Followers

_Nur Amirah Ishak_

My photo
đź’«Juru bekamđź’«Penulis & penterjemahđź’«Perunding Takaful Ikhlas Berhad & Shaklee đź’«Kaki Travel (◕‿◕✿)

Saturday, September 19, 2009

Tarbiyah Tuhan buat diri

Tarbiyah ini terkesan di hati.
[entry ni teramatlah panjangnya]

Jumaat, 18 September 2009.

Suasana Dahlia 6 mulai sunyi seawal jam 8 pagi. Tinggal aku dan Kak Wani je.
Yang lain sudah selamat berangkat@berada
di rumah di samping keluarga tercinta.

Dua tiga kali masuk bilik packing barang, rasa sayu je. Mungkin ini yang Ecah rasa time aku dan Nadiah pulang awal waktu Merdeka ritu. Untuk menghilangkan sayu ni, apa lagi, Jun Ki setia menemani dengan nyanyiannya. hohoho
ho ^_^. Bape kali dah aku duk ulang lagu yang sama.

Buat checklist,
Ada dua tiga perkara yang masih perlu diuruskan.
Setelah buat temu janji dengan orang
yang sepatutnya,
jam 10 pagi aku berangkat ke kampus dalam keadaan tergesa-gesa.

Sesampainya di kampus. Baru aku teringat
akan bil yang perlu aku bayar. Actually, aku pun tak tahu kat mana bil tu sebenarnya. Tak pelah, aku carry on dengan benda lain dulu. Checklist no.2, kene anta assgnment. Sampai je kat depan pintu Mr Yap, aku terkedu sikit. Dia ada kat dalam. Perlu aku masuk jumpa dia atau aku letak je CD kat pintu die? Teka mana satu yang aku buat.

Apa yang aku buat, aku melangkah pergi dari biliknya. Rasa tak bersedia langsung nak anta assgnment ni.. ^_^, jadi, aku pun straight
ke masjid. Nak anta kad raya pada presiden atas permintaan presiden kelab lain..hohohoho..

Sesampai je, baru aku teringat, hari Jumaat...tak kan aku nak melulu masuk ke lib masjid gitu je...segan kot. Alih-alih presiden IU cakap "Awak pegang dulu kad tu. Saya lupa hari ni hari Jumaat". So, konklusinya, aku ke kampus tu satu apa pun tak terjalan. Buang masa je.

Balik umah semula, carilah bil. Tak ju
mpa. Telefon sapa2 yang patut, x dapat. Tak pelah,
pergi semula ke kampus. Misi : tekad nak anta assgnment!

Sampai kt kampus, baru dapat tahu yang bil tu ada kat dalam bilik Aida. So, diri ni dah tak larat nak patah balik. Bayar balik nanti la.

Setibanya kat depan bilik Mr. Yap, ada rasa semacam je. Tak sedap hati betul. Tak tahu nak buat apa. Telefonlah Aishah. Sembang si
kit ngan dia. Jalanlah kat koridor tu. Dengan izin ALLAH, ada seseorang yang amat aku kenal keluar daripada Lab. Orang tu ajak aku masuk dalam Lab. Aku cakap..tunggu jap, tgh kol kawan. Cuba teka sapa? Itulah dia MR YAP!!!!!

Lihatlah, sejauh mana saya nak lari, tetap jumpa dia. Memang tak sangka Allah mahu temukan diri ini dengan Mr Yap. Mahu tak mahu tetaplah melangkah masuk tanpa sebarang preparation.

Time nak present tu..memang kecewa sangatlah. sangat kecewa. Mr Yap tegur sampai ke lubuk hati terasa. Dua budak cina depan aku tu duk tengok2..memnag segan la. Aku tahu Mr Yap tu baik. Dia bukan setakat tegur, tapi bagi semangat dan nasihat. Memang tak tahu nak cakap apa time tu. Nak keluar Lab tu pun dah rasa muka ni tebal sangat2.

Dari sini, aku muhasabah semula. Kalau dalam per
ancangan Allah, mahukan aku berjumpa dengan Mr Yap. Macam mana sekalipun cara aku duk lari, aku tetap akan jumpa dia. Allah mahu menegur aku sebenarnya... melalui Mr Yap. Terima kasih Tuhan. Selepas ketika tu, diri ni makin blur, mengenangkan banyaknya kesilapan yang telah aku lakukan. Maaf Mr Yap.

Tarbiyah tak terhenti di situ. Kali ini di MC. Sementara nak tunggu bas. Terdetik pula mahu bertanya kat kaunter tentang bas yang bakal aku naik nanti.

"Bas ni kul 4 petang. Bas ni rosak. Boleh 4 petang?"
Aku hanya mampu diam je. 4 petang?
"Tak ada awl lagi ke?"
"Tak ada dik. Bolehlah
ek, bas ni tengah repair ni. Jap lagi ok lah,"
Akak, tahu tak perasaan saya nak balik macam mana? 4 petang? Betul ke bas tu ok nanti?

Waktu tu memang tak tahu dah nak buat apa. Nasib baik kak wani ada temankan.
Alhamdulillah, teringat kat anga
h, kak ikin, kak lang, along.
Time telefon tu, dua kali aku pandang kak w
ani sambil cakap, "KAK, SAYA TAK DAPAT TERIMA NI KAK,"

Dugaan aku nak balik raya. Time tu memang nak nangis la. Hati ni memang tak tenang langsung.
Alhamdulillah, hati aku kembali tenang setelah ada seorang budak ni datang kat aku sambil bawak something. Dalam hati aku hanya ingat, aku buat apa kat budak ni semuanya kerana Allah. Once aku tolong budak ni, Allah akan tolong aku. Alhamdulillah, Allah dengar rintihan aku.

Bas aku kul 2.30 ptg menuju ke KL. Angah akan ambil aku kat sana. Alhamdulillah...
Angah kat KL,
Kak Ikin kat Shah Alam,
Kak La
ng & Abng ipar kat Klang,
Along & kak ipar kat Rawang.
Semuanya bekerjasama bantu sapa nak ambil aku. Sayang semua!!!!

Terima kasih juga pada kak Wani yang setia teman. Kak wani jugalah sejukkan hati aku ni. Time aku nak nangis tu, dia pujuk aku. Thanks akak. Hanya Allah yang mampu balas.

Tepat 4.30 ptg, aku sampai kat Bukit Jalil. Hampir sejam aku tunggu angah. Memang time tu,
aku seperti rusa masuk kampung. Aku tengok ora
ng duduk, aku duduk walhal aku dah pernah datang dah kat situ tahun lepas. Time aku duduk tu, kerja aku hanya termenung je la. Teringat semua yang telah terjadi pada aku. Satu-satu melekat kat benak ni.

Sampai je angah aku, dia bawa aku ke ruma
h dia. Pastu pas berbuka kami bertolak, ambil Kak Ikin pula. Kami bertiga pulang raya bersama. ^_^.

[Keta housemate die. Amacam??]

Kat sini, aku muhasabah balik. Aku rancang nk balik naik bas. Tapi Allah tetapkan aku balik dengan adik-beradik aku. Mungkin ada sesuatu yang mungkin tak sedap berlaku ke, parents aku bimbang ke. Allah rancang segalanya lebih baik dari aku rancang. Semestinya perancangan Allah tu terbaik, sangat terbaik. Syukran Ya Allah. Keyakinan aku pada KAU semakin menebal. Inilah tarbiyah Ramadhan yang aku perolehi di akhir Ramadhan ini.

Dan kini, aku di sini. Sy
ukran Ya Allah.

************************************
***********************************************

Khamis, 17 September 2009.

1. Lab Test
2. Shopping raya kali kedua

Lab Test
Ketensionan memang ada di sini.
Written test tu memang aku confident la. Tap
i lagi 5 minit tu, Miss Goh dtg kat aku, cakap
"Your transition JK is wrong"

Sudah...lagi 5 minit kot.. tak sempa
t nak ubah logic diagram, K-map.. memang.... &_&
Redha je la.

Time nak construct pula,
aku hadapi masalah nk pasang perintang
. Selalunya benda ni Nadiah yang buatkan. Tangan aku jenis everytime berpeluh. Bila time nervous, lagi kuat peluhnya. Licin nak pegang kaki perintang cucuk kt board tu. Dekat 15 minit jugalah aku amik masa nak cucuk. Aku toleh kat Nadiah. Aku pandang Hajar. Memang dah nak give up dh. Mahu je aku bawak circuit aku tu, suruh Miss Goh cucukkan.

Alhamdulillah, aku dah separuh pasang circuit kedua, barulah aku berjaya cucukkan perintang tu. Padahal, perintang tu sepatutnya aku siapkan dulu. Tak kisahlah.
Akhir eksperimen???? erm... tak payah bagitahu la. Aku dapat semua jawapan cuma... huhuhu
^_^

Shopping Raya kali kedua
Kali ni shopping raya denga
n Nadiah, Hajar dan Uddin.
Agak blur..bukan memang blur shopping kali ni. hahaha
Tak tahu mana hala tuju
kami (hajar, nadiah dan aku).
Si uddin tu terang2 dah tahu hala tuju dia.

Jalan je la kami, ronda-ronda.
Nak tahu updatenye.. la
yari blog Uddin..hahaha

Pepun... memang aku enjoy gak la kuar petang tu.
Thanks pada semuanya... ^_^


[Time menunggu cik Uddin round sorg2]



[Ni lak Nintendo yang bakal aku beli sem depan. Masih tgh kumpul duit ni. Angah kasi main dia nye. hohoho.. Sabar ek..akan ku miliki mu nanti]


[Akhir kata..selamat semuanya.. Jumpa lagi pas raya..cewah~~~]

~nurafaz~

4 comments:

Aizuddin said...

ish...ish...ish...
sedih aku baca post ko ni...
kalah jejak kasih....hahaha
takpe2...
keep going...keep going..keep going ke depan si mira oi....

..: nurish :.. said...

uddin:
cam x ikhlas je ko sedih nie &_&

insyaAllah..
cmne pun kite..
mesti kene terus ke depan.. ^_^

Aizuddin said...

ye la....ye la

aku ikhlas....

hadoiyai...

..: nurish :.. said...

ceh~~~~

 

~ cahayanurish ~ Template by Ipietoon Cute Blog Design