukati kamu la. (ternyata aku maleh nak layan dah)

NET(4)

         Syabil : Bapak! Ni sekolah bapak dulu-dulu ke? (time tu kami lalu kat depan SK Jelapang)
         Along : Ah'ah.. sekolah bapak.
         Syabil : Bapak! Syabil nak pinjam baju sekolah bapak dulu-dulu.
         Along : Mana ada dah..
         Syabil : Ala.. Syabil nak pinjam je...
         Me : Mana ada dah Syabil, bapak dah besar.

TASOT(5)
*Syabil ni tabiat dia, setiap kali kitaorang masak kat dapur, dia mesti akan ke dapur sekerap yang mungkin dan akan tanya sama ada dah siap masak atau tak.

          Syabil : Dah siap masak ke? Syabil lapar lah.
          Ibu : Tak siap lagi la.
          *seketika kemudian...
          Syabil : Dah siap ke? Lapar lah...
          K.Long : Mana siap lagi..Pergi depan.
          Syabil : Bunyi macam dah masak. Syabil lapar.
          Ibu : Tunggu sekejap. Sabar.
          Syabil : Syabil nak kopi.
         Ibu : Haih! Minum kopi? Macam orang tua la!
         Syabil : Syabil memang orang tua.
         Me : Tak pe Syabil, kite geng! (pada yang kenal diri aku ni..sure faham apa yang ak nk         sampaikan)
         Syafia : Pia pun geng jugak!
YASOT(6)    
"Kenapa Allah..kenapa Tuhan jadikan udara untuk kita bernafas?"
"Kenapa kita tak boleh bernafas kalau tutup hidung?"
"Kenapa kita ada hidung?"

ILGOP(7)

          Syabil : Kalau Syabil umur 13 tahun, mak su umur berapa?
          Ilah : 25 tahun.
          Syabil : Kalau Syabil umur 25 tahun, mak su umur berapa?
         Ilah : Ala.. susah la mak su nak kira.
          Syabil : Kalau Syabil umur 66 tahun, mak su umur berapa?
         K.Long : Kesian mak su tu Syabil.
          Syabil : Kalau Syabil umur 70 tahun, mak su umur berapa?
         Ilah : Mak su dah tak de dah kot.
         Syabil : Mak su pergi mana? Meninggal ke? (terkejut gak aku dengar jawapan ni..)
         Ilah : Mungkin la, mak su meninggal dah.
        Syabil : Kalau Syabil umur 100 tahun, mak su umur berapa?
        Ilah : Mustahil la Syabil!

*soalan ni sampai ke sudah tak habis..... 
  
Sebenarnya, banyak lagi..haha.
Terasa malas nak taip semua.
Walau apa pun, aku suka balik kali ni.
Alhamdulillah.
^_^

Terima kasih kerna ubat hati ini dengan anak-anak kecil yang comel ni.
Semoga Allah sentiasa kuatkan ikatan kekeluargaan kami.
Entah bila aku akan jumpa depa semua lagi.
Rumah pun dah kembali sunyi.
Terasa....

Ibu : Bila lagi nak datang jumpa Nani dengan Tok Wan?
Syabil : Tahun depan!
K.Long : Amboi..lamanya....
=.='

Tapi yang best tu..
Time kereta dah gerak Syabil dengan Syafia keluarkan kepala kat tingkap kereta sambil cakap..
"Nanti Syabil nak datang lagi!"
"Nanti Syafia nak datang lagi!"

OoOoo..
Sedihnye.. T.T
Aku dah start rindu mereka.... T.T

p/s : Mak... alhamdulillah..all is well. 

4 comments:

Aishah said...

Ya Allah...bc pon dah buat ak tsenyum...suci kan budak2 nie..hati masih putih..hadiah yg pling indah slain nikmat islam :) moga mereka menjadi rahmat buat ibubapa di negeri sana ....

Cik Mira said...

amin..

bile tgk depa..teringat time kecik2 lu.. dan mule pikir akn yg akan datang nti..

hidup penuh dengan tanggungjawab..

Nurul Afiqah said...

bestnye ada anak sedare.. byk kerenah btul.. hihihi... ^^

Cik Mira said...

ahahaha...
tau xpe..
suh le abang ko kahwin cepat2..

© ~ cahayanurish ~ | Blogger Template by Enny Law