Followers

_Nur Amirah Ishak_

My photo
đź’«Juru bekamđź’«Penulis & penterjemahđź’«Perunding Takaful Ikhlas Berhad & Shaklee đź’«Kaki Travel (◕‿◕✿)

Sunday, July 12, 2009

Friendship Camp

Alhamdulillah,
syukur ke hadratNya memberikan karuniaNya buat hambaNya yang lemah ini.

Semalam, Institusi Usrah mengadakan Friendship Camp (Ice Breaking) di Taman Botanikal Ayer Keroh. Jika dahulunya saya merupakan full-time peserta, semalam saya merupakan half-time peserta. ^_^

Pengalaman yang baru kan? huhu~
~

Pagi tu hujan turun. Hujan rahmat. Dapat pula kami nye program tempatnya sekali dengan UTEM...BADAR..
Alhamdulillah, sewaktu explore race tu
, mereka bertoleransi dengan kami. Syukran. Maaf jika kami ada menyakat anak buah kalian dengan menyamar jadi fasi. huhu~~ ingin menguji ketajaman kalian dalam mengenali fasi sebenarnya..huhu ^_^

FC ni bermula dengan sesi ta'aruf..aktiviti bisu..aktiviti ukh
wah web..it's me.. yeah, quite fun. Salah satu cara nk kenal antara ahli. Ukhwah itu penting..bila terjalin, kukuhkan dan rapatkan. InsyaAllah.

Aktiviti baru yang diterbitkan dalam FC ni dalam slot 3. Saya suka dengan permainan Belalang tu, tapi sebabkan saya ada hal, x dapat nak join. Rugi juga..^_^..

Sampai sesi petang, cam biasa, explore race. Modul explore race ni kami tiga serangkai yang handle. Manager besar kami ( Ecah ) terpaksa pulang, ada hal. Mula-mula tu memang haru sikit. Alhamdulillah, Allah berikan kefahaman pada kami tiga serangkai.

Ada 5 check point, dan setiap check point ada objektifnya. Check point 1, di sini, kami meringankan minda dengan soalan Sirah, namun memberatkan fizikal dengan kedudukan check point yang jauh. Maaf.

Check point 2, tujuan kami buat bedak sejuk tu, kami mau melihat sejauh mana komitment ahli kumpulan sesama mereka. Sanggup ke mereka nak pakai
tepung tu selama dalam explore race ni? Juga memberi gambaran pada mereka, dalam menyampaikan ajaran Islam, kita tak perlu malu. Kita harus berani dan yakin dengan diri.

Check point 3, Hijrah. Check point ni paling saya terkesan. Kerjsama antara ahli kumpulan yang ditunjukkan buatkan saya terasa amat kagum. Tahniah. Kalian memang hebat! Maaf jika perjalanannya agak jauh, namun kalian telah buktikan kalian mampu berkomunikasi dan mampu untuk melakukan tugasan bersama-sama dalam satu kumpulan.

Check point 4, ini merupakan check point baru. Syukran k
ak Zinie. Modul untuk check point ni kak zinie handle 100%. huhu~~ Dalam check point ni, agak variasi sikit. Nak tahu apa? huhu~~ kena tanya Kak Zinie..

Check point 5, Dr Saya. Ini adalah menguji b
idang lakonan. Kami mencari para pelakon. X delah! Gurau je sih. Kat sini, kami nak menguji macam mana dan apa nak buat jika kawan kita sakit. Ini juga adalah semangat kerjasama sebenarnya. Situasi yang kami buat unik sebenarnya.. Jika ada yang perasan, setiap situasi tu kami selitkan sedikit kisah benar. huhu~~~

Barang amanah pula ( saya suka lagi panggil barang
khazanah) sebagai ujian tambahan. Sejauh mana kita mampu jaga benda tu. Setiap kita ada amanah dan tanggungjawab. Mampukah kita menjaga amanah kita? Adakah dengan kehilangan barang amanah dalam explore race melambangkan diri kita sebenarnya yang sedikit sukar manjaga amanah yang sememangnya telah diberikan pada kita dalam meneruskan perjuangan hidup ini? Tepuk dada, tanya iman.

Itu dia, check point yang ada. Alhamdulillah, sekarang semuanya sudah selesai. Saya harap para peserta dapat sedikit input dari setiap aktiviti yang dijalankan. Hope semua enjoy. Maaf juga jika ada salah dan silap, terasa hati, terkurang mana2. Kami budak baru belajar, tegurilah apa yang terkurang tu agar kami mampu untuk memperbaikinya kelak.

Maaf jika saya tak jalankan tanggungjawab saya untuk menerangkan objektif setiap check point. Maaf..

Ada sedikit selingan... keizinan diberikan ol
eh ahli kumpulan..
( Abang Fakhrul tu bukan ahli kumpulan ye)



~Lihatlah bagaimana mereka ragu2 nk berikan barang amanah untuk disimpan. Takut dirampas? huhu~~apalah korang ni. Tapi kan Faain tu, kalau aktiviti yang lepas pun barang amanah dia slalu lesap..^_^ ~




~Kumpulan yang paling sporting. Tahniah. Korang memang best! Lihatlah setebal mana mereka tempekkan tepung tu. Bagus! ~



~ Ini gambar diberikan keizinan oleh tuan empunya diri. Dari muka yang putih suci, tetibe jadi lebih putih...~~



~Sampai dah ke? Macam mana? Menang ke? Barang amanah tu macam tinggal dua je.. ~

Maaf jika gambar yang ada dari kumpulan yang sama sahaja. Itu sahaja gambar yang saya ada buat masa ni.

p/s : Majukan sukan demi diri.. ^_^

MIRA ( Mata Intai Rahsia Alam )
~ini reflect diri saya yang lebih suka perhati dari berkata-kata~

12 comments:

.: F@!n :. said...

salam...

ari tu punya jatuh la...nasib tak baik...
kali pl mmg salah cz cuai letak merata2...hehehe...stiap perkerjaan mest ada pgorbanan..hehehe..tu r pgorbanan aku tuk buat tugasan yg d berikan ..hehehhe nk cover balik...

..: nurish :.. said...

eleh..
pengorbanan apakah??
ni ah die klu dh pandai berlakon..
huhu~~

thx faain..

ainxplod said...

ape brg amanah yg diorg kene jg??
nk tau gak...

zinnirah_aljannah said...

Alhamdulillah~ selesai sudah friendship camp. Tahniah utk adik2 bertiga (mira, aida & ekin) termasuk yg da selamat pulang ke kg halaman utk modul explorace yg sgt menarik. ;)

semoga dipermudahkan segala urusan utk hari2 seterusnya~ :)

| eXo | said...

Erk? Ni pon leh tahan panjang. Duh~

..: nurish :.. said...

ain :
klu perasan de satu gmabr sorg pegang bende warne biru.. ^_^ ..
belon berisi air..

kak zinie :
tima kasih juga pada akak yang memberi kami guideline. Menarik modul kat tempat akak. Tima kasih kak..
^_^

Zu @ exo :
ape yg pjg?
ak kan suke mengarang..
tak kan ak nk tulis friendship camp je...??

Aizuddin said...

ala zu ni dia kutuk org panjang2 boleh pulak...
haaaa kan dah kena balik...hahahah
kitaorg karang panjang2 ni sbb byk pengalaman manis yg nk dikongsi r...

..: nurish :.. said...

Uddin:
sokong!!!

| eXo | said...

@Uddin/Amirah: Sape zu ek?

..: nurish :.. said...

ni ak serahkan pd uddin tuk menjawabnye..

ayt uddin lg power dr ayat ak..

aizuddin said...

sejak bila pulak kawan aku ni kena amnesia ni...
rasanya dia yg memperkenalkan ZU tu kat org ramai....
nama ZU tu membuatkan kami(melawis 6) jatuh cinta ngn nama tu...
sgt indah bila didgr...
rasa mcm panggil bapuk pun ada jgk..

..: nurish :.. said...

uddin :
huhu~~~

exo:
dh terjawab dh kot rasenye exo

 

~ cahayanurish ~ Template by Ipietoon Cute Blog Design