Followers

_Nur Amirah Ishak_

My photo
đź’«Juru bekamđź’«Penulis & penterjemahđź’«Perunding Takaful Ikhlas Berhad & Shaklee đź’«Kaki Travel (◕‿◕✿)

Thursday, October 22, 2009

Badge Rasulullah??????

Tengah melayari Portal Ukhwah
terjumpa thread ni
try bukak,
dan tak sangka lak.. erm..

tak pasti sama ada ada yg dah tahu atau belum, tp saya baru tahu..
meh tgk ape die.. [copy n paste]

Thursday, October 15, 2009

Pin (badge) yang mempunyai gambar lelaki yang disebut sebagai Nabi Muhammad beredar di Makassar, Sulawesi. Peredaran pin ini meresahkan masyarakat, khususnya umat Islam.

Pin tersebut pertama kali ditemui oleh seorang anggota Forum Komunikasi Muslimah Makassar. Pin tersebut milik kepada seorang wanita bernama HDY samaran).

Namun HDY mengaku, dia bukan pemilik pertama benda tersebut. Pin itu dibelinya dengan harga Rp 20 ribu (RM7.19) dari seorang wanita bernama MAR. HDY dan MAR selama ini memang kawan perniagaan busana muslimah.

Pin yang menggemparkan itu berbentuk bulat, berdiameter sekitar 5 macam dan berwarna asas hijau muda. Pada pin itu, gambar wajah jejaka yang disebut sebagai Nabi Muhammad sangat tampan.

Hidungnya mancung dengan bibir yang tidak tipis atau tebal. Alisnya juga tebal rapi. Demikian pula matanya yang berwarna cokelat. Kepalanya tertutup serban putih bergaris-garis hijau. Di sebelah telinga kanan terlihat gulungan serban yang menyerupai kembang.

Gambar hanya tampak sampai leher saja. Di bawah gambar, ada tulisan Arab berbunyi Muhammad Rasulullah Sallallahu Alaihi wa Alihi Wassalam.

Tulisan Muhammad Rasulullah berhuruf besar. Hampir sepuluh kali lebih besar dibandingkan tulisan Sallallahu Alaihi Wa Alihi wa Sallam.

Gambar tersebut leh tengok kat laman ni.

******************************************************

Lihatah halusnya musuh kita memperdayakan kita. Semakin banyak pula peluru halus yang menembus masuk ke jiwa kita. Semoga kita lebih berwaspada..

Beberapa hari yg lepas, seorang kawan saya ada bertanyakan ttg adab membaca al-quran. Diberitahunya, kawannya mempertikaikan bahawa nk baca quran kena pakai baju kurung, kene tutup semua. Dan mintakan dalil bagi menolak dakwaan tersebut.

Bila minta dalil, saya tak berani nak kuarkan sebabnya, setahu saya tiada pula dalil berkaitan ttg itu.Asalkan tutup aurat dan jangan pula membacanya di tempat2 yang tidak sepatutnya.

Alhamdulillah, dengan bantuan seorang akak, saya berikan jawapan padanya.
Perkara sebegini rupa nampak kecil bukan?
Tapi jika ini menjadi permasalahan, sudah tentu akan menyimpang jauh dari tujuan asal kita melakukan sesuatu.
Dan perkara ni meskipun kecil..mampu merebak malah boleh jadi lebih teruk lagi.

erm...........

0 comments:

 

~ cahayanurish ~ Template by Ipietoon Cute Blog Design