Followers

My Wattpad

29 Nov 2011

Biometrics

Bismillah.
Alhamdulillah.

Today was a nice day!
Yup, great one!
Alhamdulillah.

Last time, during Password class, I did mentioned about MIRACLE.
Yup! But this time, there is no MIRACLE, 
Just a happy activity that Madam Tee handled for us.
Luckily in the class only 20++, so, she can do lots of activities with us.
Just imagine, if the class has 60++,
will she do all the activities and entertain all of us?
Naahhh...
Will not!

 For today class, she let us to experience to do our own Biometric.
We experienced Hand-Geometry.
It is interesting beb!
Seriously!!!
At least, she let us to prepare for the upcoming assignments, 
and also learn new things indeed!

I wonder, if MASTER student will learn the same way we learn.
Madam Tee is awesome!


See.. You can see my hand there, 
some calculations, getting threshold value.
Determine which part will be FAR and which will be FFR.
Totally nice!

It is fun to learn new things.
*******


This picture is about comments from my friend that being published on the NEXUS; the popular WEBSITE in MMU. She has been interviewed regarding SUBJECT REGISTRATION, especially for my FACULTY (FIST). 

There is lots of problems that FIST give to us.
Setiap semester ada sahaja yang tak kena, sedangkan fakulti lain senyap.
Salah siapakah?
hurm...

Mohana...
Tahniah. Your name was there! It shows that they HEARD our voice.
And alhamdulillah, they managed to solve it.
BRAVO~~

So.. just wait for the next issue..hahhaa
You guys can read HERE,
If you guys want to.

Today entry has nothing much I want to stress out.
Just want to share what my lovely lecturer did in the class.
^_^.

But still, there is one point I would like to share.

Rasulullah SAW bersabda :
"Sesiapa menempuh suatu jalan untuk mencari sesuatu ilmu pengetahuan, maka Allah akan memudahkan untuknya suatu jalan untuk menuju syurga."

"Sesiapa yang keluar untuk menuntut ilmu, maka ia berjuang fisabilillah hingga ia kembali"
[ hadith riwayat Abu Dawud dan Termidzi]

Sungguh besar pahalanya kan?
This is the point I want to stress out.
No matter what happen,
No matter how hard it is,
Just KEEP TRYING and LEARN.
InshaAllah, you will not regret it.

Betapa besarnya nilai ilmu tersebut,
betapa berharganya nilai ilmu itu,
andai kita melepaskannya begitu sahaja.
Tak kisahlah bidang apa sekalipun, 
Just do YOUR BEST!

And..appreciate your teacher.
They HELP you a lot!

Akhir kalam,
selamat menuntut ilmu dan selamat menempuh dunia peperiksaan.
Jangan pernah putus asa jika selalu jatuh.
Amiinn..

p/s : Tuntutlah ilmu walaupun sampai ke negeri Cina.
haha.. aku memang tak ada kerja..
(saja buat kecik-kecik)

1st GiveAway~~

Bismillah.
Alhamdulillah.

hehe..
Selamat pagi semua.
Subuh sudah?
Alhamdulillah. Apa kata tunaikan pula Dhuha?
Besar dan banyak manfaat nya, inshaAllah.
Moga istiqamah.

Yep..
Hari ni nak cakap sal GiveAway.
Selama berada di dunia blogger ni, dalam sejarah, hanya pernah sertai satu CONTEST, satu SEGMEN, dan kali ini, GIVEAWAY.

Apa kejadahnya benda ni?
hurm.
Mengikut ilmu yang ada, GIVEAWAY ni lebih kurang cabutan bertuah yang diadakan oleh blogger. Alhamdulillah, murah hati memberi hadiah, semoga Allah redha dan semoga bertambah-tambah rezeki hendaknya.

So, tak salah nak cuba kan? ehehe..
For my 1st GIVEAWAY, I join this site.


Kak Fazwa adakan 1st GiveAway dia.
Saya dah mula rajin jalan-jalan dan tinjau-tinjau blog orang lain.
Sedang tinjau dan terjah, saya jumpa banner kat atas ni.
Terdetik nak join pula.

Syaratnya pun tak la berat mana.
Just you have to be one of the follower, put the banner (like above), then create an entry about this GiveAway.
Waalllaaa~~~
Easy right. No need to think really hard for it. Just write what is come from your heart.

So..buat kak Fazwa, 
moga-moga bertuahlah tuan empunya badan ni terpilih menang. haha.
And congratulations for your 1st GiveAway.
Good luck sis~~

Untuk Give Away ini juga, saya nak tag dua orang kawan baik saya.

p/s : sesiapa yang nak join, boleh klik SINI. Enjoy~~~ ><

28 Nov 2011

My Family~~

Bismillah.

Alhamdulillah.

Yeay!! Dah balik Melaka, dah sampai Melaka!
Bila lagi boleh pulang ke Ipoh?
hurm...

Hari ni nak gedik-gedik cerita perihal keluarga.
Randomly oke..



Dua gambar di atas tu diambil from my lovely brother's FB.
Tahun 2009 I think.
Ishak's family has 4 daughters and 3 sons.
The middle one is my sister-in-law.




My Abah & My Ibu.
I will not post my arwah mak picture here.

For my Abah : 

You worried so much things around you.
I know you love all of us, even you don't show it to us.
InshaAllah, after my studies, I will stay in Ipoh.
Kita merancang, tapi Allah yang menentukannya.
So, pray hard that Allah will fulfill my hope.
It will not be Kak Ikin or Kak Lang, but let it be ME.
I will take care of the house.
InshaAllah.
And, most important thing is that,
Love you Abah!

Kekadang membuat keputusan untuk keluarga amat sukar, sebab itu kematangan diperlukan. Tanpa ketua keluarga dalam sebuah keluarga, mungkin akan terumbang-ambing.
Alhamdulillah, you be such a great HEAD-MAN in the family.
Thank you Abah.

p/s : dengar rintih abah dari kakak buatkan jiwaku runtun. Satu yang aku fikir, there will be no leisure for myself. I will live for my family. And thank you Allah, kerna sehingga kini, aku begini. And let it be like this.
Officially, (dengan lafaz Bismillah).. I will close my heart. ^_^

Gambar Daniel yang terbaru!!!!!



27 Nov 2011

Dah daftar?

Bismillah.
Alhamdulillah.

Selamat malam.
Tonight will be my last night here, Ipoh.


Tomorrow, will be back to Melaka.
Yeah..! Melaka.
Home sweet home?
hurm..

Dah tua dah aku rupanya.
Yup.. sudah pun 21 tahun.
Bangga tak? bangga tak?

Haha.. 
Beberapa minggu yang lepas, aku dan kawan-kawan yang lain telah daftar sebagai pengundi!
Yeay!
Satu beban sudah terlaksana.
Itu pun kira tanggungjawab kan?
Happy oke.. because I dah daftar!

But..
when I read newspaper just now.
Saw PM's face with the title of PILIHANRAYA...
I feel scared!

Terasa berat pula nak jalankan tangunggjawab tu.
Terasa takut pula nak laksanakan.
FFFUUUHHH..
Berat beb!
Tapi walau apa pun..
Tanggungjawab tetap tanggungjawab.
Hopefully dapat mengundi dengan baik nanti.

Well..
pada kawan-kawan yang belum mendaftar,
cukup umur 21 tahun..
segera mendaftar.

DAN..

Selamat mengundi!
haha

p/s : Nak mengundi pun susah. haaiihh...

MMU kah?

Bismillah.
Alhamdulillah.

Baru lepas makan kenduri doa selamat.
Sedap!Sedap!Sedap!
hahaa..
yang best sekali ikatan persaudaraan Pakatan Taman Meru 37 ni.
Bukan apa, dari awal aku datang, sehinggalah aku angkat kaki pulang,
semuanya seperti sebuah keluarga.
Tiada erti kata "Kau orang luar! Behave di tempat orang!"
Seriously, sangat seronok, gelak-gelak, siap leh tambah-tambah lauk lagi.
Ada DJ pulak tu, siap bagi goodies lagi. ^_^


Kenapa pula dengan logo ni?
Hurm..
Pejam celik pejam celik, sudah nak masuk empat tahun aku di Bumi Melaka. Bumi Melaka Maju katanya, dan juga Bumi Multimedia Uvinersity.

Sewaktu aku menghadiri majlis Anugerah Cemerlang di sekolahku beberapa tahun yang lalu, aku ingat lagi dialog aku dengan seorang guruku :

Cikgu A : Kamu dapat mana Mira?
Cik Mira :  Saya dapat MMU, Multimedia University, Asasi IT.
Cikgu A : OooOOOo.. Cyberjaya ke?
Cik Mira : Eh..tak, Melaka. 

Beberapa tika kemudian..

Cikgu A : Kamu tak dapat mana-mana IPTA ke?
Cik Mira : Dapat, saya dapat Matriks dengan UIA.
Cikgu A : Nape tak pergi? Nape MMU?
Cik Mira : Sebab saya dapat biasiswa.

Ttteeettt...

Bila perihal Biasiswa aku utarakan, cikgu diam seribu bahasa.
Aku faham kenapa itu menjadi perbualan kami. 
MMU is a private university.
When it is a private university, there is some people will think that only PEOPLE who is not perform well will go there. Or when YOU ARE RICH enough to go there.
Why not IPTA?
You're not qualified is it?
hurm...

This kind of mindset makes me worry.
Why?

Just now...

Mak Cik A : Yang ni dah kahwin ke?
Ibu Cik Mira : Eh...belum. Baru belajar lagi.
Mak Cik A : Form berapa?
(Cik Mira tersengih-sengih-muda gak aku)

Ibu Cik Mira : Eh...bukan. Dia ni dah masuk U. Another one and half year nak habis.
Mak Cik A : Kat mana?
Ibu Cik Mira : MMU, Multimedia University.
Mak Cik A : MMU tu government ke?
(Cik Mira diam seribu bahasa pula)
Ibu Cik Mira : Private.
Mak Cik A : PTPTN ke?
Ibu Cik Mira : Biasiswa YTM.

Then the story begins.. bla..bla..bla..

Yang aku ni, bila disebut tentang MMU, aku sedih.
Sedih bagi pihak ibu aku. 
Kenapa orang selalu mempertikaikan semua ni?
Ye..aku tahu mungkin ramai yang tak tahu apa itu MMU, kat mana? bla..bla..

Tapi deep inside, aku rasa useless tau.
Aku kenal anak mak cik A tu. Aku tahu siapa anak dia.
Aku tahu siapa aku dan siapa anak dia.
Jauh lebih hebat daripada aku.
hurm..
Kalau aku sorang yang rasa aku tak kisah, tapi jangan biar hati ibuku tersinggung.
Ye.. mungkin ibu tak cakap tapi hati aku kuat rasa benda ni.

Salah aku kot, tak perform yang terbaik.
Sehingga kan aku fikir, aku nak buat sesuatu yang orang leh nampak aku juga hebat!!!

Tapi..alhamdulillah..
aku ambil side POSITIF..

Bersyukurlah dengan apa yang kamu dapat.
Kenapa aku cakap begitu?

Cuba tanya berapa ramai yang nak belajar tapi tak dapat belajar?
Berapa ramai yang tak cukup wang untuk menuntut ilmu?

Tidakkah aku termasuk dalam golongan mereka yang beruntung?
Abah pernah tanya aku dahulu..
Mana haluan aku nak pergi.
Aku dengan yakin cakap IT!
AKU NAK AMBIL IT!
Then abah cakap MMU is the best for you.
Dengan izin Allah juga, time tu aku dapat berita aku layak dapat Biasiswa.

Tidak cukup beruntungkah aku?
Tidak cukup bahagiakah aku?
Nikmat Tuhan yang manakah kamu dustakan?
Nikmat Tuhan yang manakah aku dustakan?

So...
Just take FIVE!
Orang tak tahu apa yang aku hadapi.
Tapi Allah Maha Mengetahui.
So..
Dear Allah,
please..
make my parents happy!
Biar kami yang terluka, tapi jangan orang tua ku~

Hanya Allah Maha Mengetahui..
Hanya Allah Maha Mengetahui..

If we can't make people happy, just make yourself happy.
And.. make your parents happy.
Allah sure will make you happy!

p/s : khas pada mereka yang mengalami benda yang sama dengan apa yang aku alami. Ingat! Syukur selalu, Allah akan tambah rezeki! ^^,

26 Nov 2011

Tahun Baru Hijrah

Bismillah.


Salam maal hijrah 1433 buat semua.
Alhamdulillah.

Masih diberi kenikmatan ISLAM dan IMAN, serta kenikmatan sempatnya melangkah ke tahun yang baru, malah satu penghijrahan yang baru, inshaAllah.

Malam hijrah ni, alhamdulillah,
terisi dengan pengisian daripada Ustaz Don dan sahabat2 yang lain di TVHijrah.

"ISLAM is the way of life"

Ungkapan indah oleh Cik Nur Ain, yang merupakan tetamu jemputan, juga seorang mualaf.
Allahuakbar!
Terasa diri ini kerdil, terasa jahilnya diri ini.
Ternyata mereka yang mencari lebih hebat daripada mereka yang mewarisi!

"Saya pelik kenapa orang Islam tak macam Islam? Saya pelik kenapa orang ISLAM tak pernah nak tunjukkan pada saya tentang ISLAM. Saya pelik.."

Jika kita baca kisah-kisah saudara baru kita ni, pasti terdetik dan terlintas dalam diri kita, mengapa dan kenapa aku tidak seperti mereka. Kekadang rasa sedih pun ada, tapi hingga kini, kita masih di takuk yang sama.

Sempena tahun yang baru ini,
ayuh kita lakukan satu perubahan, perubahan yang kecil tapi mampu membawa impak yang besar, inshaAllah.
Dan ingatlah..dakwah bukan sahaja kita berdiri di hadapan berbicara, mengembara menyebarkan risalah, tetapi dakwah juga boleh dilaksanakan dengan perwatakan yang indah daripada diri kita.
Jalan dakwah bukan satu, tapi bercabang. Pilih satu dan teruskan!

Akhirnya..
Semoga tahun ini lebih baik daripada yang sebelumnya.

p/s : Azam baru ada ke???

Pada Pendapat Saya...

Bismillah.

Wah!!!
Terasa lama tak join contest kan..
Last sekali saya join contest pun contest buat lirik lagu LOVE YA SS501, anjuran HURUL-AINI
Hampir menang! Tapi tak memang sebab satu baris lirik tu.
T-T
Tak apa, bukan rezeki lagi..
Lagi pun itu cerita lama, untuk blog yang baru membangun ni,
kita hiasi dengan contest yang baru.. cceewwaaahh~~

So, tengah-tengah blogwalking tadi, 
terjumpa satu contest ni, simple dan menarik.
So, nak try jugalah untuk join..

Pada Pendapat Saya..

credit : http://opieneon.blogspot.com/2011/11/segmen-pada-pendapat-saya-2.html

Soalannya :

Apakah ciri-ciri pasangan yang PERFECT bagi korang?

Wah-wah.. menarik ni.
So, pada pendapat saya, ciri-ciri pasangan yang PERFECT bagi saya
(bismillah)

1. Dia mestilah seorang yang paling MEMAHAMI diri saya. Yup, kerna dari memahami lah baru dia boleh terima segala kekurangan diri saya serta cuba untuk melengkapkan diri saya ini.

2. Tidak perlu ALIM tapi punyai ILMU AGAMA. Itu penting! Saya tidak mengharapkan seorang USTAZ mahupun seorang kelulusan AL-AZHAR..tapi andai dirinya punyai ILMU AGAMA, itu cukup baik buat saya. Kerna asas kebahagiaan terlahirnya dengan asas ikatan hamba dengan PenciptaNya.
Sama-sama kita mantapkan lagi ilmu akhirat kita ya ^^,

3. PENYAYANG. Saya suka dengan lelaki yang terserlah sifat penyayangnya dan harapnya saya boleh temui seorang lelaki untuk dijadikan teman hidup yang amat penyayang. Bukan sahaja penyayang pada insan, tetapi pada binatang juga! Sweet owh!! Bila ada anak-anak nanti, dia akan bacakan bed-time story setiap malam. hehe.. ><.

Disebabkan ADMIN contest minta 3 point sahaja, so saya berikan 3 point.
^_^

Pada yang nak join.. meh klik SINI.

P/S : Kita memang tak PERFECT, tapi tidak salah berusaha untuk menjadi seorang yang PERFECT

Haha.. actually.. it is not exactly a contest.. saje kasi gempak..haha ><

Taro?

Bismillah.
Alhamdulillah.

Feels good today?
hurm...


~ Waalllaaa~
Disebabkan MizKityl sorang-sorang hari ni..
ahakz.. MizKityl pulak.

Hari ni breakfast saya adalah mee maggi goreng perencah sambal belacan, telur, dan satu lagi yang saya tak tahu apa namanya, pakai ambil dalam peti sejuk dan terus goreng..hehehe.
Juga dengan air Teh!
Alhamdulillah.. kenyang oOo.. dah la sedap pulak tu.. ><

Today is Friday, another 8 hours, we will be in the new year mode!
Muharam is coming.
A new fresh year is waiting for us.


TARO!!!
My baby!
hehe..

Memang gila la kan, bawa TARO dari Melaka ke Ipoh.
Dan disebabkan itu, TARO sakit.
hurm.
 Kat Melaka, TARO jarang kena panas,
dekat Ipoh, TARO gets direct sunlight,
maybe, because of this, he really hurts.
Hurm..
Semakin bimbangkan TARO.
Seriously, harapnya TARO sihat semula.

Masuk 3 Disember ni, genap 3 bulan umur TARO.
And I may leave TARO here in Ipoh, 
or....
I may bring back TARO to Melaka.
hurm.. hard to make decision la~~~


See my TARO..hehe ^^,

p/s : Macam mana ni.. nak bawa balik atau tak? kalau tak bawa balik..siapa yang nak jaga ni? Susah nak lekat dalam minda ni.. Kaktus boleh hidup sendiri.. tapi aku susah hati..hurm.......

24 Nov 2011

My Cerpen

Bismillah.
Alhamdulillah.

Pagi ni terjaga awal sedikit.
Bangun terkejut.
Then, terus buka MukaBuku kerna tak boleh terlelap semula.

Alhamdulillah, 
setelah berminggu-minggu menanti, akhirnya terpapar juga.
Tapi setiap cerpen yang dihantar akan keluar lah, so no doubt about it.

Dulu, pernah hantar satu cerpen, waktu zaman Alpha barangkali,
Saya pun lupa dah nama tajuk cerita tu.
Sebabnya, banyak kali hantar ke REMAJA, di-reject,
so cuba pula alternatif yang lain.

Terasa sangat budak-budak.
Memang cerita pun budak-budak.
Banyak yang perlu belajar.
Semoga Allah terus kuatkan aku dan ilhamkan aku.
Dan ini mungkin hobi sampinganku.

Dan pada yang komen di MukaBuku..
Thanks a lot.
Ini baru permulaan.
Dan permulaan inilah inshaAllah akan aku speed up kan usaha aku.

Harus juga ingat.. study itu penting!
ehehe...


Boleh klik pada ~My Cerpen~ di sebelah kanan blog ini.





Ada masanya aku segan juga, sebab karya aku masih setahun jagung,
bukan setakat setahun, baru dua tiga hari jagung tu.

Moga-moga aku boleh polish-up minat aku ni.

p/s : boleh ke?? hurm..

23 Nov 2011

Jasmine Green Tea

Bismillah.

Hurm...
Having a cup of tea is nice actually.
Having a bottle of Ice Lemon Tea (Green Tea) also nice actually.
Having a glass of Jasmine Green Tea...is !!!!!!
@@!

I love to order this kind of drink whenever I go to Windmill.
Seriously, I love tea!
But today, this Jasmine Green Tea..the taste of it, is too strong for me. I can't finish it but I force myself to go through it. Man.. Only Allah knows how the taste was. But Alhamdulillah, after read some articles just now, I feel proud to drink that tea. Want to know why?? ehehehe...

It is BECAUSE : 

It can help in losing some weight!! 
See.. see... I am so excited! Even though the taste is not that good, but the benefit of it quite good.

It also helps absorb fat and cholesterol.
Ahaha.. This one also I like!!

It can calm my nerves..? Hurm..
If I nervous, will I be ok then??

And...
Lots more!!!
I just take few that I think it is interesting.. ^^,

Well, according to the MR GOOGLE.. 
The best Jasmine Tea is from China, which is call Xian Ling, which is mean fresh and nimble.
Well, I have to try it one fine day, InshaAllah

And also, I will try other places that have this kind of tea.
So far...
The best tea I really love is Ice Lemon Tea (Green Tea) ~Lipton~
You all should try this tea!
Seriously best!!!

p/s : my stomach feeling not so good.. it is because of this jasmine tea??

Penghargaan

Bismillah.
Alhamdulillah.

Hari ni lepas sudah satu mid-term paper, subjek Ethics.
Syukur. Subjek ni memerlukan tahap penghafalan yang terbaik dan juga tahap pemahaman yang terbagus la sebab kekadang ayat yang digunakan memeningkan kepala.
Mana yang perlu ikut logik akal dan naluri hati, semestinya itu yang akan ditulis atas kertas.

Hurm...

Petang tadi juga dikejutkan dengan berita salah seorang senior akan mendirikan mahligai indah.
Alhamdulillah.
Terkejut memang terkejut tapi dapat expect la, apa pun, tahniah buat Abang Fadhil dan pasangannya. Semoga berbahagia hendaknya kalian hingga ke syurga Allah nanti. Selamat pengantin baru dan sentiasa pengantin baru buat kalian berdua.

Esok akan pulang semula ke Ipoh.
Wwwwweeee~~~~~
Alhamdulillah setelah berminggu-minggu tak pulang, kali ini akan pulang,
sebabnya lepas ni mungkin susah nak pulang dah. ehehe..
So..cuti yang tak lama ni memang aku akan habiskan sebaiknya dengan ASTRO!!
hahaha.. @@!

Baiklah sebelum terlupa..kat entry ni nak beritahu dan nak wish juga la. hurm..
sebab nak jumpa faca to face agak susah sikit.

~ Lawa tak?? >< ~

Perkara ni berkaitan dengan last event pada hari Ahad, 20 November 2011.
Khas ditujukan buat :

PERSATUAN BAHASA & KEBUDAYAAN MELAYU (PBKM)
~ Kalian memang banyak tolong kitaorang, terutamanya pada Presiden, Zaidi Abdullah. Idea dan pendapat yang diberikan banyak membantu. Terima kasih juga pada usher-usher yang telah bertungkus-lumus bantu dan habiskan makanan..hahaha.. *gurau-gurau*

Sekali lagi..terima kasih korang dan maaf atas ketidak-sedia-an kami sepanjang event. Maaf atas segala kekurangan kami dan maaf atas segalanya. Terima kasih ^^. 
Jangan takut-takut nak collaborate lagi tau!~~

CREATIVE ARTS
~Haaaa.... yang ni memang nak terima kasih juga lah. Korang baik sangat. Tak sombong, jauh daripada apa yang kitaorang dengar sal korang. Pepun, terima kasih beb! Dan juga maaf daripada kami. Tahu banyak kekurangan yang berlaku on that day.~

ALEEP
~ Haa... ni special thanks buat Aleep. Mesti ko bangga kan, aku mention nama ko. Hehe.. Aku malu sebenarnya dengan ko, dah lama aku tinggal benda kelab ni..tup..tup.. aku ada kan..
Pepun Aleep, mekasih atas nasihat dan cadangan ko tempoh hari. Seriously, aku hargai sangat-sangat. Thanks Aleep! ~

Dan....
KEPADA SEMUA YANG TERLIBAT. 
Yang ini secara langsung dan juga secara tak langsung.
(semua banyak membantu sebenarnya. Jangan kecil hati pula tau kalau tak disebut)
~~~Arigato~~~

Yes! 
Akhirnya.. terluah jugak. haha.
So, I can sleep tightly and can dream nicely~~
^_^

~ Hanya LoLiPoP CoKLat VaNiLa je yang aku akan makan ~



~ Ini antara hasil tangan aku sendiri. Amacam? Cantik tak? Jangan main-main, aku belajar saat itu juga, dan Alhamdulillah, aku boleh buka kelas malam tu. hahaha.. ~

p/s : Mimpi jumpa doktor gigi la.. rupanya gigi aku sakit balik.. ishk2.. Jom try main Games 8-bit yang aku dapat dari blog Abang aku ni..http://suketapau.sk3dsu-phantasy.com/
Ni pula blog Games orang tu..http://www.remar.se/daniel/games.php
 

~ cahayanurish ~ Template by Ipietoon Cute Blog Design