Followers

My Wattpad

23 Jan 2011

Put it into sleep

Today..I really dont have mood.
Now I know why I really want to go back home.
Wanna have my study week here.


Mek...
My cat.

I called him MEK.
Really sad.
He's sick.
And now he's gone.
In front of my eyes.


Doktor cakap.. penyakit ni common pada kucing.
Dan Mek dh sampai tahap serius.
Dah tak ada harapan nak hidup.
Kalau dibiarkan ia terus hidup, memang akan menyeksakan diri Mek sendiri.

Mek dah tak leh minum, tak leh makan.
Buang air berdarah.
Penyakit ni berjangkit daripada kucing lain.
Ia serang mulut melalui saluran pernafasan, sampai ke bawah.
Tu yang Mek tak leh nak makan tu.

Tadi kesian..
Mek nak minum pun x dapat.
Dia kuis-kuis air dengan tangan dia nak minum.
Akhir sekali, ibu suapkan dia minum.
Pastu dia batuk.
Kesian sangat.


Nampak tak yang saya bulatkan tu?
Itulah najis berdarah dia.
Tak tahu apa yang keluar tapi berair dan berdarah.
Kesian.
Saya tak leh tengok.

Bila dia dalam kotak, dia tengok saya.
Sayu kot. 
Teringat kat Solbi..dan yang lain.
Teringat kat Lucky.. Ghoni..
Sah-sah saya menangis time tengok Mek ni.

Saya ikut gi jumpa doktor tadi.
"WE HAVE TO PUT IT INTO SLEEP"

Ayat yang buatkan saya tak leh nak tahan dah!
Saya teresak-esak kat klinik tadi.
Ibu pun nangis.
Kami terpaksa.
Kalau dibiarkan hidup, lagi terseksa.
Kami terpaksa tidurkan dia buat selamanya.

Mulanya ibu nak tinggalkan je.
Pastu kami decide nak tengok dia sampai akhir.
Mek tengok je saya.
Saya tak pandang pun mata Mek.
Sayu..
Dia tahu dia nak pergi dah.
Sayu mata dia tadi saya ingat lagi.
Saat saya taip ni pun saya menangis.
Dan tadi..saya tak belai pun Mek..
Saya tak berani. Saya tak nak Mek tengok saya menangis teruk.
Saya tak nak dia sedih jugak.

Akan rindu kat Mek.
Ingat lagi waktu dia kecik dulu..
Dia selalu gigit jari. Selalu jilat jari saya.
Lincah! Sangat lincah!
Sekarang semua itu hanya kenangan.

Sebab ini jugalah saya tak terima kucing yang Uddin nk bagi.
Kita akan pelihara dia dengan penuh kasih sayang, once dia pergi.. sakitnya amat terasa.
Mungkin saya tak akan bela kucing bila ada rumah sendiri nanti.
Saya takut nak hadapi situasi begini.
Mek..
Sayang Mek..
Sorry tadi tak belai pun Mek..
Tak sampai hati Mek..
Tak sampai hati.
Kita jumpa kat sana ya Mek?

Terima kasih Mek..
Terima kasih kerna hadir di sisi kami.
Kamulah yang terakhir selepas Lucky.
Semoga kamu tenang di sana..

Ya Allah..ak benar sedih..
Berikan aku ubat untuk kembali gembira..
Tatkala ini air mata aku tak henti mengalir.


22 Jan 2011

My Little Miracle 4

My Little Miracle!!
huhuhu..

This is not mine..
This is my nephew/niece..
Do not know yet whether this one he or she..
But based on prediction.. it is a boy!! ><
Predict only~~


Can you see?
Her/his head.. legs..hands??
hahaha..
When I saw this one.. my heart keep *dup*dap*dup*dap
One nice and calm feeling feels my heart.
Kak Lang said.. at that time.. he/she playing with his/her hands and legs..
like swimming.. hahaha.. so cute...
huhuhu..
Semoga Allah sihatkan kandungan Kak Lang.
huhuhu...


The red one is the head..hahah
Tertonggeng lak budak ni.
Ya Allah...
Besar sungguh kasihMu.
Lihat benda ni pun buatkan hatiku tenang.
Tak sabar nk tunggu die keluar!!!
Dijangka dalam bulan Julai tahun nie ><

So..Angah ngan ilah..
kamu berdua ada geng!!
hahahaha..

Dah ar dalam bas tadi ada couple ni.
Sweet je.. Couple Cina.
Si suami jaga anak perempuan dia.
Banyak ragam.. muntah.. menangis.
Sian..asyik tido je budak tu.. tak sihat kot.

Si isteri dia lak duk depan..dengan adik laki die..
sebab kena jaga baby die.. 
Comel giler baby die!
Si suami kat belakang.. kejap tengok anak perempuan dia..
pastu jenguk2 depan tengok baby and isteri dia plak.
Sangan sweet si suami.
Bancuhkan susu tuk anak.. tidokan anak dia..
Couple ni muda lagi..
tapi tengok cara si suami dengan sifat tanggungjawabnya..
terserlah kematangan si suami.
><

Dah ar bila balik tu..si suami tengok saya.
Yalah.. nak bangun la katakan..
tapi x berani nak balas pandangannya..
maklumlah suami orang..huhuhu ^^

Semoga sentiasa bahagia kalian sekeluarga..
Happy Chinese New Year.

hhhhu..
Bila tengok je couple ni..
saya berhajat dalam hati.
Hajat ini biar Allah sahaja yang tahu.
Semoga Allah perkenankan hajat yang saya tekadkan.. ><

Hari ni.. meskipun penat..
Penat saya terubat dengan kisah couple Cina ni..
dan juga little miracle saya yang keempat..huhu
nak tunggu little miracle saya sendiri.. lambat lagi.. huhu ^^,

21 Jan 2011

Me fly~~

Before continue watching this anime..
Wanna update my beautiful and lovely blog here..hehehee

Alhamdulillah..syukur ke hadrat Allah yang telah melimpahkan kurniaNya dalam hidup hamba-hambaNya.
Alhamdulillah teman sihat je kat Melaka ni.
Syukur. 
Besok teman nak balik semula ke Perak. Menghabiskan masa di Perak, namun akan kembali semula ke bumi Melaka untuk menghadapi kuiz dan presentation data struct. Kemudian, teman akan kembali terbang ke Bumi Perak semula sampailah final exam.

Ya Allah..gigih giler aku ni. Itulah dia..

Alhamdulillah.
Hari dapat lagi dua tawaran. Salah satunya kat Ibusawat TM Sg Way.
Erm... 
Pas dapat email, Petronas lak call.
First nye, saya tolak yang Petronas ni sebabnya saya telah terima TM MMC tu.
Tapi Aida..Nadiah suruh call semula. 
Saya pun call, tanya, ada tempat untuk saya tak. Katanya ada,
so saya terima tawaran Petronas ni.

Alhamdulillah.
Yang TM MMC saya hantar email semula dan poskan semula surat penolakan.
Maaf saya ucapkan dan terima kasih.
Harapnya tiada apa-apa yang berlaku dengan surat tu.
Sampai sekarang saya tak tahu macam mana application saya diterima oleh TM MMC.
erm..saya masih tertanya2 macam mana resume saya leh sampai ke sana. 
hohoho.. 
Maaf.. rasa kejam lak tolak.
Harapnya ini yang terbaik untuk saya.

Plan...
Alhamdulillah. Tinggal dengan kakak saya. Dan Nadiah akan tinggal sekali dengan saya.
Kak Ikin ada rumah sendiri, dia tinggal sorang2..huhu
so temankan dia sekali. Al-maklumlah rumah baru untuk orang yang nak kahwin la katakan.. ><
Hopefully everything will be just fine for the bride ^^

Pastu tinggal turn saya lak...
Pas saya..adik saya plak..hehehe..
Pepun study dahulu.

Saya tak sabar nk balik rumah!
Terlalu banyak cerita yang telah berlaku kat rumah.
Saya mahu berada di sana.
Doakan perjalanan saya selamat.

p/s : Barang2 dah checklist dah. Semua dah ok kot. Tinggal nak study dan final!!! yeay!!


Dah leh sambung cite ni!!!

18 Jan 2011

Thank you for the treat


 ~~Scholars Engagement Session with VP PLD ~~

Today got session with Vice Preseident PLD at CCU Seminar Room.
After Web Based Computing presentation, I head to the seminar room to fulfill invitation from YTM.

Before that, congratulations to all my groupmates, especially Uddin for the system, Nadiah &Kak Tirah for the documentation.
Alhamdulillah. Yes, banyak kekurangannya, tapi for the beginner, it is kinda a success. ><
Thanks also to Mr Teh coz always helping us, encourage us. Thank you so much sir.

Back to engagement session, well..
nothing much to talk. Just have to listen. Some very useful inputs that VP told just now really really.....

Academic is important.. Involving in activities also important... 
Loyalty towards TM.. Serve for TM..
Give the very best shot we have!
NO CBEG!!!
NO ComplaintBlamesExcusesGossips!!!!

The best part is...
MAKAN!
Yeay.

We sat at the VIP seat. How nice is that.
Sampaikan Encik Firdaus dengan Encik Khairul duduk tempat lain.
Hahahahaha..
So sorry.

I really enjoy the food. Even can bring back some more.
Thank you for the treat.
Next time don't forget to invite us again ><


And of course..they treat us as a VIP! Waalllaaa~~~~


Sesi tapau menapau selepas makan. Yeay!!!!

Once again...thank you ><
**********************************************************************

Today was the last class for tuto TRM.
So..for this last class..
Thank you Sir.
Thank you for everything, the knowledge that you gave to us.
The stories behind the scene also..hahaha
[this one for the part that he story about the midterm..clarify about his job.. choosing and focus the right chapters for final]

Well.. see you again for tomorrow class
[tuto TIT]
also the last class..
then I will end my semester happily. Have to struggle for final for sure!

Hehehehe..
I like the way you teach..><

*************************************************************************

16 Jan 2011

*blink*blink

Before get back doing coding stuffs for assignments..
I wanna write something here.

I received good news just now.
Thanks to Allah for giving me the news.

Yesterday also got good news.
Congratulations!
InsyaAllah.. me and Bunga Raya Girls will be there.
Hopefully what we plan will go smoothly.

Hehehehehehehehe....

Nak bagitahu
tapi mustahil
hanya pada Allah tempat mengadu
hanya pada Allah tempat luah rasa
dan hanya pada Allah yang berhak pegang hati ini.

Walau apa pun,
saya sangat gembira!
yeay!!

ok.. back to work..
daaaaa~~~~~~



I still hope that there is a light came into his heart.
The lights that lighten up my heart....

15 Jan 2011

Windmill


Ohaiyo minna san
Annyeong haseyo..

Alhamdulillah.
Fuh... kebelakangan ni mula malas nak update.

~WINDMILL~

Heard about it before?
Yesterday, all Bunga Raya Girls went there.
Quite nice, the food.. the environment.. 
for me, quite exclusive.


Ok.. I forgot the name of those drinks.
I only remember 3 of them.. mine[Jasmine Green Tea], watermelon juice and the fresh orange.
Another one.. I can't remember, something to do with blue coral?? hurm... =.='

Lets see what we ate plak..

Spaghetti!!!!
Yeay!! 
This one, if I'm not mistaken, Spaghetti Famiago..
I really bad in memorizing the name of this spaghetti. So pardon me if the name was wrong.hahaha
The best part is that the cheese!! I love cheese!! yeay!
Me, Aida and Wani ate the same meal.


This one Nadiah and Ecah. They share this steak.
The name... Double bla..bla.. 
hahaha..sorry.. I cant remember it's name....again..
Well, if you buy this double steak, it more worthy than you buy the single one.
If you have big appetite.. so choose this one. Nice oOoo.. ><


So, thanks to my housemates [Bunga Raya Girls] coz everyone agree to have our dinner here.
Yalah.. all broke already, have to jimat some more.


I will bring my parents here once they come to Melaka.
They have to try!
Maybe for some people, this Windmill so-so only,
but for me, it's cool! 
One thing about me is that, I hardly can't comment about food.
As long as I can eat, I will eat, and I will be more and more happy if there is someone 
wanna treat me. ><

And I wanna bring someone too.
Amacam? Ada berani tak nak terima ajakkan saya Mr Tuto?
hahaha... 

So..give a try ya you guys.
Then you guys can give your own comment about it.
We didn't know a thing if we didn't give a try on it.
Experience speak for us. 
They are the colors in our life.

p/s : Mine... Spaghetti [7.50].. Jasmine Green Tea [2.50]..
so enough rm10 for my dinner! yeay! 
*******************************************************************

Seriously I'm totally happy yesterday!
Yes.. I do have 2 assignments to go.
Next week is the due!
Hohohhoo.. nervous and worry..
Hopefully everything will be fine.

Thanks for approving me.
Weng*weng*weng...

Kalau nak terus berangan dan hidup dalam harapan tak mengapa kan?
Sumber inspirasi saya!
Seriously I feel different these days.
Hopefully semuanya menunjukkan yang terbaik untuk diriku.

Thanks again.
Macam mana nak attend kelas Selasa ni?
hahahahah.. 
*weng*weng*weng*

Ok... sekian dulu..

Kepada semua pelajar2 Alpha..
Best of luck in final!
Semoga Allah permudahkan segalanya buat kalian!
Teruskan mana yang telah kalian lakukan!
Jangan pernah menyesal dengan jalan yang telah diambil!
Ingat... apa yang ada pada kita hingga ke hari ini, itulah yang terbaik buat diri kita.

p/s : Wanna have dinner with me on CNY?^^.    
I need a new headphone.. T_T        

11 Jan 2011

Decision I make

Before this.. I wrote something about Plan A and Plan B.

Now I reveal it all here.



My first plan... 
...: PLAN A :...

This plan is according to my study plan. Yup.. my study plan in MMU.
Suppose... I will do my intern by next sem, for 2 months.
Until this time.. I keep waiting for the feedback from all the companies that I already applied.

With Allah's will, today, I got mail from TM Seri Iskandar, Perak.
They accept my application and waiting for my confirmation, so that they can post my offer letter.

Then.. I talk to my parents, it is hard for me, coz I don't have any transport. 
My sister using Kancil, so there is no car available for me to use.
And it also quite difficult to travel by bus.
So I really have to consider it all again.

I callled TM Shah Alam,
they talked to me, asked me, then they said they will call me back.
Yup, they call me, but this time, they want to help me to get any TM company that near with my sister's house, in Subang Jaya.

So, I have to wait until tomorrow for the news.
After that, I got call from Intel,and if I'm not mistaken..
Kedah or Penang..
They asked me about my intern period and also my CGPA.
Then they say they will call me back.

But for sure.. I will REJECT Intel.
My parents will not allow me to go there even got hostel or somewhere to stay.
They say it is too far.

Erm... so what I wanna do?

My second plan
...: PLAN B :...

This plan, I consider IF and ONLY IF I didn't get any placement for my intern.

What will I do with this plan?

I will add SUBJECTS..
Three SUBJECTS I will add.
And I have to reconstruct my study plan back if I take this plan B.

Will I take this one?
What you guys think?????

****************************************************************

Is there plan C for me?
Got.. sure got..
...: PLAN C :...

I will get married! hahaha..
This is my plan C.

Mendirikan baitul muslim ketika belajar.
OR
Get engage?
hehehe..

I know that this plan will be rejected by my parents!
hahahaha...
~~~~~~just kidding~~~~~
****************************************************************

So which plan I will take?

The answer is 

PLAN B

Yup.. I will stick with plan B.

After Intel called me, I called my parents back.
They asked me if I can do my intern later,
so I said of course yes.

Abah said..
Ibu can't go anywhere, so my sister has to negotiate with my brother to stay with her.
Tok Bah sick.. seriously sick.
Wan Chu also sick.
So ibu have to stay Ipoh, to look after Tok Bah.

" Kalau macam tu, cancel semua tawaran, "

That what abah told me.
First time I heard that, I feel really sad,
but then, I feel really calm.

Then..I know what I should do.

Allah already show to me the path, but I really want to get the offer damnly!
So Allah give to me. 
HE makes me feel how it is feel being accepted by the company.
Thank you Allah.

So.. I will choose plan B.
InsyaAllah..this will be the best decision for me.
I do this for the sake of my family.
I don't want them to feel bad because of me.
Thank you abah for the restu you gave to me ^^

Ok..
Special to Nadiah and Uddin.

Yeah.. we can't do our internship together.
Whatever it is..
Do your own best during intern.
Jangan takut-takut!
Be yourselves...ok?

Ada cerita best@pengalaman best jangan lupa kongsi bersama..
cewahhh~~

Oh ya.. last but not least..
Thanks to you guys.. for helping me..
Terima kasih Nadiah..
Terima kasih Uddin..
Semoga Allah sentiasa lapangkan jalan buat kalian berdua dalam hidup kalian.

p/s : Yeay.. start to write in English as I wish he will read my blog..hahahah

10 Jan 2011

Layang-layang


Best owh!
Best dapat fly!
Bebas terbang kat udara sebelum jatuh semula ke bumi.


People say that being a bird best!
Can fly wherever we want to fly,
freely and freely again..


Tapi kenapa perlukan tali?
Jika burung, sah-sah tak perlukan tali.
Fitrahnya adalah untuk terbang.

Tapi kalau kita lihat layang-layang atau wau ke...
adanya tali saat ia terbang bebas ke udara.
Bebas ke begitu?
Bagaimana kiranya kita lepaskan tali tersebut?
Baru bebas kan?


Insan perlukan pedoman.
Insan perlukan bimbingan.
Umpamanya layang-layang.

Jika tiada bimbingan,
pastinya sudah jauh seseorang itu pergi.
Begitu juga layang-layang, ia perlukan tali, yang mengawalnya,
agar dia tidak jauh tersasar dari track yang sepatutnya.

Burung...
diciptakan untuk terbang, mesti tiada tali tapi ia tahu tujuannya terbang.
Setiap masanya berzikir pada Allah.
Ia ada matlamat hidupnya sendiri.

Ayuh insan!
Jangan biarkan tali yang ada rapuh!
Jangan biarkan tali yang ada dipotong oleh orang lain!
Jangan biarkan tali yang ada rosak!

Pegangilah tali tersebut.
Kukuhkanlah ia agar ia akan terus membimbing diri kita supaya tidak tersasar.

Gapailah matlamatmu.
Simpanlah angan-angan kosongmu.
Teruskan terbang dengan adanya tali utuh dalam dirimu!

Semoga Allah sentiasa melindungi kita semua.

p/s : saya mahu katakan, tapi tidak terdaya. Doakan kami leh jwab dengan cemerlang exam malam ni ><

9 Jan 2011

Inside here..


We happy when others happy.
^_^

What we plan seem not going to the right way.
Kita merancang tapi yang menentukannya adalah Allah.
Mana yang terbaik itu yang akan diberikannya.

Something happened yesterday,
after I discover so many things, 
but whatever it is, thank to Allah.
HE knows what the best for me. ^^,

Just finish cover some parts in TRM.. hahaha..
Isnin ni exam. Hopefully x blank.
Hopefully dia yang jaga ><

Satu benda yang saya dapat pelajari dari kes semalam.
Believe in Allah.
May this feeling will lead me..
become a better and much better person..
May this feeling really lead me..
to the key of success..
No matter what will happen, just try the best!
hehehe..

And also.. may this feeling will lead me..
to be a better muslim.
><

Nite all.
I had found great news that really cheer up my day.
Intern?
hahaha.. nope..
that one tolak tepi dahulu.

Walau apa pun..
just keep on walking.

Daaa~~~

"Jaga diri, jaga hati"
 

~ cahayanurish ~ Template by Ipietoon Cute Blog Design