Followers

_Nur Amirah Ishak_

My photo
đź’«Juru bekamđź’«Penulis & penterjemahđź’«Perunding Takaful Ikhlas Berhad & Shaklee đź’«Kaki Travel (◕‿◕✿)

Wednesday, September 23, 2009

Syawal+Final+XP to 7??

Rabu- 23 September 2009

Selamat Hari Raya semua! Rasanya masih belum terlewat untuk ucap tahniah dan ucapan selamat..^_^

Alhamdulillah..raya tahun ni.. erm.. cam biasa je..tiada apa yang menarik yang boleh dijadikan
kenangan abadi..cewah~~~

Tak ada cita pun..tetap mahu menulis!

Tahun ni tahun keempat beraya tanpa insan tersayang di sisi. Raya kedua ziarah pusara arwah mak di Tanah Perkuburan Gurap. Dah lama tak jejakkan kaki ke sana. Berkesempatan juga membersih pusaranya.

Erm..setelah pemergiannya..semuanya berubah. Termasuklah adik-beradik arwah. Hati ini memang kisah..yalah.. mak sedara+pak sedara wat hal.. anak sedara mana yang akan buat tak kisah? Sejauh mana harta dunia mampu bawa kalian pergi jauh? Sejauh mana?
Hanya doa sahaja yang boleh dipinta agar mereka kembali ke pangkal jalan. Mahu juga lihat suasana raya kembali gembira. Rumah sentiasa dikunjungi sanak-sedara, sama seperti keadaannya arwah masih ada.

Diri ini akan sentiasa menanti saatnya semua dapat bersama kembali. Ingatlah, jika dunia yang dikejar..percayalah..kita tak kan ke mana! Siapa lagi yang akan kita berharap, andai sanak-sedara ditolak tepi, dilaga-lagakan? Fikir-fikirkanlah.

Tahun ni juga tahun keempat beraya dengan ibu. Insan yang menerima kami adik-beradik setelah arwah mak meninggalkan kami. Biarpun tiada sesiapa yang mampu menggantikan arwah, namun, ibu adalah yang terbaik juga. Syukran masih di sisi kami meskipun telah banyak yang terjadi sepanjang kembara hidup ibu bermula dengan kami.

Tahun ini juga tahun pertama beraya tanpa Ghani (kucing) yang telah hilang. Jika benar ia masih hidup, semoga ia sihat belaka. Alhamdulillah, Allah gantikan kami dengan 2 ekor anak kucing yang baru..hohoho..
Sekor nama diberi Makmur (Mek) [namun saya suka panggilnya Emas].
Sekor lagi nama diberi Glory [namun saya lebih gemar panggilnya Putih].
Comel2 belaka. Seronok ke Lucky..dapat dua adik baru?? ^_^

Cukup tentang Kisah Syawalku. Memang sedikit hambar. Kelainan amat dirasai. Namun itulah erti Syawal buat diri. Andai tiada kelainan yang terjadi, pasti diri tak akan sedar akan apa yang telah tercoret selama ini.
**********************************************************************************
XP to 7????

Alhamdulillah.. akhirnya!!!!

Satu hari masa diambil untuk customize my lovely..lovely..laptop!!
Thumbs up for BenQ..hahaha ^_^

Dah lama hajat dihati untuk buat semua ini. Hari ini termakbul semuanya. Alhamdulillah.
Sebenarnya..boleh je saya download Customize Pack. Tapi disebabkan akan ada rasa tak best dalam diri, saya mengambil masa satu hari untuk menelaah Tutorial.. Changing my Xp to Win 7.
[tu bukan tajuk die ek]

Bagi setengah orang..agak leceh wat semua ni. Tapi nak belajar..apa salahnya ^_^.

Kisahnya begini..
Kejelesan berlaku apabila melihat Kak Lang & Angah using win 7..
Dalam hati tekad nak install the new one.
Try to install, but as usual..
everytime i'm doing something new..
saya pasti akan gagal.
Begitu juga kisahnya nak format lapt kali pertama..mau dekat dua hari selesaikan..
Nasib baik Ateh kat Perlis tu ada.. Jauh telefon nak selesaikan..hohoho..

Alih-alih..saya tekad nak customize sendiri.
Pergghh.. bagi beginner cam saya..memang susah ar.
nak customize dekstop tu... sabar jela.. kalau leh tak nak berganjak dari lapt selagi tak selesai.
Alhamdulillah..slow2.. baca Bismillah dulu..

Tengok Tutorial..pastinya akan menemui halangan. Nak refer lek kat net, ateh tengah gune.. so godam sendiri la..saya pakai bantai je.. Asalkan result akhirnya saya dapat apa yang saya nak.

Click sana, click sini,
Kejap warna ni, pastu warna len lak.
Apa code ni? Kamus tak de lak.. ahh.. copy paste sudah!
Begitulah gayanya.

Alhamdulillah.. banyak juga yang saya belajar dari tutorial ni.
At least saya tahulah nak wat Restore Point..
Tahu siki2 nak guna Resource Hacker, Replacer.
Tahulah juga apa tu WFP (Windows File Protection)

Selama ni ada je file shell.dll [padahal tak tahu pun apa tu],
but..dapat juga selidik..rupanya satu file tu [shell.dll] contains a lot of sub-folders.. hohoho

Dan yang paling seronoknya...
Saya berjaya create my own BOOT SCREEN..hahahaha...
BOOT SCREEN saya gambar JUN KI!!! hahaha
Pasni leh create tuk Login lak.. hhohohoho

Ada juga yang saya tak dapat nak buat..
Cam Interface for Dialog-Box..
ShutDown@LogOff interface..

Tak apalah..itu biar saya kekalkan dalam XP mode! ^_^

Meh tengok hasil kerja saya.
Ada kekurangan tu buat-buat tak nampak lah ek.
This is my first time!
Second time nanti tukar pula OS yang lain..haha

Either XP to Ubuntu..
Or XP to Mac OS Leopard...
erm.. XP to Vista?

InsyaAllah..semua kat atas tu boleh dilaksanakan andai diberi masa untuk mencubanya.
Amacam? Nak try?
Google sendiri! ^_^

Ini adalah figure sebelum di-transformasi.


Baru siapkan themenye dulu.. tu pun ada error mula2.. then.. alhamdulillah.. ^_^

Setelah mengharungi banyak error [cam programming la plak], barulah jadik cam ni. Misi nk tukarkan icon pula!



Jeng...jeng... setelah icon berjaya ditukar!! ^_^



Beberapa screen shots!! [Yang penting2 udah]



This is my latest dekstop. Tahu bukannya real cam win 7. Asalkan ada rupa sikit tu pun dah kira ok..^_^



Yang ini lak.. cube tengok icon fail tu.. hohohoho...
Google icon pelik sikit.. ^_^

*Maaf yek.. gambar tuk my JUN KI BOOT SCREEN tak dapat tunjukkan..haha*

Misi menukarkan XP ke Win 7 success!!!!!!
Oleh kerana saya ni suka ngn XP..
mana yang tak dpat nak buat tu..
kirenya itu tandanya..saya masih dengan XP..
[apakah?]
hahaha..

Ok.. nampaknya cukup sampai sini sahaja.
Masa untuk study pula.
Jumpa bile balik Melaka nanti! Adios~~~

p/s: Peratus menunjukkan ramai pengguna XP bertukar ke Win 7.. tak seramai mereka yang XP tukar kepada Vista.. erm????
Alangkah bagusnya andai saya leh study macam mana saya godam laptop saya ni.. erm.. ^_^.

2 comments:

Wan Haffiz said...

hahaa...smart2...ak jus gune customizing pack jew..malas ak nk wat payah2..heheh..

..: nurish :.. said...

^_^

 

~ cahayanurish ~ Template by Ipietoon Cute Blog Design