Followers

My Wattpad

29 Oct 2011

bOOKs VS NoVel?

Bismillah.

Today I wanna write about my hobby.
Hahaha..
My hobby when holiday come is..
Taking out all my stuff then rearrange it back properly.
So..today, I take out all my novel collections.
It is NOVEL, not normal BOOK.
Hahaha..

So.. these are only some of it, as I keep the rest in Melaka.
^_^


These are the novel I have. Means, I bought it with my money.
But, if you manage to SPOT the LOVE inside this picture,
it tells you that, I got it as a present during my birthday.
The upper one, given by my ANGAH. And the lower one, by ATEH.
haha..
^_^



All the books inside this picture belong to my sisters, Kak ikin & Ilah.


I dont like to read novel actually, but there is one Author that I love to read his books.
His name is RAMLEE AWANG MURSHID.
Well...
Picture above shows all the book I have. hahaha..
Actually there is FOUR books left.
Whick two borrowed bu my sister's friend.
~ BAGAIKAN PUTERI
~ CINTA SANG RATU

And another TWO, I left it at MELAKA.
~ HIJAB SANG PENCINTA
~RAYYAN FANTASI

I totally love his books!
And I admire him.
When can I be a writer like him??




Among the books that I have, I love this one (as shown in the picture above).
Why??
Coz RAMLEE AWANG signed it personally.
Hahaha...

I really want to be a writer.
I wish I can be a good one.
That is my dream.
InshaAllah.

Okai....
I need to rest.
Tomorrow will be my long-long-long journey..
As I take SE SUPER bus to go back Melaka.
Yup.. It will be a long journey one.. =.='
Doakan moga saya selamat sampai ke Melaka.
Andai terjadi apa-apa, doakan semoga dosa-dosa saya diampunkan Allah.

p/s : Bila ada rumah sendiri, ada almari sendiri..leh susun buku2 ni sume.. BESTNYE!!!!

27 Oct 2011

Sutera Bidadari


Bismillah.

Allow me to write in Malay..hehe

SUTERA BIDADARI.

Merupakan novel KELIMA yang menceritakan tentang pengembaraan Laksamana Sunan atau nama sebenarnya Saifudin Jalis. Diberikan nama Laksamana kerna tangkasnya dalam ilmu persilatan dan Sunan pula kerna perwatakannya yang warak.

Seriously, baca tentang pengembaraan Sunan ni ada kalanya terbuka pintu hati sedikit, sebabnya Saifudin ni seorang yang amat alim dan warak. Hidupnya hanya untuk Allah, sentiasa untuk Allah. Terkadang tersentuh dengan apa yang dilakukannya dan terpanggil untuk ikut wataknya. Allah...

Walaupaun Sunan hanya watak sebuah novel, tapi kekadang kesannya benar terasa.
Betapa jauhnya diri ini daripada Sang Pencipta.
So, bagusnya novel ni menyedarkan diri aku khususnya untuk sentiasa mengamalkan setiap ajaran agama Islam dan sentiasa berpegang serta yakin pada Allah.

Dan jujurnya...
Andai aku temui lelaki seakan SAIFUDIN ini, maksudku, perwatakannya..
mahu aku melamar dirinya menjadi suami aku.
^_^

SUTERA BIDADARI.
Seperti biasa, kalau tak ada konflik, itu bukanlah karya Ramlee
Kalau tak timbulkan pertanyaan, itu juga bukanlah karya Ramlee.
Dan itulah uniknya Ramlee.

Setiap karya die sama je cara konflik dia cuba timbulkan.
Sehingga kita yang baca ni tertanya-tanya, terkadang tu aku marah gak,
sebab nak tahu kesudahan cerita.

Jujurnya juga, banyak perkataan baru yang aku pelajari.
Namun, tak sempat nak kongsi di sini, di kala ini.
InshaAllah, lain masa ya? ><

Pengembaraan Sunan sudah berakhir.
Siapa Sang Dewi sudah terjawab.
Siapa Taghut juga sudah terlerai.
Setiap persoalan yang timbul dalam 4 novel sebelum ini juga sudah terungkai semuanya.

Dan tak menyesal aku follow cerita ini.
Banyak sunguh pengajaran, dan bukan semata-mata cerita CINTA!
Tetapi CINTA yang terlahir dalam karya2 Sunan ini hanya CINTA HAMBA KEPADA PENCIPTANYA.
Semoga aku juga mampu melahirkan rasa cinta sehebat itu!

Malas nak bermadah panjang.
Cukuplah rasa puas menamatkan cerita ini.
Dan syukur kerna masih bernafas hingga ke hari ini.

Menanti pula novel seterusnya...
FIKSYEN 302.

Akhir kata..
Syabas En Ramlee..
teruskan berkarya.. kerna karya mu bakal membuka pintu hati mereka di luar sana, 
inshaAllah.

p/s : Ini senarai cerita2 Sunan.. dan kalau ada sambungan lagi..aku pasti akan milikinya! hahah..gaya bahasa yang aku guna kali ini seakan kuno plak..hahah..

Bagaikan Puteri
Cinta Sang Ratu
Hijab Sang Pencinta
Cinta Sufi
Sutera Bidadari

I made my day

Bismillah.

Alhamdulillah.
Today, I really had fun. Hurm.
My day begin when I really frustrated with the washing machine at the 5th floor!
Telan my money more than RM2.
Really!!!!! aaarrggghhh!!!
I save that money and I have to ask Hajar also to support me!
Haaiihhh!!

Ok..stop there about that thing.
Sesungguhnya bersabar itu indah. :)

After Zohor, we get ready to go to MC.
First thing first arrived there, we buy ticket for tomorrow.
Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya.
Then, we ate together, Nasi Ayam Oriental. huhuhu..
qiute nice except for the Iced Lemon Tea I ordered.
Hurm... I miss Lipton Green Tea so much!!!

Then.. we discuss what to do next.
We decided to go to Jusco Aeon.
Then...
heheehhe..

We jalan-jalan there, 
We went to POPULAR..
Lots of people there. Seriously lots!!!!!!!
So we just window shopping all the books there even I really want to owned one of the book that I found really good!


Hahaha.. kesengalan telah berlaku. Sesaje ambil buku ni dan kitaorang baca!
But please.. for Muslim, DO NOT TRUST all these.
It is wrong! 
Only Allah knows EVERYTHING, not this kind of thing that will decide our life. 
Nope!!! DO NOT BELIEVE ok???!!


I didnt know that Keith publish this book.
Perggghh!!!
Excited! One of the coolest and funniest cartoon from GEMPAK!
Wanna owned it!! Angah!!! Buy for me pleaseeeeeee.... ><


This is the one I wanna have.
I read it.
Its nice actually. Really knowledgeable book!
Useful tips that really awesome!! ahaha..
But this book little bit costly for me.
So, I just remember the tips, not all, at least I can get a few to practice. ^^

And..Hajar??
hahaha..
She kept looking for RECIPE books.
Kept reading about CHOCOLATE.
All related stuff about CHOCOLATE!!
Hahahah...

After that.. we went to the DIASU!
One of the famous JAPANESE SHOP.
Really CHEAP! Well...for certain things
Things where you can get maybe more that RM10 outside...
it is better for you to buy at DIASU, because all there cost only RM5.
Jimat tak?

So what I bought actually???



Hahaha.. berbaloi! If outside.. I think it will be really costly.
CHOPSTICKS + CASE.
I can bring my chopsticks everywhere..coz it has its own CASE!!
~~wweeeeee~~~


At last!
I bought this there.
You also can get the bigger one, also only RM5.
If outside, I think it will cost around RM10++ for the big one~~~~


And this one I bought at MC!
Giler ar.. 
12 pin harganya RM10!!!
Last time beli dekat Masjid India,
8 pin harganya RM10.
So....
really JIMAT!!
hahahaha...
Alhamdulillah.

It is just not end there..
We actually watched a movie.
Hajar la ni.
We watched PARANORMAL ACTIVITY 3.
Sakit jantung tengok!
Too many suspens scenes.

For those who cant watch HORROR movies, please avoid watching this movie oke.. ^^

After that, we went home.
And Allah met us with a kind PAK CIK TEKSI..
He kept tell us a story about marriage.
Giving out tips...haha..lots of tips actually..
And also share with us his experience met with so many people.
Peergghh..
Hebat pak cik ni! haha..

It is nice to talk with pak cik..
and thank you pak cik!

And now, I sit in front of my lappy updating my blog before I go to sleep
><

p/s  : Pak Cik pesan... carilah calon yang elok2..yang beriman. Laki hensem sebenarnya tak punyai apa-apa. Iman dahulu baru Hensem!!
^^,

26 Oct 2011

Love??

Bismillah.

Love...Attraction.. Admire.. Like.. and..
Annoying...?? 

Hurm.. Girls' talk.. what else can it be?
Getting more excited if the topic is related to love story. Perrgghh.. no doubt about it.
Well, I just had mine.
Hurm.. long story but for me interesting.
As I can be a Love consultant soon. ^^

Had long and nice talk with my two sisters just now. Yup..a long talk, and I dont know what advice I want to give as I also like them, same like them..
I also like somebody. I also admire someone.
But the real thing is sis.. do you know exactly what the feeling is?
I mean..the feeling that you really felt for that person.

Apalah yang aku merepek ni.
Love.. Like.. Admire.. 
All that have different meaning.
As I said to them just now, it is not wrong to like someone, also it is not wrong to love and admire someone, as long as you know the limit. Dont cross the limit. Control yourself. 
We cant force ourselves not to have those feelings.

So, sisters.. 
First thing first is YOUR STUDY. No matter what happen, how much you like that person, YOUR STUDY is first. Think also for YOUR FAMILY. 
So... when this things in our hand then you can really think about love!

Truly speaking..I also admire someone..until now. Hurm..
that thing I leave to Allah. HE will decide the BEST for me.
So.. do not need to worry. 
Once you feel you like someone, keep in inside your heart,
unless you want to tell her/him about your feeling.

Unexpected things will happen anytime, so..
just get prepare!


p/s : "It hurts to love someone and not be loved in return...."

25 Oct 2011

Take a break!

Bismillah..

Just finish my first half section of classes for today. Another section will start at 3pm. Taking a short break, not a short nap, with my spaghetti, ICE LEMON TEA GREEN TEA, while watching GENG SURAU. I do not know how many times I 'khatam' this drama. Hahaha.. I love to watch Malay movies@dramas.

Alhamdulillah, today class so far so good. I love all the subjects I take for this trimester, with coolest lecturers. InshaAllah, I will work hard this sem as this is the last sem I have subjects, I mean subjects for my course.

Today in class, lecturer introduce to us the word that if Im not mistaken being used during Intro to Machine, one of the subjects that I love the most!
NIBBLES!!!!
Hahaha.. I love to pronounce it as it sounds so cute! NIBBLES!!!

NIBBLES is a four bit in machine language. Well, Im not gonna to explain details about it. I juz like the word NIBBLES. Last time, when my Intro Machine labtest, I have been given this NIBBLES question, and Thank to Allah, I manage to score it. 

That's why I love this NIBBLES! hahaha..

And I miss to be back in Mr Poong's class.
He is an awesome and kind lecturer, as at first, he is kinda stubborn also and strict!
hahaha.. 
Well..because of him, I manage to score well in his subject. And if I have opportunities to be an expert in this subject, I take that! I really love his subject! Hahahaha..

Ok.. wanna continue back my meal and movies..
Later have class to attend. Tomorrow holiday..

For all my friends especially Indians.. 

Enjoy with your loved ones..

24 Oct 2011

Humanity?

Bismillah

Lately, we heard lots of cases regarding humanity. Yeah.. in FB there lots of it. 
The most common one is as usual, killing each other.
Hahaha.. sounds weird right in English?

We see in the news how people out there kill their loved ones. Some said they have mentally ill, some said stress, and yada..yada..yada.. and nowadays this kind of thing is normal. It happens everyday and I think it is a must to happen. One thing that I really cant accept is how people can kill their babies.
Oh men!!! 

Many out there really want babies after married. But people today which is not married yet, have babies, then KILL THEM!  Where is your humanity towards your own child? What sins that the baby did to you as you DARE to KILL them?
This is totally sad.

And another case happened in China, a 2-year old boy being hit by a van, but no one want to help that kid even there is 13 people used that road. What they do? They just WATCH and DO NOTHING!!!
Are you happy enough if YOUR CHILD is lying there..on the road, instead of that boy.
What do you think? 
I dont know what happen to nowadays people.
Well... I just want to let it out.

Even we dont have anything to show up, or even we dont have anything to give to others, it is best enough if you can give your sympathy by helping others. It is just good enough like that. Coz we dont know when is our time to come. At least, with the good deeds we do by helping others, it will reflect back to us. Maybe Allah sends someone to help us in future. No one knows.
Things will not happen as it is, if we dont start it by ourselves.

So, reminder to me and you guys, 
Lets help each other.
No matter what happen.
And put our trust on Allah.
Never leave HIM in order we want a peaceful life ahead.

p/s : hurm... 

13 Oct 2011

Mabruk!


Hohoho...
Of course it is not me...YET..
This is special to all my seniors & friends...

Maybe too late, sorry.

Just wanna say CONGRATULATIONS to all that graduate.
To my seniors..
To my friends..

The day that you all waiting for arrived..
One step in your life..
^^

Sorry for all I did to you guys, 
and thank you for all your deeds.

p/s : Semoga apa yang dihajati dapat dikecapi. Tahniah semua!

11 Oct 2011

Koleksi

Hari ni keje saya adalah tengok TV..kemudian tutup TV, bukak balik..
Cite sekarang banyak yang tak best, 
Last sekali tukar channel 100 (FIESTA)haha..
teka saya layan apa?
layan cite Hindi+Tamil kat situ, menarik gak..
huhuhu..

Oleh yang demikian, daripada membazir elektrik, 
saya ambil keputusan kemas bilik semula.
Keluarkan semula barang2 lama sambil layan perasaan.

Bila tengok balik barang-barang tu, terasa lawak pun ada.
Banyak kenangan pada benda yang saya simpan.
Saya ni suka simpan benda yang tak penting.
Even KAD TOPUP waktu sekolah dulu pun masih saya simpan dalam kotak.
Kalau nak wat main kad, sesuai benor ar, dah cukup.. banyak la katakan..haha

Tengok semula surat-surat tawaran time sekolah,
teringat arwah mak.
huhu..
Semoga roh arwah tenang di sana.
Terlalu banyak peristiwa berlaku selepas arwah tiada.
Peristiwa yang mengajar erti siapa kawan, siapa lawan.
^^,

Ok..
meh saya tunjukkan antara koleksi yang saya masih simpan lagi.
Saya ni juga suka baca majalah REMAJA...
Banyak koleksi...tapi abah dah jual semua..haha..

Mek Nadiah bagitahu, dia tak percaya saya ni pengumpul dan pembaca setia REMAJA.
Well...zaman jahil.. sekarang tak boleh dah.. dah bukan REMAJA,
sekarang kena baca WANITA, NUR, dan seangkatan..haha ><

Ok..meh2.. kite tengok..


Yang ni merupakan koleksi kaset Ustazah Siti NorBahyah.. saya suka dengar ceramah dia, so gigih cari dan dengar time bosan dulu. Waktu belajar dulu, dalam bilik saya ada radio, so kekadang layan IKIM dan juga kaset2.. CD pun ada gak.

Hidayah itu milik Allah. Alhamdulillah,
saya terbuka pintu hati nak selami agama sikit2 pun waktu sekolah rendah,
melalui radio IKIM sendiri. waktu tu, sepanjang masa saya adalah IKIM je,

Dan jujurnya, saya rindukan AMIRAH yang ketika itu. 


Haaa..... yang ni saya start kumpul time sekolah menengah. Abah bagi duit belanja tiap2 bulan, sikit2 kumpul beli..hahaha... sebab tu saya sedikit TAK PUAS HATI bile MEK NADIAH download lagu2 WESLIFE sedangkan saya beli ORIGINAL tu!!!
hahahaha....
Bising saya kat Nadiah cakap hal ni. 
Maaf Nadiah.. sensitif lebih..


Dan yang ni adalah antara CD SPIDER yang saya ada. Kan saya cakap, saya ni dulu peminat GILER TAM SPIDER. Tengok..... gigihnya saya sampai saya cari CD die wat KONSERT.
Saya ingat lagi, time tu saya keluar dengan adik saya, kat GREENTOWN MALL, 
Bila dapat CD tu, saya seronok giler, bersyukur sangat-sangat saya dapat beli CD idola la katakan..hahaha.. 

See... jauhnya saya dulu...


Haaa...yang ni.. saya kumpul waktu sekolah menengah, time nak PMR + SPM.. haha..
bagus x? pelajar cemerlanglah katakan. #GURAU-GURAU#

Saya pun suka orang kat atas ni dulu, dia bagi talk sangat terkesan. Banyak ilmu yang saya dapat. Dan thanks buat Along yang hadiahkan certain CD kat atas..huhu ><



Ok... dua barang kat atas ni merupakan TABUNG pertama saya dan DIARI pertama saya.
Start bergiat time sekolah rendah, dan DIARI tu saya bawa hingga ke sekolah menengah.
Kalaulah abah ibu + arwah mak baca.. huhuhu.. segan oOooo..
Time saya kat MRSM BESERI dulu pun saya luahkan semuanya kat dalam DIARI ANTIK ni..



Haaa.... kertas2 ni saya simpan. Ni lah antaranya hasil kerja saya untuk ANAK-ANAK murid saya lepas. Lepas SPM, saya ada kesempatan mengajar di sebuah pusat TUISYEN, ajar subjek ENGLISH tuk bebudak sekolah.

Hurm... bukan mudah nak ngajar anak orang.
Saya ajar pun sekejap je..dalam sebulan barangkali.
So..semua persiapan mengajar saya sediakan sendiri, termasuklah melukis gambar-gambar di atas..
Terima kasih pada buku rujukan Arwah Mak dan pada Kak Lang yang tunjuk ajar macam mana nak ajar itu dan ini.

Saya pun ngajar bebudak nyanyi tau..haha..
suke tengok depa suke nyanyi.
Dan nasib baik suara saya sedap~~~~ hahaha perasan plak~~~ ><


Haaaa... yang ni plak satu-satunya CD KARAOKE saya yang masih ada. Saya ni pun peminat SHAH RUKH KHAN.. 

Gigihnya juga saya membeli CD ni sendiri.
Ada lagi CD KARAOKE, contohnya CD NASYID UNIC, DEVOTEES, INTEAM..
Tapi semuanya entah ke mana. Hanya yang satu ni saja lekat kat saya ni hah..
hohoho..

Tengok-tengok..
ni lah antara nya barang koleksi yang masih saya ada sampai sekarang.
Saja nak kongsi kasi cerita.
Tu belum masuk novel2 yang saya ada..haha..

Pepun...
satu nasihat saya, 

Jangan terlalu taksub or fanatik dengan apa yang diminati.
Kalau boleh, elakkan lah buat seperti apa yang saya buat.
Andai benda tu berikan manfaat, GO ON,
jika melalaikan.. STOP IT!

Bak kata Kak Ikin saya bila dia tahu saya beli CD SPIDER tu..

"Apalah kamu ni, benda ni boleh tolong kamu kat AKHIRAT nanti ke??"

Haa... start dari situ.. saya dah kurang mengumpul CD-CD unless saya betul2 nak!! haha..
Selagi tak melekakan dan melalaikan kita daripada menjalankan tanggungjawab padaNya, diringankan bolehnya itu.

Oleh itu..berpada-pada dan berhati-hatilah..
Ok?

Oleh itu..
jaga diri, jaga hati 
^_^

10 Oct 2011

Mini Album (Edisi 2)

Bismillah.
hurm....

Saja nak update tentang Mini Album ni.
Owh.. well..
Of course its not me.
Im not doing any recording.
But this is special for Kim Kyu Jong.

Yeah..I know, he will not know about this entry, just that, I teringat last time I did wrote something about Mini Album that all the members in SS501 had launched. 

This is the original entry.. MINI ALBUM

So..for Kim Kyu Jong, congrate oppa coz you manage to have your own mini album, as you promise, and I can't wait to see your action in musical (theatre)..
So.. better perform well, just like KyuHyun.. active in that area also..hurm..

Ok.. 
The most I like is ...
YESTERDAY.

It is the same like RAINY HEART by Heo Young Saeng.
And waallllaaa..
I make it as my ringtone to replace Young Saeng oppa's song.
So..you better be proud eh..



><


Do listen to it.. nice for me ^^,

9 Oct 2011

Rumah baru

Hari ni, saya mencuba satu buah yang baru (bagi diriku r)
hurm...
Bentuknya macam manggis kat dalam tu. Rasenya..hurm..boleh la, rasa masam ngn kelat sikit2.
Orang tu cakap buah ni kat cameron.. hurm..
Tapi silapnya, saya lupe nama buah ni..hahaha..

Ok.. entry kali ni, bukannya nak cerita sal buah. Nak cerita sal my BABY.
TARO!!!!

Alhamdulillah, akhirnya, hasrat saya tercapai. Allah sampaikan.
Time saya main-main TARO pagi tadi kat meja luar, ibu datang kat saya, sebab kami nak keluar kejap.

Me: Ibu, kaktus ni panjang ke atas ar. Beza dengan waktu saya beli, kembang..haha. 
Ibu : Ni ada yang tak kena cahaya ni.
Me : Kene tukar pasu la kan ibu? Cam ada yang dah x tahan je jari-jari ni.

Ibu angguk.
Dipendekkan cerita, ibu carikan pasu baru kat Tesco, tapi x jumpa.
So, kami pergi ke kedai bunga kat depan SILIBIN, kalau sesiapa yang tau, memang akan tau ar kedai bunga ni. Tauke die baik dengan ibu. Alhamdulillah, kelebihan kat situ.
So, survey sikit-sikit...


Inilah dia pasu baru yang IBU belikan. dapat DISKAUN 30 SEN. hahaha.. Tanah lak PERCUMA.
Mekasih pada ibu dan tauke tu.


Yang ni TARO yang berusia 7 ari..haha.. Jujurnya saya risau tengok TARO ni.
Entahlah, ini pokok saya yang pertama saya beli sendiri, minat sesangat nak ada pokok sendiri secara tiba-tiba. Dah ada pasu baru ni.......


Me : Ibu, nak buat macam mana ni?
Ibu : Buat lubang tengah2 dan adjust kasi masuk.

Saya pun eksperimen sendiri, bawa keluar sendiri. takut juga, takut tak jadi.
huhuhu....


Haaa... ni lah pasu asal TARO..huhuuhhu...
Berlari saya jumpa ibu semata-mata nak tanya betul ke tak apa yang saya buat?
TARO leh hidup x nanti?
Pastu, ibu amik spray, spray kat TARO.
Ibu cakap tu spray baja, sebab saya tak ada baja benih, ibu kasi yang itu.
TERHARU.....

MEKASIH IBU.... T-T


TTTAAAADDDAAAA....
Ni lah dia TARO yang baru.
Amcam?? hehehe..

~Pandangan dari atas~

Pastu, saya letak semula TARO kat tempat asal dia.
Time nak letak tu, abah baru balik dari Masjid,
abah tengok saya, abah senyum..hurm....
Ngan muka selamba, saya pesan kat TARO, supaya dia hidup dengan baik. ^^


Pada Ibu dan Abah,
syukran.

Pada TARO,
hidup baik2. Ibu hadiahkan pasu tu. Semoga kamu suka.
Bak kata ibu, letak kat meja study. huhhu.. ><

p/s : Anak tauke kedai bunga tadi tu hensem ar..hahaha.. Bunga Raya girls... TARO dah ada rumah baru~~~~~~ uhuhuh

pp//ss:: Ya Allah, berikan aku petunjukMu dan pimpinlah tanganku ini, masih jauh untuk aku berjalan. Andai aku mengah dan terkapai, tenangkan aku dengan kalimahMu. Ampuni diriku. Terima kasih kerna menyedarkan aku.

 

~ cahayanurish ~ Template by Ipietoon Cute Blog Design