Sunday, August 07, 2011

Bezanya Aku & Mereka

Bezanya Aku & Mereka..

Alhamdulillah..masih diberi kesempatan untuk terus berada di dunia ini, 
masih berada di bulan yang penuh dengan barakah ini.

Tengah hari ni, saya buat sedikit research tentang assignment Muslim Modern saya,
tajuk yang saya pilih kekadang memeningkan kepala sedikit, tapi apa da hal..ilmu tu kan.. ><

Seperti yang saya katakan semalam pada seorang sahabat baik saya, hoho..

"Hidup mengajar kita erti pengalaman. Kita belajar jatuh, kita belajar sakitnya. Dan kita belajar, apa yang kita mahukan tak semestinya indah"

Yup..itu apa yang saya rasakan.

Saya dah lama search tentang MACMA Ipoh,
sebab hari tu saya ada nampak signboard kat Ipoh, time jalan2 kat GreentownMall.
Saya teruja sangat nak tahu dan kalau boleh mahu sumbangkan sedikit tenaga saya untuk mereka.
Bukan semata-mata kerna assignment saya ni.

Bezanya Aku & Mereka..

Hari ni, Allah gerakkan hati saya untuk menaip dan mencari.
Dulu cari saya tak jumpa apa-apa dan saya sedih sikit... sikit jek pun..hohoh..

Tadi saya jumpa, kebanyakkan yang ada dlm organisasi tu kenalan Brother Lim.
Allahuakbar!
Saya sangat teruja dan mula baca kisah mereka, satu-persatu.

Bezanya saya dan mereka..mereka lebih tahu dan mendalami akan Islam itu sendiri..
Kerna mereka mencari bukannya mewarisi.
Jujurnya saya katakan, ilmu mereka jauh lebih tinggi dari saya yang beragama Islam sejak dilahirkan ini.
Betul kata Ustaz Ahmad..
Kita bukannya nak mengkaji tapi hanya mewarisi semata-mata.
Terpana di situ!

Alangkah baiknya jika saya ditakdirkan mempunyai keluarga yang beragama Islam? Tetapi saya tidak menyoalkan urusan Allah SWT, pasti ada hikmahNya di sebalik setiap urusan. ~http://lifemualaf.blogspot.com/~

I have noticed a few things from Muslim which really amazed me and change my image of Muslim :
  1. No matter how busy, they will always remember to pray.
  1. The female in Muslim will wear tudung which for me is really polite and beautiful.
  1. During their prayers, the Muslim really concentrate 100% on their prayers, and not on handphone and other stuff. ~http://obiwanz2020.blogspot.com~


Saya quote salah satu daripadanya.

Saya kagum dan bersyukur kerna Allah memilih mereka menjadi saudara kita. Malah, mereka lagi hebat dalam kegiatan dakwah yang dijalankan. Jauh lagi baik daripada kita (kepada saya khususnya).

Bezanya Aku & Mereka..

Hohhoho... bila dah ada sumber untuk dibaca saya rasa suka pula. Benarlah kata orang berilmu,
belajar tidak akan pernah habis. Betapa luasnya ilmu tersebut. Wah2.. saya sangat teruja nih..haha.. padahal... Selasa ni exam saya tak study pe2 lagi..huahahaha.
(Mira..tolong ubah tabiat buruk tu... ^^)

Cukuplah entry saya kali ni. Saya nak menulis. Itulah saya.
Apa yang ada dalam hati ni, akan saya taip isikan kat blog ini..huhu..

Bezanya Aku & Mereka..

Harapan saya, semoga hajat saya ni tercapai sebelum saya melangkahkan kaki keluar daripada MMU dan menjejakkan kaki ke TM nti. Dan semoga Allah sentiasa mempermudahkan jalan saudara-saudara baru kita di luar sana. 

Kalian sumber inspirasi saya.

No comments:

© ~ cahayanurish ~ | Blogger Template by Enny Law