Followers

_Nur Amirah Ishak_

My photo
đź’«Juru bekamđź’«Penulis & penterjemahđź’«Perunding Takaful Ikhlas Berhad & Shaklee đź’«Kaki Travel (◕‿◕✿)

Tuesday, March 22, 2011

Tuesday - Soal hati ke hati bersama SV


How should I say this?
Adoiyai~~~
Amirah.. tak de cerita lain ke?

Inilah cerita pemulaan bagi diri saya yang sedang intern ni.

Hari ni..
Tak ramai staff TS yang ada kat pejabat.
Kak Aida dgn halnya [lupe apa nama dia]
Kak Punitha tak sihat.
Fareed dengan exhibition kat Sarawak.
Nadia dengan program kat UiTM.
So, pejabat sedikit sunyi.
Kalau saya tak ada kerja, saya akan lepak kat meja Nadia, sembang-sembang dengan dia. Tapi hari ni dia tak ada, saya sunyi sikit.

Oleh itu, saya siapkan star saya.
Habis dah kertas tu saya buat kat pejabat, punyalah tak ada kerja.
Oleh kerna staff tak ramai, so nak minta kerja pun tak guna sebabnya mereka hanya busy dengan kerja mereka. So, saya pun tunggu je depa bagi kerja kat saya ni hah.

Sampai jam 11 gitu, 
Kak Farah panggil, ada kerja katanya.
Oleh sebab Kak Farah handle MSC Staff, so kerja dia based on that only.
Saya backup sikit-sikit.
Adalah tulis memo tadi, ada juga kira gaji mereka tadi.
Dah lama tak menaip urusan rasmi, kekok sikit plak. hahaha.

Tengah-tengah wat kerja,
Kak Akma panggil saya, selaku supervisor saya. Memang hari ni janji saya nak duduk bincang dengan dia.

"Apa yang awak nak buat. Any ideas? Kita duk bincang sini," Kak Akma mulakan bicara.

Saya yang duk sebelah dia memang blur sangat. Tak pernah saya blur macam ni.
Yelah, orang tanya saya tentang sesuatu yang mampu bantu operasi kat TS.. overall Petronas.
Apa perasaan korang time tu?
Jujurnya, saya memang tak tahu nak cakap apa.

"Jujurnya kak, saya memang tak tahu nak buat apa ni kak,"

Kak Akma diam je. Nampaknya still menanti jawapan dari saya ni hah!
"Apa pendapat akak?" 
Akhirnya saya cuba guna style sembang antara akak dan adik,
bukannya antara pekerja dan bos.

"Awak pun tahu kan, banyak benda yang boleh di-system-kan kat HR ni, tapi susah sikit,"

Saya angguk je.
"Apa ya saya nak bagi kat awak, supaya tak rugi awak ni,"

"Saya tak kisah kak. Kerja apa pun saya tak kisah nak buat,"
"It is not good for you, for your performance in study. Hurm..."

Saya rasa hopeless sangat! 
Dan saya sangat down!

"Kak.. apa kata kalau saya drop subjek intern ni. Apa pendapat akak? Saya tak tahu nak buat apa kat sini. Ada baiknya saya buat lain kali intern ni"
Saya luahkan juga apa yang saya nak luahkan..

Kak Akma terkejut!
"Awak dah sebulan kat sini, lagi dua bulan ni, kita boleh fikirkan apa yang awak nak buat kat sini"

Kak Akma panggil Kak Ida dan juga Kak Farah supaya join sekali perbincangan tu.

"Ni hah.. nak bagi apa kat dia ni supaya dia leh come out something value for herself.."
Kak Farah tengok je, Kak Ida pun begitu.

"Kami semua IT.. tapi kerja kat HR ni. Awak boleh tanya apa je kat kami bertiga ni"
Kak Akma sambung.

Kak Akma memang giler programming. Dia sendiri cakap yang dia suka programming. Dia pernah pelajari Cobol dan interpret dalam languange programming biasa.
Kak Farah more to Multimedia. Dia pernah wat permainan motor (Virtual Reality) waktu FYP dia.
Kak Ida.. tak sempat nak selidik.
Hebat ketiga-tiga orang ni hah...

"Aku cadangkan dia buat....."
Bermulalah perbincangan tentang projek saya.
Memang habis-habisan mereka berikan idea pada saya.
Nak saya hargai apa yang saya ada di sini.
Saya duk angguk dan senyum.

The truth is..

My body is made up of half PROGRAMMING language, half MATHEMATICS and a very little portion of MULTIMEDIA. So, tak pasti sama ada mampu atau tidak untuk aku lakukan projek itu kerna melibatkan 100% of MULTIMEDIA.

^_^

No time to mengeluh lagi.
Time to work.
Thanks for your concern Kak Akma, Kak Farah.
Kak Farah yang paling cuak bila saya cakap saya nak drop dan resign daripada company,
siap ada sesi yang lain dengan Kak Farah.
InshaAllah..ada apa-apa tentang hal tu saya laporkan.
Setakat ni, yang berani hanya seorang, dan saya tak akan biarkan mereka pengaruhi diri saya ni.
Di mana-mana sahaja semuanya sama!

"I want you to be comfortable here,"
pesan Kak Farah.

"Last time.. I really culture shocked! I'm an IT student, typical student! My life is programming, tapi dapat kerja HR. It really takes time Amirah,"

Thanks Kak Farah..thanks..

Semoga ini permulaan yang baik.
Apa je yang saya perlu buat?
Tunggu Jumaat ni. Dateline saya kena hantar first task.
Once diterima, saya akan bongkarkan kat sini.

Sir Fikri..saya tak jadi nak resign..hahahahaha

p/s : pepun.. saya masih belum mampu melahirkan rasa seronok ber-intern seperti mereka-mereka yang lain. Dan saya benar-benar mahu merasainya.. ^_^.. saya harap mampu perform terbaik buat mereka semua. Komawoyo...Tiba-tiba saya teringat time first saya mohon padaNya sal intern ni. Saya redha dan saya bersyukur. At least..saya dapat kenal dengan dia dan dia dah approve saya jadi kawan! hahahaha

3 comments:

Aizuddin said...

kalu menda2 di HR utk disistemkan...mcm aku ckp...guna je MS Excel...

ko terer math...boleh wat formula tuk MS Excel...

mcm aku wat tuk cmpny aku...ko nk sample tuk gambaran,aku leh anta thru email...sgt simple tp boleh membantu org tuk key in data dlm MS Excel...

tp kalu dh ada...carry on...tak semestinya menda tu kena berat...menda2 ringan pun xpe...asalkan melibatkan IT...

..: nurish :.. said...

thx din..
depa dh assign benda kat ak..
jumaat ni ak kene anta first draft..
ada dua peringkat.. siap yg pertama ni.. baru ak g peringkat yg kedua..

Aizuddin said...

owh...
kalu dah ada bgus r...
teruskan je la...
jgn pikir advance sgt...
biasa2 je sudah...pastu nk improve,improve la...

 

~ cahayanurish ~ Template by Ipietoon Cute Blog Design