Followers

_Nur Amirah Ishak_

My photo
đź’«Juru bekamđź’«Penulis & penterjemahđź’«Perunding Takaful Ikhlas Berhad & Shaklee đź’«Kaki Travel (◕‿◕✿)

Monday, January 30, 2012

Kartunis

~ kartunis amirah ~~

p/s : ^^


Published with Blogger-droid v2.0.4

^_^

Bismillah.

Sources : via #FB

#SpreadSalam

#SpreadSalam

#Brotherhood Arts

Thursday, January 26, 2012

Take Five!~~~

Bismillah.

Alhamdulillah.
Take a few minutes updating my site.
Update while listening to Ustaz Azhar's.
Believe me.. I take such a long time to update one entry. =.='

Just want to share what Aima Azlan's said in his Vlog last time.
Take Five!
~ Dating, Time Management, Cinta SMS, Dawah and Repentance ~

Here is the video.. take a look at it first..


Nice right?
For those who don;t want to watch it, below is the short summary :
(my own summary....)

1. Do Muslims date?
Yes.. Muslims do date... but with his wife/ her husband. The moment is much more sweet...and of course it will be more barakah :)

2. Got any time management tips?
Well.. based on what he said.. used CALENDAR!! Aiman had two calendars. One is Google Calendar and another one is BIG CALENDAR! Write all our schedule on the calendar so that it will be organized. 
And... also... do list what you want to do in that particular day.. at least 5 things, make sure that the things that we list up are the things that we are able TO DO & TO FINISH it. Don't go beyond our limit.. :)

3. Is "Cinta SMS" based on a true story?
Hurm... for those who not yet read this story, I promote that better you guys read it. For me, it is nice. And don't worry, it already being translated into English.
Back to the question, if I'm not mistaken, Aiman said, YES AND NO!! the story is made up from different sources, based also on his experience. Taken here bit by bit and then... it become CINTA SMS/LOVELY SMS

Lovely SMS http://bit.ly/zy1cqx

4. How do we guide non-muslims to Islam?
Simple answer from him but yet useful. LIVE ISLAM IN YOUR LIFE.
Islam is the way of live. I do remember what my naqibah told me that, da'wah can be done in many ways, not necessarily by given talks, what we show to others is also a part of da'wah. Our sahsiah is also a part of it. So..live with ISLAM in our life.. :)
And also..we do not have power to force people into Islam. 

5. I have a friend with a dark past. If my friend makes taubah(repentance), will Allah accept it?
Allah is Almighty! He will accept our sins no matter what as long as we sincerely repent for it. No doubt about it.
" No matter how big all your sins put together! remember that the MERCY of ALLAH is BIGGER! "

Alhamdulillah, he helped me a lot. :)
In the same time, he also delivered the message that, you have to change yourself instead of waiting the time/people to change you.
And....


I try to do it even though I already practiced this long time ago. Sometimes I follow, sometimes not.
hahaha... normal right. 
With the new environment I live today, I try to be consistent!

The picture above is the picture of my family. 
Arwah mak is there. Looking at her smiling face, always want to make me smile also :)


This one....
hahaha.. awesome?
I hate Timeline!
But no matter what, we have to change it soon, as it will be a must on february 2,
Before it automatically change, better i change by myself.. :)

p/s : I felt happy also..coz Aiman Azlan change his spectacles.. same owh with mine!!~~~~ ><

Hello Melaka?

Bismillah.

Alhamdulillah.

Walau hati tak rela nak balik, badan tak siiiooorrr nak balik, minda tak bersedia nak balik, nak tak nak terpkasa juga melangkah naik tangga bas dan terus mencari seat 10.

7.10 malam barulah bas bergerak meninggalkan Medan Gopeng, yang aku dari tadi keseorangan hanya termenung. Ibu abah tak dapat nak temankan aku. Tak kisah pun, lagi pun aku kan dah dewasa! hahaaha..
Layan punya layan perasaan terus terlelap.

Disingkatkan cerita, bila mata celik tengok jam bas tepat 10.50, aku selak langsir bas dan jenguk ke luar.
Dah sampai Seremban rupanya. 
Dalam hati aku, laju sssiiioootttt!!!
Nak bagitahu abah ibu pun aku takut. Takut mereka risau ingatkan aku dengan bas laju ni. Tapi kalau tak bagitahu lagi risau, so aku ambil inisiatif untuk bagitahu.
Entah mengapa setiap kali bas tu meluncur laju kat jalan raya, aku akan rasa mengantuk. So, lepas keluar daripada Seremban, aku terus terlelap balik.hahaha.

11.45 malam, bas tu dah selamat masuk Melaka.
Laju tak???
Kalau kereta aku tak kisah lagi, ni bas kot....
Tapi sedap ar aku tido..haha..

Sesampai je kat MC, tunggu sat Cik Ira kite tuk datang ambil.
Terima kasih daun keladi Cik Ira dan Cik Izma.
^_^

Sebenarnya, aku betul-betul tak ready nak balik Melaka lagi. Dalam kepala otak aku ni nak balik 3 aribulan februari nanti. Tak pelah, better balik awal kan? 
Dapat study dengan fokus sikit.. cewwwaaahhh!! ye-ye je kan..

Most important is that!!
Kepada semua driver bas!!
Tolong bawa slow sikit. Sikit pun jadilah.
Cuba bayangkan anak dan isteri tercinta kalian naik sekali bas tadi..
Mesti kurang terdetik untuk bawa laju-laju kan???
Kita ada usaha untuk mengelak sebarang kecelakaan daripada terjadi..
If terjadi juga, itu kehendak Tuhan.
Andai ada acara race antara bas, aku akan daftarkan kalian. Jangan risau.. :)



p/s : melepas aku nak tengok cite Mann~~~~ T.T
pp/s : Ustaz yang ajar kelas Pengajian tu dah kahwin! Aiseh! melepas..haha ><

Tuesday, January 24, 2012

Newssss...

Bismillah.

" Kamu nak hadiah apa? "
" Boleh minta ke? "
" Jangan mahal-mahal sudah... "
" Mira nak beg yang boleh letak purse tu.. boleh bawa pergi kampus "
" Amboi!!~~ nak pergi belajar ke ape?? "

~~ teeeeeeetttt ~~~

Whatever it is, my sista still bought me one. haha.
Thanks to her.
Actually, I'm not really love bags.. I mean this kind of bag. Lady one..
Hurm.. 


But as my mum said that..
I have to learn. Learn to have all this kind of stuff..haha..
Hurm..
I try my best. Umur pun dah meningkat dewasa, tak kan still nak bawa beg pergi sekolah setiap kali keluar? Atau bawa beg plastik letak purse dan handphone? ^^

Well..
Thanks again to Kak Ikin.
This year..... I'm still thinking what I want to get for myself ><

****************************************************************

NEWS 1

Last week, I got this bad news from my room-mate.
I felt sorry for dear bro BJ.
He met an accident and now in Hospital Melaka.
Aku tak tahu kisah sebenar, macam mana dia accident,
tapi apa yang ayah dia bagitahu kat FB, agak teruk juga keadaan dia.

Semoga Allah sembuhkan BJ. dan berikan kekuatan pada dirinya serta keluarganya.
Ramai abang-abang, kakak-kakak, adik-adik yang risaukan dia.
InshaAllah, dia akan sembuh.

NEWS 2

Dapat tahu daripada Kak Aini di FB dia, Kak Zini masuk wad, tunggu masa untuk bersalin.
Ya Allah, permudahkan segalanya buat Kak Zini.
Dia pernah jadi naqibah aku dahulu.
Banyak bagi sokongan dan dorongan buat diri aku dan sahabat-sahabat aku yang lain.
Semoga Allah permudahkan segalanya untuknya.
:)
Dia di antara senior yang tak tinggalkan kami, even dah lama tak dengar berita, dia di antara senior yang aku rindu nak berusrah..

p/s : Going back to Melaka tomorrow. Semoga selamat sampai hendaknya....

CNY

Bismillah.

Hope it is not too late.
haha..

To all my friends, lecturers, neighbors, victims, enemies, etc....
(Chinese only)


Hope you guys will always be happy.
Be really happy.
And be more happy.
Happy is important right?? ><
One year more me with MMU.
Then..sure I miss u guys..

And.. 
All da best in final ~~~~~


p/s : ^_____^

Monday, January 23, 2012

3S + AD

Bismillah.

Alhamdulillah, seronok rasanya dapat duduk rumah ni.
Tapi, satu masalahnye, terasa 'rajin' nak study.. =.='
Bila nak ubah sikap ni cik Mira??
Dari tahun pertama sampai tahun ketiga still tak berubah.
Mungkin ini yang dikatakan, rumahku syurgaku..haha..
^_^

Lagi best bila semua anak sedara aku ada sekali.
Ye!! Semua tu...
3S + AD
Syabil..Syafia..Syamim..Ahmad Danial.

Hanya Allah yang tahu bagaimana letihnya melayan karenah budak-budak ni.
Si Danial dah makin tembam. Satu malam tu, dia dipaksa belajar dan cabar diri sendiri untuk merangkak ke hadapan dengan perlahan-lahan. Good job Danial! He made it! Haha..
I should record that actually.

3S tu jangan cakap la macam mana petahnya depa bercakap. Macam-macam soalan yang ditujukan. Terasa nak je suruh depa diam untuk sesaat! haha..
Tapi depalah penawar hati aku sebenarnya. 
Setelah sedih tengok markah course work, layan budak-budak ni gembira sikit hati aku.

Meh aku highlightkan dialog@soalan depa

HANA (1)
*Aku, Ilah, K.Long harapkan Syafia jawab muka bapak dia sikit-sikit nak sama dengan Syamim, tapi... =.='


K.Long :  Pia.. cuba cari mana satu bapak (merujuk pada gambar keluarga waktu semua masih kecil)
       Syafia : Yang hitam ni.
       K.Long : Cuba tengok, bapak rupa macam siapa Pia?? 
       Syafia : Macam bapak.

TUL(2)
*Ganti vs Tukar

       K.Long : Syabil kene ganti sekolah. Cuti seminggu...
       Syabil : Kene ke ibu?
      K.Long : Ye...kene ganti.
       Syabil : Bole. Sekolah mana Syabil nak kene tukar?

SET(3)
*Budak bila dah mula semangat nak ke sekolah. Semuanya nak dikaitkan dengan sekolah dia..

        Syabil : Ni beli kat mana ni? (Sambil angkat-angkat magnet yang ada kat peti ais)
        Me : Beli dekat kedai la....
        Syabil : Macam kat sekolah punya. Beli dekat sekolah ke?
        Me : Apa pula beli dekat sekolah. Kat kedai...
        Syabil : Sekolah la...
        Me :  Haaa.. sukati kamu la. (ternyata aku maleh nak layan dah)

NET(4)

         Syabil : Bapak! Ni sekolah bapak dulu-dulu ke? (time tu kami lalu kat depan SK Jelapang)
         Along : Ah'ah.. sekolah bapak.
         Syabil : Bapak! Syabil nak pinjam baju sekolah bapak dulu-dulu.
         Along : Mana ada dah..
         Syabil : Ala.. Syabil nak pinjam je...
         Me : Mana ada dah Syabil, bapak dah besar.

TASOT(5)
*Syabil ni tabiat dia, setiap kali kitaorang masak kat dapur, dia mesti akan ke dapur sekerap yang mungkin dan akan tanya sama ada dah siap masak atau tak.

          Syabil : Dah siap masak ke? Syabil lapar lah.
          Ibu : Tak siap lagi la.
          *seketika kemudian...
          Syabil : Dah siap ke? Lapar lah...
          K.Long : Mana siap lagi..Pergi depan.
          Syabil : Bunyi macam dah masak. Syabil lapar.
          Ibu : Tunggu sekejap. Sabar.
          Syabil : Syabil nak kopi.
         Ibu : Haih! Minum kopi? Macam orang tua la!
         Syabil : Syabil memang orang tua.
         Me : Tak pe Syabil, kite geng! (pada yang kenal diri aku ni..sure faham apa yang ak nk         sampaikan)
         Syafia : Pia pun geng jugak!
YASOT(6)    
"Kenapa Allah..kenapa Tuhan jadikan udara untuk kita bernafas?"
"Kenapa kita tak boleh bernafas kalau tutup hidung?"
"Kenapa kita ada hidung?"

ILGOP(7)

          Syabil : Kalau Syabil umur 13 tahun, mak su umur berapa?
          Ilah : 25 tahun.
          Syabil : Kalau Syabil umur 25 tahun, mak su umur berapa?
         Ilah : Ala.. susah la mak su nak kira.
          Syabil : Kalau Syabil umur 66 tahun, mak su umur berapa?
         K.Long : Kesian mak su tu Syabil.
          Syabil : Kalau Syabil umur 70 tahun, mak su umur berapa?
         Ilah : Mak su dah tak de dah kot.
         Syabil : Mak su pergi mana? Meninggal ke? (terkejut gak aku dengar jawapan ni..)
         Ilah : Mungkin la, mak su meninggal dah.
        Syabil : Kalau Syabil umur 100 tahun, mak su umur berapa?
        Ilah : Mustahil la Syabil!

*soalan ni sampai ke sudah tak habis..... 
  
Sebenarnya, banyak lagi..haha.
Terasa malas nak taip semua.
Walau apa pun, aku suka balik kali ni.
Alhamdulillah.
^_^

Terima kasih kerna ubat hati ini dengan anak-anak kecil yang comel ni.
Semoga Allah sentiasa kuatkan ikatan kekeluargaan kami.
Entah bila aku akan jumpa depa semua lagi.
Rumah pun dah kembali sunyi.
Terasa....

Ibu : Bila lagi nak datang jumpa Nani dengan Tok Wan?
Syabil : Tahun depan!
K.Long : Amboi..lamanya....
=.='

Tapi yang best tu..
Time kereta dah gerak Syabil dengan Syafia keluarkan kepala kat tingkap kereta sambil cakap..
"Nanti Syabil nak datang lagi!"
"Nanti Syafia nak datang lagi!"

OoOoo..
Sedihnye.. T.T
Aku dah start rindu mereka.... T.T

p/s : Mak... alhamdulillah..all is well. 

Thursday, January 19, 2012

Rumahku...

Bismillah.

Alhamdulillah.
Syukur!!!!!

Akhirnya, setelah menempuh hampir 5 jam perjalanan dari Melaka, sampai juga ke hometown tercinta. 
Awal-awal lagi sudah diuji kesabaran dengan bas datang lambat.. singgah Pudu lagi, haiihh..
Tapi nasib baik semalam insomnia, so dalam bas tidur je kerjanya, 
macam tido malam pula rasanya tadi :)

PAKATAN TAMAN MERU 37.

Perrrghhh.. apa benda ni?
Hah! Alhamdulillah, 
salah satu kelebihan dan seronoknya taman rumah aku ni adalah taman rumah aku ni je ada Pakatan sendiri.
Apa-apa aktiviti kitaorang buat sekali.
Siap ada Pakatan Muslimat (HEWA)
hanya untuk golongan wanita kat taman rumah aku ni je.
Siapa yang duk Taman Meru, dia tahu apa yang aku cakapkan ni.

Nak dijadikan cerita, 
Alhamdulillah,
rumah 526, rumah asal (arwah mak) kitaorang dah dijadikan tempat pengajian ilmu agama.
Alhamdulillah. 
Kalau ikutkan rumah tu nak dijual/disewa, banyak konflik berlaku untuk selamatkan rumah tu.
Akhirnya, ibu abah ambil inisiatif untuk jadikan ruang hadapan tempat pengajian khas tuk HEWA, iaitu golongan wanita Pakatan Taman Meru Laluan 37.

Siap jemput ustaz/ustazah untuk mengajar.
Tak silap aku, semalam sentuh sal tajwid.
Perrrggghh..
Alhamdulillah.
At least rumah tu terjaga sikit :)


Surat jemputan ibu aku taip sendiri. Sengaja je aku terbalikkan..huahahaha..


Terasa macam kat tempat tuisyen je tiap kali aku tengok papan ni.
Jenuh gak aku nak baca tulisan jawi ustaz ni.

Aku harap, usaha ni diberkati Allah dan semua yang sertainya istiqamah.
InshaAllah, minggu depan will be my first class also.
Hahaha..
Abah suruh join.
Habislah.. dah lah ilmu tajwid aku tak hebat mana, setakat basic je.
Yang join ni pula mostly mak cik mak cik...
kena buka buku sebelum hadir ke kelas :)

Untuk Adik BJ..
Semoga Allah sembuhkan kamu dik.
Kuatkan semangat dan semoga Allah lapangkan segala urusan kamu.
Doa kami sentiasa yang terbaik untuk kamu dik..

p/s : .......

Tuesday, January 17, 2012

Almost Done

Bismillah.
Alhamdulillah.

First of all, would like to congratulate all my friends that finish their FYP presentation.
Alhamdulillah.
Feel happy and proud for them.
Will I be able be like them?
hurm...
I love to see Martin's work just now. And he looks totally different.

"I look more tired right?"
Haahaha.. yeah..but deep I want to say that, you loss lot of weight I think.
You makin kecik once I look at you.
Hahaha..
This is the first time I have a short chat with you.
Komawoyo.. :)

Well.. past these few days.. I rushed there and here..
I go up and down.
Met him and her..
Just to make my application done!

Alhamdulillah, 
All is well!
I managed to get all the approval needed for my application.
And tomorrow because of my application, I have to attend a counselling session.
Honestly, I don't like counselling and I don't like to see counselor.
But tomorrow.... =.='

What to do.. have to attend after all.
And of course..
Ada masanya kita akan rasa seperti down.
Down seeing new faces and keep asking me things that I totally don't want people to know.
I do feel regret with what I've done until today.
I don't have to attend any if I manage to finish my FYP.
It hurts. Totally hurts.
Biarlah, hanya Allah yang mengetahui segalanya.
Even aku akan grad lambat daripada orang lain, at least, aku akan grad.
Just do my best, kan?

Next year, I will not see most of my batch..
hurm...
Sedih la jugak.

Just see what will happen to me during tomorrow session

p/s : =.='

Friday, January 13, 2012

Hadiah~~~~~

Bismillah


Akhirnya hadiah aku menang Aktivti yang lepas dah selamat sampai

Mekasih semua

Alhamdulillah.. :)

The Social Network 2

Bismillah.

Last time I watched the first one..
The Social Network.
About Mark who invented Facebook.
But the truth is that, I fall asleep when watch it.

But the second one..
For me.. It is seems much more interesting..



Wait for this movie to come out!


p/s : nice.....

Wednesday, January 11, 2012

Wednesday, January 04, 2012

Simple

Bismillah.

Finish my class for today. Yeay!!
Waiting with tension for tomorrow class!
haha!!
Yup.. waiting with tension!

First case

Hari ni aku belajar satu benda baru daripada satu benda yang aku rasa simple.
Benda tu aku nampak simple je, tapi aku rasa, kalau ada keyakinan inshaAllah ia boleh jadi hebat.
Aku kagum dengan mereka-mereka yang ada presentation hari ni. 
Simple tapi bagus.
Aku wonder, macam mana aku waktu FYP nanti?
hurm...

"One year more..."
The fact that I have to accept.

Aku suka benda yang simple tapi nampak elegant dan professional.
Benda yang tak perlu buat kepala aku sakit bila fikirkan.
haha.. boleh tak aku dapat benda macam tu?
Kalau kita tak rasai kesakitan dan keperitan, kita tak dapat nak menikmati kemanisan, betul tak?
Well, I'm looking forward for my exciting FYP nanti.
Ya Allah, aku dah ada target lecturer aku dan aku dah ada target tajuk aku, semoga KAU permudahkan segalanya untuk aku. 

I do appreciate people around me, without them, yes, I'm nothing! 
Thanks for being at my side.
And I always looking forward to be a useful person, and for sure to less burden of my friends.
They hurt so much because of me.
They always in pain because of me.
So, one thing that I really thank once I move to Emerald is that, I will less burden them, as I do really love them. Let me, myself, handle everything.

The simple thing that I learned today I can't describe in words.
It just came in my mind, and make me think it deeply just now.
And for sure, I'm not concentrate enough in the class..haha..

Second case

Sometimes it is a good thing when your teacher knows you, recognize you.
Last time, it is normal if your favorite teacher knows you well.
But, when you grow up, it is just DIFFERENT when your lecturer knows you, recognize you.
For me, it's different.

Maybe that I do not see them frequently and hardly can be face-to-face with them, makes me feel awkward when seeing them. hurm..
but the fact is I don't want to be like that.
The real me is the one who is typing this entry..haha
Who really knows me can honestly tell me how I would be when I'm with my cliche and when I'm not. I do change accordingly depending on my surrounding.
People who do not knows me they will say that I like this and like that, 
different with people who knows me well.

And it's hard for me to accept them as my friends as they are my teacher. 
I tend more to treat them as politely as I can, different when I treat my friends.
hurm..

For class tomorrow morning, I feel tension!
haha..
I don't know how well I can face them, as I tried my best to hide myself during the midterm test last time.
But in the end, something did happened!
hurm...
aiiggooo...
My mistake also...

to my mr kind
Yes.. you are kind. Stress! I try my best to do well in your subject. What you think of me is really important for me. When I'm not doing well, I feel that I disappointed you. And that is not good. 

to my mr hyperactive :
hurm.. first time you teach me is during DataStructuire subject. Well.. luckily I drop that subject..haha!
Well..well.. sorry for calling you with that name. Same as mr kind, but with you I more awkward. Why? Don't know.. but you are nice also. Luckily you are not there during my presentation as I can make a fool of myself in front there.

Allah give me the BEST lecturers for this sem! They are all AWESOME!
Alhamdulillah.
And I love all of them. Sorry if I'm not doing well.

Hurm....
Bole ke untuk esok ni??

p/s : one thing is that... mr tuto.. long time not seeing him in campus~~

Wordless Wednesday #4

Bismillah.
Alhamdulillah.

p/s : Allah.. if he the one.. show it to me.. 

Sunday, January 01, 2012

Pada Pendapat Saya

Bismillah.
Ahamdulillah.

Ambil masa senggang sikit. Baru lepas makan, alhamdulillah.
Sebelum tu!!!!
Hari ni dah 1.1.2012 !!!!

Selamat tahun baru semua.
Dan ini merupakan my first entry for this new year..huhu..

Pada Pendapat Saya...

Meh kita tengok apa dia..


Kali ni, Mr Opieneon minta berikan jawapan pada soalan :

Hadiah Yang Aku Teringin Nak Dapat 

Well... memang ada satu hadiah pun, sejak dari Asasi dulu memang gian nak dapat, tapi disebabkan harga barang tu MAHAL, tak mampu teman nak beli untuk dihadiahkan kepada diri sendiri, so niat tu terkubur begitu sahaja.

Dan sekarang, masih mahukannya!! haha..
InshaAllah, one fine day, doakan moga diriku ini dimurahkan rezeki olehNya.
^_^

Ni dia hadiah tu..


Birthday tahun lepas pun minta hadiah yang sama jugak, sehinggakan Angah aku siap snap picture bagi kat aku sebagai hadiah.... *gambar je kot.. aku nak betul-betul nye!!!*

p/s : rasa-rasa tahun ni bole dapat tak hadiah nie?
 

~ cahayanurish ~ Template by Ipietoon Cute Blog Design