Followers

_Nur Amirah Ishak_

My photo
đź’«Juru bekamđź’«Penulis & penterjemahđź’«Perunding Takaful Ikhlas Berhad & Shaklee đź’«Kaki Travel (◕‿◕✿)

Thursday, November 13, 2008

Combinations...Permutation...Statistics....

" Ala, senang je probability,"

Kata-kaka Kak Hidayah masing terngiang-ngiang lagi. Setelah berjumpa face to face dengan Kak Hidayah, memang ada sedikit kesedaran dan rasa tercabar. Apa yang dikatakan Kak Hidayah ada benarnya.

"Kalau saya terminate awak, abang and kakak awak ada duit?" dua tiga kali diulang ayat yang sama.

Saya yang pada mulanya tak tahu nak jawab apa, sampailah saya terfikir....

"Mereka memang ada duit, tapi kalau nak tanggung saya, belum tentu lagi boleh atau tak," memang agak melawan, tapi nak buat macam mana, saya memang dah tercabar waktu tu.

And then, bila saya belajar kat kelas tadi, saya tahu, basic topik dan subjek ni saya dah belajar waktu form 4 & 5 dulu. Tapi waktu tu saya belajar kerana SPM...lagipun saya kurang minat sikit.

Tapi, sekarang ni barulah saya nak mula ingat-ingat balik. Mulalah terbayang cikgu-cikgu saya yang selalu ingatkan kami tentang subjek ni. Barulah timbul penyesalan kerana saya ingat sikit-sikit je.. yang selebihnya telah terbang bersama dengan angin selama saya sudah tamat SPM....

Saya tahu banyak yang perlu dilakukan, dan nasib baik kawan-kawan dalam gropu saya kebanyakannya form 6, merekalah yang banyak ajar saya. Thanks my friends....

Sesungguhnya......subjek ni agak susah, tapi InsyaAllah, saya akan buat sebaiknya!! Lagipun, saya ada perjanjian dengan Kak Hidayah, perjanjian dengan diri saya sendiri, dan perjanjian dengan family saya.

Combinations...Permutation...Statistics.... tak sangka kita jumpa lagi... dan kita akan terus berjumpa watu saya semester tiga nanti... dan dalam saya nak capai cita-cita saya, subjek ini juga amat penting buat saya...

Ya Allah, terangilah hatiku agar mudah untuk aku memahami apa yang aku pelajari, serta ampunilah diriku.

2 comments:

Zinnirah Al Jannah (".) said...

assalamu'alaikum~

insyaAllah amirah boleh buat. semuanya mudah andai kita berusaha dengan sepenuh hati. moga Allah mempermudahkan segala urusan awak. :)

p/s: p'jalanan awak masih jauh. jgn sia2kan waktu alpha ni~ :D

..: nurish :.. said...

InsyaAllah, thankz akak.

akan saya pegang kata-kata akak..^_^

 

~ cahayanurish ~ Template by Ipietoon Cute Blog Design