Followers

_Nur Amirah Ishak_

My photo
đź’«Juru bekamđź’«Penulis & penterjemahđź’«Perunding Takaful Ikhlas Berhad & Shaklee đź’«Kaki Travel (◕‿◕✿)

Thursday, April 09, 2009

Dah Lama

Alhamdulillah, lepas kempunan nak makan benjo. Tengah-tengah lalu kat FSER..nak beli benjo la katakan..terlihat dek mata ini beberapa orang sedang menari. Dan semestinya mereka-mereka itu dari kumpulan tari-menari. Kadang-kadang duk tengok pun best juga...tengok gaya mereka menari macam mana..hehehe.. tapi yang peliknya, yang gagah perkasa pun menari sama.. erm.. dah minat..nak wat macam mana..

Soal tari-menari tolak tepi..hanya selingan semata-mata. Beberapa hari ni, kawan-kawan saya selalu sebut tentang wang...money...fulus..
dan ada yang berfalsafah.." No money, no talk".
Pentingkah duit?? Is the money is everything in this world??
Erm...
Pentinglah kan...
Kalau duit tak cukup..macam mana nak pergi IU DINNER? Kalau duit tak cukup.. macam mana nak beli makanan yang budak-budak Management dan juga bebudak Law jual? Betul tak?

Tapi duitkah segalanya? Tentu sekali bisa kita dengar, duit tak boleh nak beli kasih sayang, tak boleh nak beli kenangan, dan duit juga boleh menyebabkan diri kita lalai. Erm...

Susah juga ya... kalau semua org kepala duit..macam saya..hehe. Well...MMU kan... ada juga kawan-kawan yang dah pandai buat duit..erm..menyewakan cd movie..kerja part-time..buat website, macam-macam lagi. Tapi janganlah sampai mencekik seseorang tu dan janganlah juga sampai menikam kawan dari belakang.

Dan dengan duit ni juga akan memporak-perandakan negara..timbullah isu politik wang..erm.. saya tak nak komen banyak..sebab masing-masing dah matang dalam menentukan soal hidup mereka. Allah mengurniakan akal untuk berfikir, which is good and which is not. The choice is in our hand.

Dan kenapa pula saya timbulkan hal duit ni?? Sebab YTM x masuk duit dah ke? Bukan..sebabnya duit ni pada masa sekarang adalah aset yang penting. Saya akui..saya setuju dengan pepatah.." No money..no talk"

Setiap perkara, ada baik dan buruknya. Begitu juga perihalnya duit ni. Pandai-pandailah jaga diri dengan duit yang ada. Dan JANGAN jadikan Qarun sebagai model kita..JANGAN..
tapi jadikanlah Rasulullah @ Saidina Uthman sebagai ROLE MODEL dalam bab duit nie....

"Maka kami benamkanlah Karun bersama rumahnya ke dalam bumi. Maka tidak ada baginya suatu golongan pun yang menolongnya terhadap azab Allah. Dan tiadalah ia termasuk orang-orang (yang dapat) membela (dirinya)".
Surah Al-Qashash : 81

Saya ajukan perihal duit ni pada RUMETKU..dan jawabnya.. DUIT BUKAN SEGALA-GALANYA...erm...terima kasih bekerjasama...

p/s : takziah diucapkan kepada Abang Zulfazlizan sekeluarga atas pemergian datuknya. ~Al-Fatihah~

2 comments:

.: F@!n :. said...

btul tu...duit bukan segalanya...tak guna da duit jika iman tak da...n yg paling penting tak guna kerna duit agama tah ke mana..

..: nurish :.. said...

yup..
betul tu fain..
yg paling baik..
poket terisi...terisi dengan duit..
jiwa juga terisi..terisi dengan ketaqwaan....

~~cerita tv 2 "genggam tak tiris" menggambarkan seorang jejaka yang amatlah kedekutnya akan duit nie.. huh...sampaikan cadar katil pun die tak beli...aduih....~~~

 

~ cahayanurish ~ Template by Ipietoon Cute Blog Design