Followers

My Wattpad

31 Jul 2011

Ahlan Wa Sahlan...

Beberapa jam lagi, akan ketemu dengan Ramadhan.
Ya Allah, sampaikan ak kepadanya.

Semoga Ramadhan kali ini lebih baik hendaknya daripada yang sebelum2 ni.
Semoga serinya Ramadhan ini lebih serinya inshaAllah...

Lets below speak for me..





dan..ini untuk selingan..


p/s : Ahlan Wa Sahlan ya Ramadhan

29 Jul 2011

Oh My Allah!

Aleep : " Mira, nak makan apa hari ni? Nak order ni? "

Aku : " Tanya Fikri...akak nk wafle coklat "

Tetiba sesuatu terjadi kat atas meja Aleep...

Aku : " Oh My GOD!!!! "

Aleep : " Mira... bukan Oh My God.. tapi Oh My ALLAH! "

Aku....terkedu...

p/s : rindu sesi kena-mengena dan sesi makan bersama Talent Sourcing~~ ^_^


28 Jul 2011

Ahmad Danial


Gambar terbaru Ahmad Danial~~~
Itu pun request kat adik..alang2 wish kat die ari jadi..
Minta sekali gambar budak kecik ni.

Comelnye!!!!
Masih tidak ada kesempatan lagi untuk saya pulang ke Ipoh bertemu dengan anak buah saya ni.
Saya nak sangat jumpa dia.. tengok gambar pun tenang dan rasa sebak.
uuwwwwaaaa!!!!

Besar sungguh dugaan saya ni!! hahahaha..

Ahmad!
Mak cik nak jumpa kamu!!!
Tak sabar dah nie!!!!!!!!!

GediX Time


Ohaiyo..
Ambil masa sedikit untuk update blog tersayang.
Dah lama tak experience mimpi nie..hehehe

Mimpi ek..hehhee..
Baru-baru ni saya experience something yang saya harapkan dan saya minta setelah sekian lama.
Tapi entah mengapa..
Saya tak rasai kehangatannya seperti saya mahukan awal-awal saya habis intern dulu.
Cewaahh..
Baru saya teringat..

Manusia ini.. tidak pernah nak rasa bersyukur,
bila mana Allah hadirkan sesuatu yang baginya kegembiraan, lebih-lebih lagi
setelah bertungkus-lumus mengharapkannya..
seakan-akan tidak pernah rasa cukup dengan perasaan itu.

Tidak boleh ke untuk fikir..
"Wah!! Allah dah makbulkan doa aku! Ya Allah! Kelu lidah.. Beku jantung.."

Itulah dia manusia.

^_^

Haaa...sudah kenapa senyum plak nie?
Sebabnya..
saya sangat seronok.
Saya sangat happy.

Saya dapat rasakan..
gaya-gaya bodoh die dah start dah.
hahaha..

Izinkan saya nak tulis gila-gila dan gedik-gedik sini.

Even untuk beberapa tika kelmarin, 
saya tetap bahagia tapi silapnya,
saya ikutkan kata hati untuk diam, sedangkan dia telah banyak bantu saya,
terlalu banyak.

Semalam juga.. Allah tunjukkan saya something.
Yang selama ini saya ingatkan something..
Tapi bila kat depan saya, saya mula sedar something.
Something itulah yang buatkan saya kembali tersenyum
Syukran ya Allah.

At least, aku tidak tersalah anggap.
hahaha...

Dan pagi tadi, sedang saya lelap sekejap, merehatkan diri setelah makan ubat yang mengantukkan,
saya diulit mimpi yang saya sendiri tak sangka ia akan datang..^_^.
Sungguh bahagia!
Tapi yang saya ketahui, dalam mimpi tu, abah macam tak suka, memang kena hentam teruk-teruk ar..
Tapi dia steady jek..haha..

Dan saya terjaga time nak makan. Addoooiii~~ nape lah tak tunggu saya habis makan dulu baru kasi saya jaga? hehehe..

Pepun..
memikirkan benda-benda ni buatkan saya sedikit tenang.
Dan dengan kehadiran RAMADHAN tak lama lagi ni,
lagilah membuahkan bunga bahagia saya.
Tak sabar nak jumpa dengan kekasih hati nie..
even tak dapat berada di sisi keluarga


Ada iras rupanya mereka ><

Ok.. habis sudah sesi merepek dan gedikzzzz saya..
Kalau ikutkan nak letak lagi,
tapi rasa kurang molek lak..
Pada yang faham, doa-doakan lah.
Andai dia bukan untuk diri saya,
saya terima.

Tapi doakanlah semoga Allah bukakan pintu hati dia untuk Islam.
Itu lagi bermakna buat saya daripada dia bergelar raja di hati saya.

p/s : Semoga Allah lembutkan hati kamu..dan harapan aku.. semoga kamu bersama-sama dengan kami.

27 Jul 2011

hehe


Alhamdulillah..

Satu part sudah selesai..
Terima kasih pada semua yang terlibat.

Macto akan sentiasa dalam ingatan..huhuhu..

Nak curi masa siapkan video.. dan clubnye..
Memang susah.. tp disebabkan bebudak group yang hebat2..
Alhamdulillah yang dirancang berjalan dengan baik dan lancarnya. ^_^

Kelmarin IMAM MUDA HIZBUR hadir berikan talk tentang Ramadhan.
Sangat best!
Alhamdulillah dapat input2 yang bernas dan bernas. Mekasih Imam Muda..
talk anda memang menarik.
Semoga dapat istiqamah Ramadhan kali ni ^^,


Yeay!
Ubat!
Urrrgghhh...
Doktor suruh makan untuk ubati infection.
Lupa nak tanya macam mana leh kena infection.
Asalkan tak bengkak besar, tak perlu operate! 
Nak makan ikut time yang payah nie.. hurm.. =.=''

Xpe..usaha..yang menyembuhkan adalah Allah.

p/s : Kenapalah lif tak rosak tengah hari tadi..hurm...




23 Jul 2011

Participation with Care Club (2nd time)


My second time participate with Care Club..

This is my second club that I'm currently active after Usrah.
Yup..
Please don't ask me why I'm not active others beside Care Club.
Don't make any assumptions also..please!

Last time.. I was enjoying with their Ice Breaking.. yeah.. enjoying.
I met new faces, especially different races and religion.
That was tough for me to mix around, but Allah made my path easy..
hehehe..
Alhamdulillah, I can know many people, and they do understand us (Muslim),
And truly.. I really enjoyed the last program even I'm really TIRED!!

So.. today.. again, Care Club organised an event.
Spending time with old folks (Bukit Baru).
This is my first time go there, and meet them.
Seriously.. in the beginning, there was a conflict.
Till we on the bus also, still have conflict.
Luckily they asked why and why..
and Alhamdulillah, at last they do understand.

Truly.. there was nothing and nothing celebration about Mother Theresa.
Thank you to Rahve, Shaun, Prema, and others for understanding us.
It really hard.
But the main purpose we went there, just to have fun with them.


Poor.
They being left there.
See that mak cik. The blue baju kurung one.
Her name is Embok.

I wonder, why their children sent them there. At least, for mak cik Embok, she suppose not to be placed there. The place really not suitable for Muslim. Seriously...


I really had fun there. Touching also!
Seriously..
I cant go near and really near.. I will cry..
So.. I just be biasa-biasa only.
Purpose come there to have fun..not to create touching moment!


Mak cik Embok...
I keep wondering.. why?? why?


Madam Rohaida.
Nice lecturer and nice person.
She always talked to me and asked me about mak cik Embok.
Why she being sent there?
How she being sent there?
Not other place?
Just like a mom.. a mom for me..
Nice madam Rohaida!


Also Auntie Le! hahaa.. I practised my Mandarin with her.
She loves red..hong se in mandarin.
Hahaha.. nice talk with her. 
She pegang my tangan and not let it go makes me want to cry.. 
at last.. I grab Kak Fateha's camera.. if not.. i sure cry there..haha


Ahmad!
The only malay guy there. 
What a nice of you.
Thank you dear.
Have nice time chatting with you.
There's a lot I want to ask you..
What ever  it is..
Thank you..

He is from IPOH some more!!!!

*****************************************************************

Just wanna say that,
we do not know what will happen in future.
Love your loved ones..
and spread the love you have to others..

In order you want people to love you..
You first have to love others.

Thank you Allah.
YOU make me feel hard in the beginning..
And YOU made me feel relief in the end...

And I manage to know people better and better.
Semoga KAU meredhai apa yang aku lakukan selama ini ya Allah.

p/s : This will be my last event.. and my last program..hehehe. but if Care Club organize something.. i think i will join lagi kot..hahaha..

19 Jul 2011

Midterm dia


Senior : Dah habis midterm? (tanya sebab nampak study kat library Isnin lepas)

Junior : Saya nye midterm lusa ni. Saje wat latihan banyak-banyak.

Senior : Wahh.. bagus betul kamu!

p/s : Moral of the story... fikir sendiri..hahahaha

18 Jul 2011

Hurm

Dah masuk minggu ke-7..
Semakin pack dengan assignment dan midterms.

Entahlah.. salah satunya yang saya kurang gemar adalah presentation..
hurm..presentation...

Minggu depan dah start presentation, dapat lak 2nd group kan..
Hopefully semua yang dirancang berjalan dengan lancarnya..

Minggu ni bagi saya pack la jugak.
Bersenang-senang dahulu, bersusah-susah kemudian
Begitulah umpamanya..hahaha

Minggu ni lebih banyak kepada discussion assignments.
Macam tadi, pergi company, best lak mandu manual, lama tak bawa kereta, last bawa pun bawa kereta auto, bila dapat sentuh dan pegang gear manual ni, gian dia semacam je..huhuhu

Satu perkara dah lepas,
pasni kena memikirkan sal event Sabtu ni.
Even saya bukanlah merupakan komiti yang kuat, tapi peranan saya bagi saya boleh tahan lah.
Dan saya bersyukur kerna diberikan tugas begitu, at least, bila saya nak ajak member2, saya yakin dan tak was2..hehehe

Care Club ni sangat baru.
Even depa nye ice breaking sangatlah ntah apa-apa..haha
Tapi usaha dan semangat yang depa tonjolkan buatkan saya rasa bangga dengan depa.
So..event yang akan datang ni harapnya semuanya berjalan lancar.
Segala kekurangan, pejam sebelah mata je la kan.. ><

Dahlah saya terlepas 2 meeting.
Maaf ek.

Bahang ke-tension-nan pun mula terasa,
kalau saya amik FYP lagi terasa kepala nak meletup..ahah..
Jangan cakaplah..
waktu diskusi, apa yang kengkawan sembang sal FYP saya duk pandang je depa..
hahhaa..
terasa nyesal pun ada gak..
haaiippp!!!!

Ada baiknya saya menamatkan ini entry..
Perlu siapkan diri untuk hari yang pack esok.
Ya Allah..
aku benar perlukan kekuatan.

p/s : ada kalanya saya rasa saya sudah gagal menjadi seorang leader..hurm... kesian anak buah saya.
Maaf..korang dapat leader yang macam ni.. Sampai satu tahap, saya maleh nak fikir dah.. Pepun thx pada arwah mak dan abah kerna menamakan diri saya dengan Nur Amirah.
hurm...Abah....mira nak balik.... 



Entah mengapa..
saya suka tengok dua hero ni..hehe
Han Geng (HanKyung) siap tengok JunKi tu..
sebabnya dia tengah tengok saya!!hahaha


17 Jul 2011

Ahmad


Ahmad!

Hahahah.. anak buah saya yang keempat..
Lahir ke dunia ni pada 8 Julai 2011.

HUhuhuhu..
sayangnya saya tak dapat nak balik.
Dengar cite dia kena demam kuning teruk, sampai sekarang masih menerima rawatan.

Semoga kak lang, abang lang kuat,
dan semoga Ahmad sihat!
Tak sabar nak jumpa kamu owh!!!!

Dan ini gambar terbaru,
di-snap ketika dia sedang tidur..huhuhu


hahaah.. comelnye!!
tutup mulut tu Ahmad!!

p/s: Syabil dan Syamim dah ada geng! wwweee~~~~
Terima kasih ya Allah atas kehadiran si kecil ini..

Dua hero

HAN GENG


VS

LEE JUN KI

P/S : akhirnye..  dapat gak letak dua hero kat atas tu..hehehe. disebabkan x install lagi software meng-edit..so gmbar diedit ala kadar.. 
mekasih PAINT!

Kurus >> gemuk...

Berita dari Berita Harian online..

Pil gemuk RM5 bawa maut
Oleh Omar Osman
bhnews@bharian.com.my
2011/07/17

Ibu tunggal lumpuh seluruh badan, darah keluar ikut dubur 

SUNGAI PETANI: Risau dengan bentuk badan tidak menarik kerana kurus, seorang ibu tunggal maut selepas mengambil ubat menambah berat badan yang dibelinya dengan harga RM5 dari sebuah kedai ubat tradisional dan produk kosmetik, di sini, pagi semalam.
Che Su Md Isa, 29, dari Taman Arked, didakwa membeli ubat itu Khamis lalu dan selepas makan pil berkenaan, suhu badannya tiba-tiba meningkat selain lumpuh seluruh badan.


Bapa mangsa, Md Isa Tahir, 54, berkata Che Su, ibu seorang anak lelaki berusia lima tahun mengadu sakit perut dengan suhu badannya meningkat menyebabkan isterinya Halijah Mahmud, 50, mengelap tubuh anaknya itu dengan air bagi menurunkan suhu badan. 

“Ketika itu dia tidak mampu menggerakkan tubuhnya yang kelihatan seperti sudah lumpuh. Pada kira-kira jam 2 pagi tadi (semalam) Che Su menjerit memberitahu perut, dada serta tulang belakangnya terlalu sakit dan dia meninggal dunia setengah jam kemudian. 

“Lebih menghairankan kami apabila darah terlalu banyak keluar melalui duburnya menyebabkan kami terpaksa memakaikan lampin pakai buang,” katanya ketika ditemui di sini, semalam. 

Md Isa berkata, apabila melihat keadaan anaknya itu semakin teruk dia menelefon ambulans dan sebaik pasukan perubatan itu tiba, Che Su disahkan sudah meninggal dunia. 
Katanya, anaknya yang bekerja di sebuah kilang di Bakar Arang, di sini, tidak terlalu kurus dan terkejut apabila mengetahui dia mengambil ubat menambah berat badan. 

Sementara itu, adik mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Umi ketika ditemui berkata, kakaknya itu pernah mengajaknya mengambil pil itu bagi menambah berat badan kerana dia risau dengan bentuk tubuhnya yang kurang menarik. 

“Saya tidak mahu mengambilnya kerana bimbang kesan sampingan dan saya juga tidak pasti sejak bila kakak mengambil ubat berkenaan. Saya hairan mengapa kakak mengambil ubat itu sedangkan badannya tidak terlalu kurus," katanya yang sedih dengan kejadian itu. 

************

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh arwah.
Semoga artikel ni memberikan sedikit iktibar.

Saya teringat time intern dulu, ada sorang adik ni selalu cakap kat saya.

"Mira, saya ni kurus sangat lah. Nak kasi gemuk sikit,"

"Makanlah something yang leh gemukkan kamu"

"Apa dia ek? Dah try search tapi semuanya tu menambahkan protein je,"

Ok...terhenti di situ,
boleh dikatakan tiap2 hari cakap nk gemuk dengan saya.
Addoooiii la..

Tak salah untuk melakukan perubahan tapi jangan sampai memberikan kemudaratan.
Dan tak salah untuk membandingkan asalkan tak menimbulkan kekacauan.

Banyak dah dengar, termasuk dari dirii saya sendiri.
Jadikan iktibar setiap apa yang telah berlaku.

p/s : bersyukurlah dengan apa yang telah diberikan pada kita semua, baik kecil atau besar. Kerna setiap pemberianNya adalah yang terbaik!

16 Jul 2011

Sarang


Now i know the meaning...

hurm..


full version of it~~~

snow pemalas


Cutenye snow pemalas tu...
Even saya ni suke benda2 yang kelam2..
Tapi saya rasa yang di atas sangat comel oke.. ^_^

Ok..saje je nk update..
adios..
hahahaha

p/s : rasa berbaloi x bace dan bukak blog ni? hehe

15 Jul 2011

Harry


Last episode of  SAMURAI~~

Hahaha...

Alhamdulillah tercapai hajat Eda nak mkn KFC..
tercapai jugak hajat nak tengok Harry Potter.

Hheeheheh..
Pepun..happy belated birthday tuk Eda dan Kak Iqa..
dan happy belated belated belated birthday tuk Nadiah, Wani dan Ecah.

Harry Potter!
Perrggghhh..
x sangka..
salah satu cerita yang saya follow hingga ke sudah akhirnya tamat juga!
Sangat sedih tau!
Saya tengok Harry membesar macam mana, dari kecik sehingga dia dewasa.
Dan sehingga lah ada Albus Severus Potter~~~

Adalah scene yang saya terharu lebih sikit sebab saya ni jenis cepat terharu.
Terharu oOooo... 
Di saat Harry susah, ada yang datang, lindungi dia, tak tinggalkan dia.
So sweeettt.. OMO!!


 ~ Kami antara yang terawal masuk pawagam. Sempat bergambar lagi owh!! hahaha ~

Pepun...tahniah pada semua.
Cerita yang best!
Harry..
kita tak akan bertemu lagi pasni..
jagalah diri sebaiknya.

Bila ingat balik..
cepatnya masa berlalu.
Cuba bayangkan time Harry kecik2, baru masuk sekolah,
muka budak2.. sehingga sekarang, dah dewasa.
Tua setahun je pun.
Menunjukkan juga betapa saya juga sudah meningkat dewasa.
=.='

Tak sedar pun..
terasa masih budak2 lagi.
Masih terasa diri muda aje..hehehehehe..

15 JULAI 2011..


Kenangan saya dengan Mr Harry berakhir di sini.
Saya follow pun sebab saya sangat suka cerita2 fiksyen dan kuasa2 nie.
Sangat menarik!

Akhir kata...
Jom sama2 siapkan assignments!hahaha

p/s : satu dua tiga.. maafkan saya atas tutur kata saya yang mengguris hati. Dan tahniah buat Ilah! ^_^

Yiruma


Yiruma

14 Jul 2011

Untukmu


Jom selawat banyak2..
Semoga kita tergolong dalam mereka yang mendapat syafaatnya di akhirat kelak.
Ayuh...

p/s : mari menyucikan jiwa. Ya Allah..benar aku teringin dan mahu bercakap dengannya. Hadirkannya dalam mimpiku..kerna aku terlalu merinduinya. Sangat merinduinya. Aku mahukan belaiannya.. Ya Allah kuatkan aku..dan sampaikan rinduku padanya.. katakan.. aku sangat menyayanginya..dia tiada ganti.. maafkan mira..

11 Jul 2011

Kad EP


Amacam... 
smart tak?

hhahahaha...
I should put this on my tum....

Hahaha..

Pagi tadi abah ibu telefon..

Pepun.. saya dah dapat kad EP!!!

~~wwwwwweeeeeee~~~~

8 Jul 2011

New Entry~~~

Bismillah 

Alhamdulillah..
Hahaha... tak sampai sebulan pun kan blog ni ditutup,
akhirnya dibuka semula.

Jika bukan disebabkan saya berhijrah, sudah tentu blog ni akan sentiasa sunyi sepi.
Haaaa....

Kalau dahulu, saya gemar menulis di atas kertas, even bila saya sudah punyai diari maya, saya tetap mahu lakarkan sesuatu di atas kertas.
Namun, sejak beberapa minggu yang lepas, keinginan saya untuk kembali menulis kian menurun.
Adakah disebabkan perubahan hormon? 
Ohhooo... atau mungkin disebabkan saya ni PEMALAS?
Hahahah.. itu mungkin tersenarai dalam list jawapan yang ada.

Ok la.. straight to the point.
Im not one of the Bunga Raya Girls anymore... T_T...
If can, I dont want to declare like that. 

Dan kalau ikutkan hati dewasa saya ni,
saya tak nak pun,
tapi saya diingatkan dengan mesej adik saya sendiri.

"Tak pe, pengorbanan demi abah ibu, semoga Allah redha"

Saya terkesima. Setiap kali adik cakap something, mesti saya terdiam. 
Dulu waktu gi jalan-jalan kat Cameron, kami satu keluarga je Muslim, yang lain non-muslim,
Saya cakaplah saya rasa segan dan pelik berada dalam kelompok begitu.. 
Then Ilah bersuara..

"Islam itu datang dalam keadaan asing, dan sentiasa akan berada dalam keadaan asing. Cuba tengok, kita je yang Islam, tak ke asing tu? Seorang yang asing berada dalam kelompok yang asing baginya,"

Saya fikir...benar juga kata-kata adik saya tu..
Tiba-tiba terus saya lirikkan ingatan saya pada pengalaman menjadi fasilitator Care Club baru-baru ni.

Ok... dah meleret kan...
Walau apa pun yang saya lakukan, semoga Allah redha dengan semua ini.
Pada sahabat2 di Bunga Raya, bukan senang nak buat keputusan ni,
korang tetap kawan2 aku yang terbaik!
Saat2 akhir kat rumah memang bermakna, sangat bermakna.

Ala... bukan jauh pun... 
Nasib baik tak buat keputusan nak ke China ke.. ape ke...hehehe...

Ok lah... nak rehat..
Sangat penat, fizikal dan mental,
mahu tido dan tido..hehehe..
esok baru fikir sal semua assignment yang ada.. 
wwwwweeeee~~~~

p/s : selamat kembali Nurafaz@Nurish . Aiseh.. semua bebudak rumah baru semuanya junior2.. aku jek yang senior.. =.=''''''''

pp/s : internet kat sini mmg 'laju'.. sehinggakan sampai sekarang tak leh nk buka Twitter dan Tumblr...
ttteerrrrbbbaaaiikkk~~~
[ sentiasa bersyukur ye cik Mira dgn apa yg ada ]
 

~ cahayanurish ~ Template by Ipietoon Cute Blog Design